Adófórum

Adózási és számviteli információk

Új vállalkozói igazolvány

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: bartane76 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Ti mit tudok az új elektronikusan igényelhető vállalkozói igazolványról? Azt tudom,hogy utólag ellenőrzik majd, hogy a feltételek, szakképzettség, engedélyek megvannak-e.

Az okmányirodában azt mondta a hölgy, hogy ha nem kérek papír alakú vállalkozói igazolványt, akkor még fizetni sem kell érte, még erkölcsi sem kell hozzá. Valami igazolást ad ki róla, amin minden adat rajta van, de nem az a zöld vállalkozói igazolvány.

Mi a különbség a kettő között? Mikor célszerű csak az igazolás, és mikor kell az igazolvány?

Köszönöm!

Üdv. Zsuzsa

bartane76

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » szer. jan. 20, 2010 5:18 pm

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: geleeva » szer. jan. 20, 2010 10:02 pm

Sziasztok!

Nekem is ma mondta el egy okmányirodai jogász vezető ugyanezt, de hozzá tette, hogy június 30-ig lesz így. Hogy utána mi lesz nem tudják! Jó mi! Ők is azt mondják, hogy ez egy káosz! Eddig az igazolványok cseréjét kellett csinálni, most meg nem is kell! Normálisak azok akik ezeket kitalálják?

geleeva

HozzászólásSzerző: erikamaro » csüt. jan. 21, 2010 10:00 am

Sziasztok!

Én is most indítottam egy egyéni vállalkozót. Le lehet tölteni a kérelem nyomtatványt a www.nyilvantarto.hu oldalról, ahol meg kell keresni az adott okmányirodát és onnan lehet letölteni az adott hivatal nyomtatványát. Ezt beküldtem a hivalati kapun keresztül, majd onnan továbbították az adott okmányirodához. Majd az okmányiroda már elektronikus úton visszaküldte az adatokat a nyilvántartásról. Ennyi! Ha nem kérsz vállalkozói igazolványt, akkor tényleg semmit nem kell fizetni érte. Ja és azt mondták, hogy a kérelem nyomtatvány egyik lapját, amin a számívitellel és biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos egyéb adatok vannak, azt kell elküldeni az APEH felé 15 napon belül.

Remélem tudtam segíteni! Bár még azt én sem tudom, hogy ezt az utolsó mozzanatot hogy lehet véghezvinni. Ha meg tudtam csinálni, akkor írok.

erikamaro

HozzászólásSzerző: linda26 » csüt. jan. 21, 2010 4:50 pm

Szia!

Érdekel, hogy sikerült-e megtudnod, hogy kell az APEH-nek eljuttatni a kérelem nyomtatványt.

Én is elektronikusan intéztem, de "természetesen" postai úton küldte az okmányiroda az A4-es papírt.

Üdv:

Linda

linda26

HozzászólásSzerző: erikamaro » pén. jan. 22, 2010 7:40 am

Szia linda26!

Na, most már sikerült elküldenem az APEH-hoz is. Úgy kell, hogy a törzslapokat és a nyilatkozat oldalt, valamint a számvitellel és biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos egyéb adatokat kell kiktölteni és simán elküldeni ügyfélkapun keresztül. Ennyi! Azt hittem én is, hogy bonyolultabb lesz, de hál' istennek ez nem!

erikamaro

HozzászólásSzerző: erikamaro » pén. jan. 22, 2010 8:48 am

Szia Mónika!

Hát az úgy van, hogyha az adott okmányirodának akarod küldeni, akkor küldés a hivatalki kapun keresztül kell, ha az Apeh-nak, akkor az ügyfélkapun keresztül. Külön sorba is vannak a nyomtátványkitöltőben.

Üdv.Erika

erikamaro

HozzászólásSzerző: erikamaro » pén. jan. 22, 2010 8:52 am

Viszont ezzel kapcsolatban, vagyis pontosan a 10T101E-vel kapcsolatban lenne egy kérdésem. A férjemnek felvettük a könyvelést, mivel én, mint segítő családtag könyvelek és hátha még jó lesz valamire. A regisztrációm folyamatban van, (lassan már meg is kéne kapnom) mit írjak be a tevékenység jellegéhez? Az 1-s kódot, hogy nyilvántartásba vett egyéni vállakozóként végzett tevékenység? vagy melyiket?

Köszi szépen a segítséget!

erikamaro

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók