Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy átalányadós egyéni vállalkozóval kapcsolatban az alábbi információim jók-e?
Fodrász, tehát negyedévente bevétel 20%-a mint jövedelem után, 1,27-el bruttósítva fizettetek vele adót az összevont adótábla szerint.különadó már nincs (úgy tudom ez 2010-es változás).
Gyesen van, de személyesen közreműködik, így havonta az átalányadós jövedelem, de legalább a minimálbér (73500 után) fizettetek járulékot.Választhatok, hogy ha az átalányadós jövedelem magasabb, akkor is minimálbér után járulékoztatom? A járulék 27 % tbjár 1,5 munkaerő piaci alap, ill 9,5 %nyugdíjjárulék, 6 %eb.jár.58-asban havonta bevallom.
Hogy "ne érje baj", havonta minimálbért vállalkozói kivétként kiveszi, ami után megfizeti az összevont adótábla szerinti szja-t is.
Tehát havonta mint egy "sima " főállású egyéni vállalkozó , a járulékokat, adót megfizettetem.
Év végén az 53as bevallásban az éves átalányadós jövedelme alapján kiszámolom éves szja-t. osztalékadó rá nem vonatkozik, illetve szakképzési hozzájárulás sem.
Légyszi ha tudtok hamar válaszoljatok. Átalányadózóm nem volt, a környezetemben senki nem tud róla semmit. 12-én pedig fizetni kell.
Köszönöm!