Adófórum

Adózási és számviteli információk

Vagyonadó

Adatszolgáltatás

Vagyonadó

HozzászólásSzerző: matkatita » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok Nekem az lenne a gondom és lehet hogy csak én vagyok gyenge fejű de nem igazán értek egy két részt ebben a vagyonadóban. A HVG különszám 29 old. lakóingatlan meghatározásnál azt írja hogy nem csak a felépítménnyel hanem a telek forgalmi értékével is foglalkozni kell.?? Akkor most az én 630 nm telkemet is számolnom kell? Az egyik ü.felem azt mondta hogy a hasznos alapterületet kell figyeelmbe venni én igazán ezt sem találom ghanem csak azt hogy azt kell nézni ahol a belmagasság eléri az 1,90 et.Lehet hülyeségeket írok de én már teljesen bele gabalyodtam. Köszi  a segítséget. 

matkatita

Vagyonadó

HozzászólásSzerző: pankráta » kedd jan. 19, 2010 10:08 am

Sajnos, igazából segíteni nem tudok Neked.

Az viszont biztos, hogy az apeh két kalkulátora is kétféleképpen számol ebből a szempontból is. Amire nem kell névvel, címmel beregisztrálni, az csak a hasznos alapterületet veszi figyelembe, de amire be kell regisztrálni, az a kalkulátor már megkérdezi, mekkora a hozzá tartozó telek mérete, tehát nyilván kalkulál is vele. Mondjuk, ha már vagyonadóról és ingatlanról beszélünk, logikus is lenne.

pankráta

Vagyonadó

HozzászólásSzerző: vib2 » kedd jan. 19, 2010 10:09 am

Szia!

Igazából, ha eladsz egy kertes házat az épülettel együtt adod el a telket is és a forgalmi értékben benne van pl a kert ára is.

vib2

Vagyonadó

HozzászólásSzerző: pankráta » kedd jan. 19, 2010 10:12 am

Pl. egy fél falu méretű hatalmas "farmon" egy normál kis parasztház, azért ott a nagyobb vagyon a telek lesz...
pankráta

Vagyonadó

HozzászólásSzerző: loncika » kedd jan. 19, 2010 10:16 am

A tv. szövegében az van, hogy

Az adó tárgya
4. § Adóköteles a lakóingatlan.

a magyarázat pedig:

6. lakóingatlan: lakásnak, üdülőnek minősülő épület, épületrész az ahhoz tartozó telekkel,
telekhányaddal együtt;

Az adó alapja
10. § Az adó alapja a lakóingatlannak az adóév első napján fennálló forgalmi értéke

Ha jól láttam, akkor sehol sem beszél a hasznos alapterületről lakóingatlan esetében.... tehát ha a telekkönyv szerint  egy családi ház esetében "lakóház+udvar"  bejegyzés van és az mondjuk 960 m2, akkor ez a m2 az adó alapja .

( bár a "lakóház és udvar"  a tv szövegében nincsen .... gondolhatnám én, akkor nem is kell adózni utána )))))

Az Apeh kalkulátornál is szerepel a telek mint olyan, de nem lehet beleirni adatot.

Ha szó szerint nézzük akkor bizony a családiházas tulajok nagyon rosszul járnak

loncika

Vagyonadó

HozzászólásSzerző: loncika » kedd jan. 19, 2010 10:23 am

Az információs füzetben eléggé jól le van vezetve a kalkuláció és az értelmezés... ami a tv szövegéből szerintem nem teljesen igy következtethető le: 

http://www.apeh.hu/data/cms131043/34_vagyonado.pdf

loncika

Vagyonadó

HozzászólásSzerző: matkatita » kedd jan. 19, 2010 10:52 am

Szia

Én ezzel azért annyira nem értke egyet mert én Debrecenben lakok tehát 213 000 Ft/nm kell számolnom földúton lakok nincs csatornám a telek méret 630 Nm tehát akkor nekem az adóalapom 134 190 000 Ft  ja a házam mérete br 136 nm garázzsal.

matkatita

Vagyonadó

HozzászólásSzerző: matkatita » kedd jan. 19, 2010 11:01 am

Szia Hvg különszám 29 old  3. hasáb a törvényi hivatkozás feletti szaksz.

" A lakásnak, üdülőnek nem nem minősülő épületrész- pl. garázs , üzlet, iroda, műhely, gyárépület - után nem kell adót fizetni , még akkor sem, ha az lakóépületen belül helyezkedik el."

matkatita

Vagyonadó

HozzászólásSzerző: olahneedit » kedd jan. 19, 2010 11:25 am

Szia!

Megint egy jó kis vitatható tájékoztató anyagot rittyentett össze az Apeh, mert a fentebb belinkeltben pl. azt írja valahol, hogy a cég is fizet vagyonadót, ha az irodája lakásban van.

Jó, o.k., a tövényből kell kiindulni, de akkor is felháborítóak ezek az értelmezésbeli ellentmondások.

olahneedit

Vissza: Adatszolgáltatás