Adófórum

Adózási és számviteli információk

Előleg jóváírása

Adatszolgáltatás

Előleg jóváírása

HozzászólásSzerző: mara57 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Építőipari cég előleget kapott, melyről a pénz beérkezésekor előleg számlát bocsájtott ki. Egy hónap múlva szerződés szerint részszámlát jogosult benyújtani. 

Kérdésem, hogy van-e arra törvényi előírás, hogy az előleg számla összegét az első résszámlából vagy a végszámlából  kell levonni.

Előre is köszi!

mara57

Előleg jóváírása

HozzászólásSzerző: validitas » kedd jan. 19, 2010 4:33 pm

Szia!

Szerintem arra nincs előírás, csak arra, hogy az előleg a végösszegbe beszámít. A szerződésben kellene/kellett volna megállapodniuk a feleknek, hogy melyik számlából vonják le, azaz melyikbe számít be.

Üdv: Böbe

validitas

Előleg jóváírása

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd jan. 19, 2010 4:42 pm

Szia!

Így konkrétan nincs szerintem, de az előlegfizetés alapja nyilván "valamiféle" megállapodás, mert az előleg egy olyan pénz, amely majd beszámít a vételárba (vagy nem) Véleményem szerint az előleg sorsa is rendezhető egy szerződésben, különös tekintettel arra a tényre, hogy résszámlák kerülnek kibocsátásra. (pld: mindig a következőt finanszírozza)

P.Zsuzsa

zspotorke

Előleg jóváírása

HozzászólásSzerző: mara57 » kedd jan. 19, 2010 5:05 pm

Sziasztok!

Köszi a hozzászólásokat..

A szerződés nem rendelkezik az előleg sorsáról, és a felek nem állapodtak meg abban, hogy melyik részszámlába vagy a végszámlába számítható be az előleg. A számviteli törvény előírásira  hivatkozva visszaküldték a részszámlát, mert szerintük nem jogszerű az, hogy nem vontuk le az előleget.

Érdekessége a dolognak, hogy a részszámla teljesítés igazolását úgy állították ki, hogy az előleget fedezze, viszont valójában dupla összegű teljesítés történt mint az előleg összege.

Olyan "nem akarok fizetni" szaga van a dolognak. A vállalkozó meg engem kérdez mit csináljon, folytassa-e a munkát vagy ragaszkodjon a szerződés szerint teljesített ,Őt megillető összeghez.

Ezért kérdeztem, hogy tud-e valaki olyan törvényi előírást miszerint az első részszámlából kötelező levonni az előleget.

Én azt javasoltam, hogy elfogadhatja a részszámlába az előleg beszámítást, de akkor a megrendelő adja ki az igazolást a tényleges teljesítésről. Így szerintem az Áfa tv.-nek megfelelően járnának el.

Szóval az építőipar mindig zűrös :-((

mara57

Vissza: Adatszolgáltatás