Adófórum

Adózási és számviteli információk

EV gépjárműoktató

Egyéni vállalkozók

EV gépjárműoktató

HozzászólásSzerző: csirip » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Egyéni vállalkozó gépjármű oktató. A gk a sajátja.Eddig mindig leadta az autóssulinak, hogy mikor melyik tanulóval hányórát,hány km-t ment. Ezután az apeh üa árral ktgeltük az üa-ot, plusz amortizáció a tandíjról pedig számlát állított ki. Jól tettük? Szerintetek biztosítást stb. milyen arányban lehet elszámolni? Más költséget ami a kocsival kapcsolatos? Lévén, hogy nyilván van magáncélú használat is....Köszi
csirip

EV gépjárműoktató

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » pén. szept. 29, 2006 8:17 am

Szia csirip!

Az ,hogy egyéni vállalkozóként számlát állít ki egyértelmű. Na most ami lényeges dolog: hogy ha a tárgyi eszköz akár részben is nem üzemi célt szolgál, nem minősül kizárólag üzleti célúnak, Így például a személygépkocsi nem minősülhet kizárólag üzleti célú tárgyi eszköznek...

Személygépkocsi esetében következőképpen néz ki a dolog:

1, ha nem fizeti meg a cégautóadót az egyéni vállalkozó akkor:

Beszerzési ktg:Átalányamortizáció a használatbavétel évében, mely a szgk bezserzési árának 10% de legfeljebb az éves bevétel 1%

Fenntartási kt:Üzleti futásteljesítményre vagy tételes ktg elszámolás vagy a kilométerenkénti 9 Ft

Úthazsnálati díj: Vállalkozói kivét az elszámolt úthasználati díj 50% vagy a tételes kimutatás szerinti magáncélú használat, ha az 50% át számolják el ktgként akkor vállalkozói kivét cimén nem keletkezik adókötelezettség

Egyéb ktgek(biztosítás, mosatás stb): Üzleti hazsnálat arányában ktg...

2, ha megfizeti a cégautóadót

Beszerzési ktg: 20% ÉCS / ÉV

Fenntartási ktg: A teljes futásteljesítményre tételes ktg elszámolással

Úthaszálati díj: Teljes egészében ktg

Egyéb ktgek(biztosítás mosastás stb): számlák alapján tételes ktg elszámolás...

Szóval a cégautóadó megfizetési egyéni vállalkozó számára nem kötelező, de megvan az az előnye, hogy a teljes futásteljesítményre elszámolhatok a ktgek... igy csökken a válllakozás nyeresége...

üdv: Barti

Bartiiroda

EV gépjárműoktató

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » szomb. szept. 30, 2006 1:00 pm

Kedves Csirip!

Az SZJA tv. 11. sz. melléklete szerint a személygépjármű nem minősülhet kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek. Ez természetesen csak egyéni vállalkozókra érvényes.

Így tehát, ha a személygépkocsit az egyéni vállalkozás vásárolta meg, akkor kötelező a cégautóadó fizetése. SZJA tv. 70.§. Ez a főszabály és ez alól vannak kivételek.

A70.§ (9) b) szerint a gépjárművezető-oktatás céljából üzemeltetett autó után nem kell megfizetni a cégautóadót. Ez azonban csak akkor érvényes, ha a (10) bekezdés szerint igazolni tudja, hogy nincs magáncélú használat. A menetlevelet, az útnyilvántartást ennek megfelelően kell írni. Ha mégsem tudja igazolni akkor fizetni kell az adót

A másik lehetőség az SZJA tv. 70.§ (9) g) szerint, hogy ha a vállalkozó nem számol el értékcsökkenést vagy bérleti díjat a gépjármű után, akkor mentesül. Akkor is, ha van magáncélú használat. Az, hogy ez megéri-e már mérlegelésre szorul és vállalkozás függő. Nincs általánosítható optimális megoldás.

Ha az autó a vállalkozás tulajdonában van, akkor van annyi előnye, hogy valamennyi ezzel kapcsolatos költség elszámolható. A biztosítás is.

Választható azonban az a lehetőség is, hogy ha valaki nem akarja azt a macerát végigcsinálni, hogy számlákat gyűjt, akkor választja az útnyilvántartáson, az APEH szerinti üzemanyagnormán, a 9 Ft-os km-enkénti átalányktg.-en alapuló elszámolást, de akkor nem lehet érvényesíteni olyan ktg.-eket, mint a biztosítás, értékcsökkenés, szervíz. Persze itt rengeteg "trükk" létezik. Van aki egy vállalkozáson belül az egyik autónál a tételes ktg. nyilvántartást választja a másiknál pedig az útnyilvántartáson alapulót, de mindkét autó esetében az összes ktg.-ről kér számlát és persze folytathatnám.

Összefoglalva az általatok alkalmazott megoldás működik, de nem tudjátok elszámolni a biztosítási díjat és meg kellene fizetni a cégautó adót is, hiszen a 9 Ft-os km-enkénti ktg.-el elszámoljátok az amortizációt is.

Ha az autó nincs a vállalkozás tulajdonában, akkor ugyanúgy alkalmazhatjátok a norma szerinti ktg. nyilvántartást és nem kell fizetni cégautóadót. Ez amolyan ktg. térítésként adható a " személyes közreműködés" címén.

A Barti által felvázolt 1. verzió egyéni vállalkozóknál nem működik. Ez az SZJA tv. 3. sz mellékletében kap helyet, ami más összevontan adózó jövedelmek esetében alkalmazható, de az egyéni vállalkozókra a 4. 10. 11. sz. melléklet érvényes.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

EV gépjárműoktató

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » vas. okt. 01, 2006 5:58 am

Szia István!

Ez esetben. mármint ha az általam leirt egyes verzió Egyéni Vállalkozóra nem vonatkozik akkor elnézést kérek, lehet, hogy a Verzál által kiadott ADÓKÍMÉLŐ TANÁCSOK 2005 című könyv akkor rossz, mivel én onnan irtam ki a két verziót amit Egyéni vállalkozóval kapcsolatban találtam ( direkt egyéni vállalkozóra volt a két verzió feltüntetve egy tábblázatban), esetleg azt tudom még elképzelni hogy volt ebben valami ujítás amiről én nem tudok és esetleg ez a könyv már elavult....

Bartiiroda

EV gépjárműoktató

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » vas. okt. 01, 2006 8:00 am

Helló!

A 3.sz mellékletből idézek "e mellékletben foglaltakat kell alkalmazni, ha az önálló tevékenységet folytató magánszemély a jövedelmét tételes költségelszámolással állapítja meg..."

Én ezt úgy értelmezem, hogy az ebben a mellékletben szereplő rendelkezések nem az egyéni vállalkozóra vonatkoznak. Az egyéni vállalkozóra a 10. és 11. sz mnelléklet vonatkozik. Az ilyen könyveket többnyire igazi szaktekintélyek írják és tisztelettel szólva, de tévedhetnek ők is. Nem szeretnék nagy képűnek tűnni, de egyet tudok, amit írtam arra lehet hivatkozni egy ellenőrzéskor, de a könyvre sajnos nem.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

EV gépjárműoktató

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » vas. okt. 01, 2006 8:48 am

Hali,  

Persze, ezért is nem azt irtam, hogy ugyan már hiszen én ebből meg abbol a könyvből irtam ki, és az biztos jo, hanem azt irtam, hogy akkor a könyvben sajnos rosszul szerepel..... A jogszabály meg jogszabály azon nincs mit félremagyarázni ez tény :-)

Bartiiroda

Vissza: Egyéni vállalkozók