Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVA-s EV tev-re jell. kereset

EVA

EVA-s EV tev-re jell. kereset

HozzászólásSzerző: Elefa » szomb. feb. 06, 2010 11:41 pm

Értem, amit írsz, de van az apehos útmutatóban egy lényeges dolog, amit figyelmen kívül hagysz: a szokásos haszon, ami egy vállalkozásnál lehet. Ezt határozza meg az általam választott 3. módszer konkrétan 20%-ban, és ezért lesz végülis több a tényleges nettóm, mint a tjk. Ebben az összegben - mármint a haszonban - benne van, hogy vállalkozóként nincs fizett szabadság, meg egyébként is sokkal nagyobb a pénzügyi kockázat, a bevétel ingadozása, stb., mint egy munkavállaló esetén. Nyilván a vállalkozói haszon, mint a kockázatok és a hiányzó juttatások fedezete nem lehet járulékköteles, de végső soron az arra jutó pénz is az enyém, így benne van a nettóban.

Ha a hasznot is beleszámolod, nagyjából ugyanott vagy, mint ahogy én számoltam, és mégegyszer mondom: erre az apehos útmutató hatalmaz fel: "... az egyéni vállalkozó által elért bevételből a személyes közreműködő(k) díja nélkül számított költségek levonásával meghatározott összeg 80 százaléka..." 

Feri

Elefa
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

EVA-s EV tev-re jell. kereset

HozzászólásSzerző: b.n.kata » hétf. feb. 08, 2010 10:45 am

Szia Feri!
Jogosnak tartom amit leirtál az első bekezdésedben, hivatkozva a kozkázatra és a szokásos haszonra.
Viszont az én olvasatomban az APEH utmutató nem ezen okból határozza meg a 80 %-ot, hanem pont azért hogy nem a brutto(áfás) értékből kell kiindulni, hanem a nettó számla értékekből.
Szerintem az a fogalom hogy 'bevétel' az azt jelenti hogy az áfát is tartalmazó kiszámlázott érték.
Mivel ezen számlák 25%-osak, ezért ezeből a nettó érték meghatározása a bruttó érték(=bevétel) 80%-a.
Hiszen az Áfa normál esetben költség, melyet EVA-sként az EVA 2/3 részeként fizetsz meg, sima ev. pedig szintén megfizeti mint áfa költség, tehát az áfa mint költség levonható,valamint még azon egyéb költségek szintén levonhatók melyek egyértelmüen költségként lennének figyelembe vehetők egy sima e.v.-nél is, mindez azon számitásnál mikor próbálnád meghatározni mi marad bérnek+maJ-nak.
Szóval szerintem (nem megalapozott tudásom, hanem laikus elképzelésem szerint):
"... az egyéni vállalkozó által elért bevételből (bruttó számla érték) a személyes közreműködő(k) díja nélkül számított költségek levonásával meghatározott összeg 80 százaléka(számla nettó érték)..."
Számomra úgy tünik az APEH nem konkretizálja a haszon mértékét, meghatározását. Továbbá  úgy gondolom hogy a haszonnal csak akkor lehetne számolni, ha a járulékokat a TJK mértéke szerint fizeted meg és nem az alatti járulékalap után. Valamint szerintem a haszon=bevétel-költségek,ahol a költségek tartalmazzák a bért és járulékait, vagyis a haszon az osztalék alapja(nyereség), és ugy tünik
az APEH büntetné ha a járulék alap kisebb a TJK-nál miközben valaki osztalékot akar fizetni magának.
(lástd sima e.v.-nél az osztalék alap terhére járulék alap kiegészités ha nem érte el a TJK-t a járulék alapja). Nem tudom mennyire sikerült érthetően leirnom a gondolatmenetemet.
Üdv. Katab.n.kata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

EVA-s EV tev-re jell. kereset

HozzászólásSzerző: Elefa » hétf. feb. 08, 2010 11:18 pm

Most is értem, amit írtál, de továbbra is fenntartom, hogy az apeh megengedi a hasznot. Ha a második módszert összehasonlítod a harmadikkal:

 • a társas vállalkozás, az egyéni vállalkozó által elért bevételből a személyes közreműködő(k) díja, illetve a vállalkozói kivét nélkül számított költségek, a szokásos vállalkozói haszon levonásával meghatározott összeg és a tevékenység folytatása körülményeinek figyelembevételével megállapított járandóság, vagy

 • a társas vállalkozás, az egyéni vállalkozó által elért bevételből a személyes közreműködő(k) díja nélkül számított költségek levonásával meghatározott összeg 80 százaléka és a tevékenység folytatása körülményeinek figyelembevételével megállapított járandóság.

 • Semmi más különbség nincs, csak az egyiknél te mondod meg, hogy mi az a haszon, amit levonsz, mielőtt járulékalapot képeznél, a másiknál ők mondják meg, hogy 20%-ot levonhatsz.

  Irreális lenne, ha pont akkor, amikor nem tudom kitermelni a TJK-t, mert nincs annyi bevételem, a járulékfizetéssel megfosztanának attól a kis haszontól is, amit elérek. Úgy gondolom, és a tájékoztatóból is azt olvastam ki, hogy a cél az olyan jövedelmek járulék alá vonása, amelyeket illett volna bérként kivenni, nem pedig az olyan jövedelmek járulékoztatása, amit nem szereztünk meg. Ha nem lenne hasznom a vállalkozásból, akkor nem csinálnám. A piaci értékem pedig legfeljebb annyi, amennyit a piac fizet értem.

  Köszönöm az észrevételeidet,

  Feri

  Elefa
   
  Hozzászólások: 0
  Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

  EVA-s EV tev-re jell. kereset

  HozzászólásSzerző: advice11 » kedd feb. 09, 2010 11:20 am

  Kedves Válaszadók!

   

  Köszönöm a hasznos válaszokat.

  Annyi lenne még a kérdésem, hogy amennyiben kevesebb járulékalapot választok, ezt a 1058-as bevallás mely részében tudom bejelölni, Vagy csak beírom a járulékalaphoz az összeget?

  Köszönöm

  advice11
   
  Hozzászólások: 0
  Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

  EVA-s EV tev-re jell. kereset

  HozzászólásSzerző: olahneedit » kedd feb. 09, 2010 2:21 pm

  Szia!

  A minimálbérnél (legminimálisabban is) kevesebb járulékot nem választhatsz ha főfoglalkozású egyéni vállalkozó vagy. Ezt szerintem Te is tudod.

  Igen, az a bizonyos "bejelentés" annyit tesz, hogy kitöltöd a 1058-at, és igen, csak beírod a járulékalapot.

  Üdv: Edit

  olahneedit
   
  Hozzászólások: 0
  Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

  Előző

  Vissza: EVA

  Ki van itt

  Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég