Kedves Válaszadók!
Főállású EV-ra ezez cikk alapján mi a tevékenységre jellemző kereset? Minimum amit bruttóban leszámláz?
http://rodin.hu/hir/tevekenysegre-jellemzo-kereset-apeh-tajekoztatasa
Köszönöm,
Kedves Válaszadók!
Főállású EV-ra ezez cikk alapján mi a tevékenységre jellemző kereset? Minimum amit bruttóban leszámláz?
http://rodin.hu/hir/tevekenysegre-jellemzo-kereset-apeh-tajekoztatasa
Köszönöm,
Legalább a minimálbért alapul véve kötelező megfizetni a járulékot, de ha az EVA-s vállalkozónak ennél lényegesen magasabb a havi bevétele, és nem tud (nem is kell neki) költség számlákat produkálni, úgy látom, hogy a statisztikai módszer a leginkább védhető.
Üdv.: BudainéSziasztok! Itt a fórumon volt mostanában egy laikus Evás kérdező, aki a saját tjk-ját szerette volna belőni, és tulajdonképpen telejsen logikus levezetést produkált, nekem legalábbis tetszett.
Annó, amikor még a gázártámogatáshoz kellett az evás tulajdonképpeni tényleges jövedelmét meghatározni, én is abból indultam ki, hogy az evásnak is vannak bizonyítható költségei függetlenül attól, hogy a beszerzési számlák megőrzésén túl egy törvény sem írja elő, hogy az evás tételes költségnyilvántartást vezessen. Tehát lehet tudni a járulék összegét, lehet tudni a bankköltségeket, magát az eva összegét, és bizonyára vannak beszerzési számlák is.
Én levonnám a bevételből a bizonyítható költségeket pl a 2009-es évre, ezzel meghatároznám, hogy mennyi az evás számított jövedelme. Élő szerződések alapján lefixálnám, hogy a 2009-es évhez képest miként alakulhatnak a 2010-es év bevételei, és a jövedelmet ezen bevétel-növekedés vagy bevétel-csökkenés arányában határoznám meg 2010-re vonatkozóan.
Azután megnézném, hogy a tbj járulékalap meghatározására vonatkozó §-ának mely pontja alapján jönne ki legbiztosabban ez az összeg.
Számszakilag azért nem részletezem, mert az egyetlen főállásu evásom gyorsan létesített munkaviszonyt, így nem kellett ezzel foglalkoznom.
De! Nyilván, ha a jövedelem túl nagy, akkor előveszem azt a fránya afsz statisztikát, ha pedig túl kicsi, akkor jó lesz oda a minimálbér is.
Üdv: Edit
Isten tudja, hány órát töltöttünk már el azzal, hogy megmagyarázzuk magunknak ezt a tjk-t. Most, hogy megjelent az apeh "iránymutatása" le kellene ülnöm, és átrágni magam rajta, de egyik porcikám sem kívánja a dolgot. A vállalkozóimmal már régen lefixáltuk a "még elmegy" megoldást, de arra már végképp nem vagyok képes, hogy ezt pípírra is vessem.
A fene sem tudja, mi a fontosabb, mit vegyen előre az ember....itt volt a vagyonadó is, átrágtuk, magyaráztuk, kérdeztünk, nyilatkoztattunk, számolgattunk......sok ídőt beleöltünk.....én még az utolsó napon is kérdeztem az apehot, egy témában, olyan szépen elmagyarázta, délutánra már tök mindegy volt.
Csak sajna, mint ahogyan az AB -ről szóló cikkben is leszögezték, még arról sem hozott határozatot az AB, hogy a dupla minimálbér, mint kötelező járulékalap megállja-e a helyét. Úgy hogy most várom, hogy a sült galamb a számba repüljön.......
Nem tudtkok valami jó kedélyállapot-javító gyógyszert? De olyat, hogy ne aludjon be tőle az ember kapásból, mert aludni nincs idő. :((((
Laikus vagyok a témában, de véleményem szerint, mivel az EVA esetében a kivét, osztalék és tételes költségelszámolás nem értelmezhető, így csak a statisztikai módszer lehet egyetlen módszer a meghatározásra.
Sziasztok mindenkinek.
Részben válaszolnék laikusként én hogy gondolom, részben megerősítést kérnék az alábbi levezetésre. Főállású nem kezdő evás vagyok olyan szakmában, ahol az ÁSZF statisztika 380ezres havi bért mutat (72.22), de nekem nincs ennyim. Havi átlagban 350-450 körül számlázok, ami jócskán a 380ezres bruttó bér alatti, hiszen az evát és a munkaadói járulékokat is ebből kell fizetnem.
A bérmegállapítási feljegyzésem ez lenne:
Mivel bevételem nem éri el szakmám átlagát, így a mindenkori bevételem alapján az APEH tájékoztatóban olvasható 3. módszer szerint állapítom meg az adott havi TJK-t az alábbiak szerint:
Jelöljük a nettó számlaösszeget N-nel, a járulékalapot, vagyis a TJK-t X-szel. X-et N függvényében az alábbi módszerrel határozom meg:
Bruttó számlaösszeg: 1,25*N
A választható 3. elszámolási mód azt mondja a TJK-ról:
"... az egyéni vállalkozó által elért bevételből a személyes közreműködő(k) díja
nélkül számított költségek levonásával meghatározott összeg 80 százaléka..."
Levonható költségek: befizetett EVA, a számlával igazolt költségek (K) és a munkaadóként fizetendő járulékok (J), hiszen azok nem a személyes közreműködő díja, hanem ennek a díjnak a költsége.
EVA: 0,3*1,25*N = 0,375*N
EVA utáni maradék bevétel: = 1,25*N-0,375*N = 0,875*N
Költségekkel csökkentett bevétel: 0,875*N - K - J = 0,875*N - K - 0,27*X, mert J = 0,27*X
A TJK az előbbi érték 80%-a, azaz X = 0,8(0,875*N - K - 0,27*X)
Fentiekből:
X = 0,7*N - 0,8*K - 0,216*X
1,216*X = 0,7*N - 0,8*K
X = 0,5757*N - 0,6579*K
Nulla költséggel (mert evás vagyok és nincsenek számlás költségeim, meg nem is akarok ezekkel foglalkozni) és 350000-es nettó számlával tehát:
X = 0,5757 * 350000 = 201495
Fizetendő:
eva: 131250
munkaadói járulékok: 54404
munkavállalói jár.: 34254
összesen: 219908
Tisztán megmarad:
bruttó bevétel: 437500
összes fizetendő: 219908
maradék: 217592
Annyit még hozzátennék: ez a nettó maradék (költségszámlák nélkül) minden esetben a nettó számlaösszeg 62,2 %-a, vagyis a megkeresett pénzem majdnem kétharmada nálam marad, ami még mindig nem olyan nagyon rossz, bár volt jobb is. Az APEH tájékoztatója szerint havonta (!) kellene feljegyzést csinálni, úgyhogy a fenti levezetést beleteszem egy excelbe, aztán a havi bevételemmel kiszámolom az adott havi TJK-mat, mert nem sok esélyt látok arra, hogy elérjem a statisztika szerinti TJK-t. Ha esetleg lesz számlás költségem, akkor azt beteszem K helyére, így kicsit még csökkenthetek a járulékon.
Mit gondoltok?
Nem tudom, hogy próbáltad-e a statisztikai módszerrel, mert elképzelhető, hogy hasonló eredményt kapsz. Ha a törvényben, a statisztikai módszerre leírt szempontoknak megfelelő (ágazat, életkor, végzettség, térség ) szerinti keresetek átlagát veszed, akkor jobb a helyzet. Főleg a térség és életkor szerinti adatok között van jelentős eltérés. Evásként, és főleg főállású egyéni vállalkozóként, szerintem nincs értelme költségekkel számolgatni, hiszen, akkor ez már nem EVA lenne, hanem SZJA.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég