Adófórum

Adózási és számviteli információk

egyéni vállalkozó fejlesztési tartaléka

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. jan. 14, 2010 7:13 pm

Meglepődtem most kicsit ... valamelyik évben azért kellett önellenőriznem, mert a pótkocsikat előzőleg 20 %-al vettem figyelembe ... na, most jól felment a vérnyomásom ... 

Meg tudnál győzni, hogy egy nyergeshez kapcsolt félpótkocsi valóban 20 % ?

kriszta4

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. jan. 14, 2010 7:33 pm

winzol, ha még itt vagy.

Nem úgy gondoltam, hogy az 5 milla 2010-ben egy összegben költség lesz, hanem az 5 millát azonnal kivezetem, és elszámoltnak tekintem az ÉCS-t ... mivel a fejl. tartalék tul. képpen egy előrehozott ÉCS.

Bocs. amiért nem fogalmaztam pontosan. Így is egyetértünk ?

DE holnap még visszatérek, remélem Te is a 20 - 14,5 %-kal kapcs.

kriszta4

HozzászólásSzerző: winzol » csüt. jan. 14, 2010 7:53 pm

Na még vagyok:) A pótkocsi nem egyéb gép berendezés kategória, nem különíthető el a tgk-tól..... hiszen pl egy kamion nyerges vontató önmagában semmit se jelent, arra nem lehet rakodni, nincs rakfelülete....pl már ezért is. A kettő egymástól nem különíthető el. Az écs-vel kapcsolatban én is ugy értem hogy azonnal ktg, hogy elszámoltnak tekintem , egyet értünk:)
winzol

HozzászólásSzerző: winzol » csüt. jan. 14, 2010 8:11 pm

Járműnek minősül az általában közforgalmi (forgalmi) rendszámmal ellátott - közúti, vízi,

vasúti és légi közlekedési jármű.

A szállítóeszközök és hírközlő berendezések körébe tartozik általában a vállalkozás keretébenanyag- és árumozgatás céljára használt emelő,

daru, rakodógép, szállítótargonca, szállítószalag,

szállítópálya, a konténer, a híradástechnikai gép és készülék (pl. a vezetékes és a vezeték nélküli

hírközlő eszköz és berendezés).Érzékeled a különbséget??? a pótkocsi jármű, mert forgalmi rendszáma van...de pl egy rakodó gépnek nincs....

Szja TV,11 mell II fejezet Écs szabályai fogalmak, ab pont.... remélem meggyőztelek....na húzok mert elég volt a mai napból:) Jó éjt!

winzol

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. jan. 14, 2010 8:41 pm

Zoli,

Csak nem hagyott nyugodni a téma ... Találtam itt ezen a fórumon is, akik a 14,5 %-kal értenek egyet ...  Egyébként én anno, mikor évekre visszamenően önrevízióztam emiatt, kértem APEH-tól is véleményt, mert nem akartam semmiképp változtatni. DE kénytelen voltam ... akkor totál meggyőztek... nem is értem most miért bizonytalanodtam el.

Remélem holnap jársz erre és folytatjuk.

Amúgy a magyarázatod logikus, de sajnos nem győztél meg, pontosan a VTSZ szám miatt ...

Jó Éjt!

Sziasztok! Sztem a pótkocsi VTSZ száma 8716, nem számolható 20%os écsi. Igaz hogy ez egyéni vállalkozónál érvényes, , társaságnál nézzetek utána. Üdv. Ani

Ezt a választ a kérdés feltevője elfogadta!
06:24 07/18/09
Előzmények | fórumtag válasza

igen, igazad van, a tao tv. valóban nem engedi meg a 20%-ot:

"

b) 20 százalékos kulcs alá tartozó tárgyi eszközök

A HR 8701 vtsz.-ból a járművek, valamint a HR 8702-8705, 8710, 8711 vtsz.-ok.

c) 14,5 százalékos kulcs alá tartozó tárgyi eszközök

Minden egyéb - az a)-b) pontban fel nem sorolt - tárgyi eszköz."

kriszta4

HozzászólásSzerző: winzol » pén. jan. 15, 2010 7:01 am

Szép jó regelt Kriszta! Lehet hogy Te vagy a nyerő félpótkocsi écs ügyben:( a VTSZ szám alapján, függetlenül attól hogy a félpótkocsi rendszámmal ellátott, s csak a vontatóhoz kapcsoltan használható, s így képez egységes használható eszközt. Sajna tv az értelmező fejezetben nagyon elnagyoltan fogalmaz és megtévesztően, mikor azt mondja, hogy jármű az ami frendszámmal van ellátva. Na de erről szól az összes adótv, hogy megvezethető legyen a nem alapos olvasó!Lehet hogy jelesül én is az voltam, mint anno TE? Valószínüleg:((((
winzol

HozzászólásSzerző: winzol » pén. jan. 15, 2010 7:49 am

Kriszta! Most ugrik a majom a vízbe!:) E piilanatban beszéltem egy Apeh főrevizorral.Álláspontja szerint a vontató és a félpótkocsi tekintetében a vtsz számot a 14,5 % tekintetében felülírja az a tény, hogy a vontató vagy a félpótkocsi önállóan semmire sem alkalmas, gyakorlatilag kvázi összeaktíválandó.Az pediglen hogy egy beruházási értéken belül két écs kulcs legyen, nem értelmezhető. Az hogy ezt két különböző beruházásnak fogom fel megint nem értelmezhető, mert egyik a másik nélkül gyakorlatilag nehány tonna vas, semmi egyéb.Hivatkozott a beruházás fogalmára mint az écs alapjára.11 mell. II.2pont c-re amely az écs alapját magyarázza. A kolléga szerint akkor van jelentősége a félpótkocsi vtsz8716-nak, ha pl azt önállóan mondjuk bérbe adom. De példaként említette, ha pl veszek egy szgép alaplapot stb, mindent ami kell egy konfiguráció működéséhez , azt is össze kell aktíválni. Azt mondja, hogy az ő ellenőrzési gyakorlatukban, egy ilyen vontató||félpótkocsi szerelvény 20% ban mindíg elfogadott, hiszen egyik a másika nékül semmire sem hasznáható. tehát vissza tértem oda, amit tegnap este írtam. Na akkor most mi van?:))) Beesik az eső?:))) 
winzol

HozzászólásSzerző: kriszta4 » pén. jan. 15, 2010 9:27 am

Zoli!Engem nem győzött meg az APEH Főrevizora !!! hogy miért ?

„a vontató vagy a félpótkocsi önállóan semmire sem alkalmas, gyakorlatilag kvázi összeaktíválandó”

Ezt a mondatot nem is igazán értem. A pótkocsi önálló tárgyi eszköz. Egy példát írok: nálunk pld. 2-3 db félpótkocsival több van állományban, mint vontató. Erre a „hatékonyabb” munka miatt van szükség. Mivel aktiválom össze ezeket a pótokat ?

„ A kolléga szerint akkor van jelentősége a félpótkocsi vtsz8716-nak, ha pl azt önállóan mondjuk bérbe adom”

Köszi … szóval ha bérbe adom, akkor más az ÉCS ???  ez még viccnek is rossz … :-)

„ha pl veszek egy szgép alaplapot stb, mindent ami kell egy konfiguráció működéséhez , azt is össze kell aktíválni.”

Rossz példa !!! ezt természetesen össze kell aktiválni …

„az ő ellenőrzési gyakorlatukban” 

Az ellenőrzési „gyakorlatuk” nem írhatja felül a Tv- t. !!! komolyan mondom, már rosszul vagyok amikor ilyet hallok.

„Beesik az eső?:))) „

Igen, néha beesik…. J  Nekem 2007-ben esett be, amikor is a 2003-2004-2005-2006-os éveket emiatt önellenőriznem kellett … nem szívesen tettem, mindent megtettem ellene, mivel a különadótól kezdve a deminimisig mindent érintett …  napokig dolgoztam vele.

Tulajdonképpen számomra is érthetetlen a mai napig hogy miért nem 20 % … de mivel az az 5,5 % nálam igen nagy adóhiánnyal járt volna, bevállaltam az önellenörzést, - abból baj nem lehet alapon – és azóta is 14,5 %-kal veszem nyilvántartásba a félpótkocsit/pótkocsit. Ha mégsem így kell/ett volna, akkor nem adóhiányom, hanem adótöbbletem keletkezik, és azért nem büntetnek J)))  max.  „szabálysértés” … DE nem adóhiány J)))

Ha Téged megnyugtatott a FŐrevizor, akkor áldásom rá … csakhogy ő nem fog melletted állni szükség esetén ezt Te is tudod jól ... még azért sem vállalnak felelősséget amit leírnak ... :-))

Ennyit szerettem volna mondani.

Kíváncsian várom a további fejleményeket ezügyben.  

kriszta4

HozzászólásSzerző: winzol » pén. jan. 15, 2010 9:55 am

Kriszta! Az a helyzet, hogy én is át fogom az eszközöket számolni, és visszarendezem 14,5-re. Pontosan azért amit leírtál...mellesleg ha a tisztelt törvényalkotó csak annyit tesz, hogy a jármű fogalmához oda írja hogy kivétel pótkocsi félpótkocsi annak ellnére hogy frsz van , akkor egyértelmű lenne a dolog. Sajna nekem is kell 2005-6-7-8 ban önellenőrizni, ezt úgy érzem benyaltam.Erre szoktam mondani állam bácsi szívat bennünket ami jó dolog , csak az nem mindegy melyik végén vagyunk:)) Minden jót...:) Ha itt nincs időd vagy egyéb ok , akkor a winzol2@freemail címre írhatsz...
winzol

HozzászólásSzerző: kriszta4 » pén. jan. 15, 2010 10:17 am

Szióóóó

Nem irigyellek, és nagyon sajnálom, mert rengeteg munkával fog járni ...  :-(((

Megvallom őszintén"ráéreztem" ... uis amikor fentebb írtad, hogy zártvégű lízinggel vásárolsz, rögtön az ugrott be, hogy nem- e pótkocsikat, és szándékosan írtam a 7 év 14,5 %-ot ...  és bejött ... női megérzés ...  :-)))

Azért megjegyzem, picit sikerült elbizonytalanítanod, még a Fábryt sem tudtam nézni ...

üdv....

Jó munkát, további szép napot!

Ui: Az emaillel lehet hogy élni fogok, mert visszaolvastam a korábbi hozzászólásaidat, igencsak egyezünk pár dologban ..

kriszta4

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók