Adófórum

Adózási és számviteli információk

gépjármű kölcsönadási szerződés a költségeléshez

Egyéni vállalkozók

gépjármű kölcsönadási szerződés a költségeléshez

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » vas. feb. 25, 2007 9:07 pm

Egyetértek. Mégis azért nem szoktak gondot csinálni belőle, ha alkalmazott vagy tag nem saját tulajdonú, de saját használatú jármű használatáért kap költségtérítést.

De törvény szerint valóban nem helyes.

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

gépjármű kölcsönadási szerződés a költségeléshez

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. feb. 26, 2007 12:29 am

Szia Kriszta!

Igazad van benne van a törvényben: SZJA tv. 11.sz. melléklet Vállalkozói költségek elszámolásáról III. Járművek költségei 7.pont : "A nem saját tulajdonú, kizárólag üzemi célra használt jármű -kivéve a személygépkocsit- esetében elszámolható........." nem idézem tovább, tehát az ő esetében valóban csak a saját vagy házastárs gépkocsija jöhet szóba, ezért a kérdésre adott szívességi szerződéstkötést javasló válaszom helytelen.

Üdv:P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

gépjármű kölcsönadási szerződés a költségeléshez

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. feb. 26, 2007 1:42 am

Zsuzsa!

Nem kellett volna törölni a válaszodat, mert szerintem jó volt.Nem olvastad tovább a törvényt. Saját tulajdonú szgk.után az üzemi használattal arányosan lehet költséget elszámolni akkor, ha a szgk. a vállalkozó, vagy annak házastársa tulajdonában van, s nem fizetik meg a cégautóadót.(ha ezt megfizetik, akkor a kizárólagos üzemi célt nem kell figyelni). A saját szgkocsin kívül, használatra azonban lehet bérelni, vagy lízingelni is szgkocsit. Vagy elfogadott gyakorlat a szívességi használat, ha családon belüli a használatba adó. Bérelt vagy lízingelt szgk. után a bérleti díj címén kifizetett összeg nem lehet több, mint a vállalkozói bevétel 1%-a. Ezen felül elszámolható az üzemi használat miatt az arra eső, az szja tv.11.sz.mell.III.1.pontjában szereplő üzemag. fogyasztás, valamint a számla szerinti egyéb költség, amennyiben szerződés alapján az az egyéni vállalkozót terheli. Mindez az előírás nem az egyéni vállalakozó tulajdonában lévő szgkocsira vonatkozik és az szja tv. 11.sz.mell. III.(8) pont rendelkezik róla. .

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

gépjármű kölcsönadási szerződés a költségeléshez

HozzászólásSzerző: Viktória68 » szomb. máj. 30, 2009 9:15 am

.
Viktória68
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 104 vendég