Adófórum

Adózási és számviteli információk

behajtott járuléktartozás költség -e?

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: sziriusz77 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egy egyéni vállalkozóm 2008-ban nem fizette be a járulékait, 2009-ben hajtották be rajta, éspedig úgy, hogy közben munkaviszonyos lett és a fizujából letiltással rendeződik a dolog.

Az adófolyószámláján látom, hogy melyik hónapban mennyi érkezett a vh számlára és innen hová könyvelte a hivatal. Szerintetek az adófolyószámlája alapján elszámolhatók költségként az időközben rendeződött tételek? (24% nyugbizt, 5% egbizt, vállalkozói járulék illetve tételes eho) És ha igen, honnan helyezzem kiadásba? Mondjuk a pénztárából, mivel bankkivonaton nem szerepel?

sziriusz77

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. feb. 04, 2010 4:52 pm

Szia!

A járulék attól, hogy nem "önként" fizetem, még járulék. A folyószámlán látható pü.rendezéssel egyidőre lekönyvelném költségre - természetesen ügyelve a vállalkozó analítikájában szereplő tartozások szerinti bontásra. 

Szerintem nem védhető az az eljárás például, hogy a teljes letiltott összeg költség és semmi nem kerül a levonásként könyvelve, (ktg.nek nem minősülő kiadás) - hozzáteszem nem olvastam sehol erre vonatkozó tiltást! Konkrétan arra gondolok, hogy pld. először költséget könyvelek és amikor az kifutott, akkor a levont járulékokat. Inkább ez utóbbi szokott elsődleges lenni, tekintettel arra, hogy azt levontam valamiből..

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: sziriusz77 » pén. feb. 05, 2010 7:22 am

Hát, számoltam egy % arányt az összes tartozásra költség-nem költség megosztásban és ebben az arányban könyvelném mindig a levonást. Már csak azt nem tudom, hogy helyes -e az, hogy a pénztárából helyezem kiadásba. Végülis bankból nem könyvelhetem, más meg nincs :o)
sziriusz77

Vissza: Egyéni vállalkozók