Na, már odáig eljutottam, hogy megkaptam az egyesülettől a 06201 bevallást, illetve a polgárőr egyesület Alapszabályát, amelyet a helyi megyei Bíróság ha jól tudom harmadszorra (!) fogadott el. Jól indul... Nem tudom, ki készítette, már többször végigolvastam, azt azonban még nem találtam meg benne, hogy milyen könyvvezetési módot választottak... Vagy ezt nem kötelező rögzíteni? Mivel társ.adónak alanya, így gondolom kizárólag kettős könyvvitelt vezethet, bár nem vagyok benne biztos, mert tudom, hogy voltak ilyen kivételek (pl. ügyvédi irodák is), akik ennek ellenére még vezethetnek egyszeres könyvvvitelt, bár lehet, hogy már ez is megszűnt.
Amit tudok róluk, azt a 201 bevallásból és az APEH által küldött adatlapjukból tudom:
- közhasznú egyesület, amelyet nem a Cégbíróság, hanem a megyei Bíróság hagyott jóvá.
- áfa-kód: 1, a bejelentő lapon azt jelölték, hogy csak tárgyi am. tevékenységet folytatnak.
- az mit jelent, hogy áfa-mentesség oka: 1 ?
- tánya-kód: 2, azaz társasági adónak alanya (azaz kettős könyvvezetési mód?)
Alkalmazottak nincsenek, senki sem kap semmiféle juttatást (tiszteletdíj, megbízási díj, stb..) Akkor 0708-as nem kell beadniuk?
De gondolom a 2006. évre még be kellett volna adni a bevallásokat. Gondolok itt a 06084-esre, 0603-asra, 0619-esre, meg még nem tudom mire.
Azt nem tudom, ha ők azt jelölték, hogy kizárólag TAM tevékenységet végeznek, akkor attól függetlenül, hogy 1-es az adósámuk, áfa-bevallást is kellett volna-kellene adniuk? Negyedévente?
- Azt tudom, hogy a 0603-as bevalláson lehet jelölni a non-profit szervezeteknek, hogy a tárgyévre vonatkozóan nincs társ.adó-kötelezettségük, és így nem kell nekik tánya-bevallást adni. Ez rájuk is vonatkozik? (Vagy már olyan mindegy, miver a 0603-ast sem adták még le....) Csinálnom kell egy nullás 0629-es bevallást?
Mindenesetre fogalmam sincs, mit gondoltak, hogyan fog ez így működni. Valószínűleg könyvelve sincs nekik semmi.
Mivel még az elnök sincs regisztrálva, az elmaradt bevallásokat sem tudják leadni. Én meg tuti nem csinálom meg nekik a nevem alatt, hogy aztán rám szabja ki a kedves adóhivatal a mulasztási bírságot.
Előre is köszönöm, ha tud valaki segíteni.