Adófórum

Adózási és számviteli információk

dolgozók beszállítása

SzJA

dolgozók beszállítása

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Eddig engem nem is foglalkoztatott ez a téma, mert így vettem át az előző könyvelőtől is, de most hogy annyi minden változott itt az ingyenes természetbeni juttatások terén, kicsit aggódok, hogy ez jó e így. A dolgozók vonattal, vagy helyközi busszal járnak be a munkahelyükre, és ahol lerakja őket a busz vagy vonat, oda ki szokott menni az egyik ilyennel megbízott munkavállaló, hogy felvegye őket és beszállítsa a telephelyre. Eddig mikrobusszal csinálták, bele is írták a menetlevélbe, de a mikrobuszt eladták. Most a két tgk-val oldják meg, ami maradt a cégnek. Szerintetek jó ez így? Nem lehet ebben valami buktató? Én már mindentől félek.

Válaszokat köszönöm, Kata

kovalkata

dolgozók beszállítása

HozzászólásSzerző: hvanna » csüt. feb. 04, 2010 8:52 am

Szia Kata !

http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/ingyenes_buszjarat.html

Az apeh oldalá a következő tájékozatóra   találtam:

Vásárlók és munkavállalók számára üzemeltetett ingyenes buszjárat

[Áfatörvény 33. § (1) b) pontjához és az áfatörvény 38. § (2) bekezdéséhez]

A munkába járást a munkavállalónak magának kell megoldania, vagy ha a munkáltató gondoskodik is erről, annak költségeit – részben vagy egészben – indokolt a munkavállalóra áthárítania.
Az adóztatás szempontjából nem különböztetjük meg azt az esetet, amikor a munkavállaló munkabéréből fedezi a közlekedési szolgáltatás igénybevételét (végső fogyasztóként adóval növelt ellenértéken) attól az esettől, amikor a közlekedési szolgáltatást részére munkáltatója nyújtja.
Az általános megítélés szerint tehát a munkáltató által a munkavállalónak térítésmentesen nyújtott közlekedési szolgáltatás nem az adóköteles bevételszerző tevékenység része, következésképp az Áfa törvény 33. § (1) b) pontja előírásai értelmében az azzal összefüggő előzetesen felszámított áfa nem levonható.
Sajátos körülmények fennállása esetén – csak rendkívül szűk körben – azonban megengedhető a fenti elvektől való eltérés.
Ilyen körülmény lehet, ha a munkavállalónak nincs lehetősége menetrendszerű közlekedés igénybevételére, mert speciális munkarendben dolgozik, vagy a munkavégzés helyszíne tömegközlekedéssel megközelíthetetlen. Ez esetben, ha a munkáltató gondoskodik a munkások szállításáról, azt a saját adóköteles bevételszerző tevékenysége érdekében teszi. A személyszállítás ugyanis ilyenkor a munkavégzés feltételeinek biztosítása érdekében történik, a munkáltató rendeltetésszerű működését szolgálja.

A csoportos munkásszállítással összefüggő előzetesen felszámított áfa levonására – a fentiek értelmében – így kizárólag akkor van lehetőség, ha a munkáltató által biztosított személyszállítás csak munkavégzés céljából vehető igénybe, és a dolgozónak a munkaidő kezdetén való, megjelenéséhez más tömegközlekedési eszköz nem áll rendelkezésére.

A tájékoztató úgy fogalmaz a felmerülő költséget célszerü átháritani a dolgozókra, de nem kötelező.. ahogy én értelmezem.  A felmerülő tgk költség elszámolásra kerül  a többi kktg között.

Üdv:hvanna

hvanna

dolgozók beszállítása

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. feb. 05, 2010 7:31 am

Szia Hvanna!

A dolgozók vidéken vannak, egy külszini bányában. Oda nem jár be semmiféle tömegközlekedés. Úgy hiszem ebben az esetben eléggé indokolt, hogy a beszállításuk a bevétel szerző tevékenység érdekében merül fel. Te hogy gondolod?

Üdv. Kata

kovalkata

dolgozók beszállítása

HozzászólásSzerző: hvanna » pén. feb. 05, 2010 8:24 am

Szia Kata !

A  helyzetet megismerve az a véleményem költségtérités kérése  nélkül bonyolitható a dolgozók beszállitása, mert a sajátos körülmény fennáll és a cég bevétel szerző tévékenysége érdekében történik.

Sajátos körülmények fennállása esetén – csak rendkívül szűk körben – azonban megengedhető a fenti elvektől való eltérés.

Üdv:hvanna

hvanna

dolgozók beszállítása

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. feb. 05, 2010 1:06 pm

Akkor megnyugodtam. Köszi.

üdv. Kata

kovalkata

Vissza: SzJA