Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVA adó átvezetése

EVA

EVA adó átvezetése

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Azt hiszem, a lila ködtől már nem látok, így a véleményeteket kérem. EVÁS vállalkozóként a nyugdíjbizt. és a havi 435o,-Ft-ot is átutaltam minden negyedévben az év végi kifizetés mérséklése céljából. Miután e két utóbbi adót csak a 43-as bevall.leadásával egyidejüleg kell rendeznem, az eva összegét e két adónemmel kiegészítve az EVA számlára utaltam. Év végére való tekintettel (miután a tényszámok már rendelkezésemre állnak) átvezetést nyújtottam be, amelyben az evá-ról a másik két adónemre kivántam átvezetni összegeket. Kaptam egy határozatot az apeh-től,(írásban, ajánlva) hogy nincs fedezet az eva számlán az átvezetésekre. Telefon az ügyintézőnek, hogy van fedezet a számlán. A válasz: nem lehet átvezetni az evá-ról, majd csak az adóbevallás leadása után. Valóban van ilyen előírás????? Tehát nem visszakértem összeget, hanem az adószámlák között szerettem volna rendezni az adókat. Azt már nem is említem, hogy a határozatban lévő indok a fedezetlenség.
madora100

EVA adó átvezetése

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. jan. 14, 2010 6:04 pm

Szerintem holnap hívd fel újra, hogy mondjon konkrét jogszabályhelyet, mire alapozza mindezt.

A folyószámlán gondolom túlfizetést látsz..

szedlacsek

EVA adó átvezetése

HozzászólásSzerző: fenyvesjanosne » csüt. jan. 14, 2010 6:35 pm

Ha beadod a 43as bevallást, akkor kiderül, hogy van -e túlfizetés, és akkot lehet átvezetni. Mirért fizetted a 4350.- Fzt-ot ?  Mari

fenyvesjanosne

EVA adó átvezetése

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. jan. 14, 2010 6:44 pm

Kiegészító tevékenységű az evás- Rendben van, hogy a 43-as leadásával fog jelentkezni a valós túlfizetés. De ha átvezetek az eváról (amin most egy nagyösszegű túlfizetés mutatkozik) attól még az apeh-nál marad a pénz. Tök mindegy, melyik számlán. Ezzel az erővel az éves bevallós kettős könyvviteles sem vezethetne át a TAO-ról semmit, amíg nincs bent az éves bevallása. Én sehol nem olvastam tiltó jogszabályt az átvezetés megakadályozására.
madora100

EVA adó átvezetése

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. jan. 14, 2010 6:45 pm

Természetesen túlfizetést látok.
madora100

EVA adó átvezetése

HozzászólásSzerző: fenyvesjanosne » csüt. jan. 14, 2010 7:02 pm

az eg. szolg. már nem 4350.ft 2008 -ban volt annyi. A TO-ról sem lehet a bevallás előtti időszakban május előtt átvezetni, csak évközben. Mari
fenyvesjanosne

EVA adó átvezetése

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. jan. 14, 2010 7:18 pm

Természetesen 4500,-Ft-ról van szó, elírtam. De nem a nagyságrend az érdekes a kérdés szempontjából. Tudod, a lila köd nem szállt fel. Az átvezetés egyébként december elején került benyújtásra. Hogy nem lehet átvezetni, ez hol van leírva a törvényben? Vagy csak bevett szokás?, mert az számomra nem elfogadható.
madora100

EVA adó átvezetése

HozzászólásSzerző: fenyvesjanosne » csüt. jan. 14, 2010 7:33 pm

Sajnos nem tudom, hogy hol van leírva ( ha van ) de már többször volt részem benne, aztán feladtam , megtanultam ? hogy csak a bevallások után próbálok átvezetni. Mari

fenyvesjanosne

EVA adó átvezetése

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » csüt. jan. 14, 2010 7:54 pm

Sziasztok!

Mivel az EVA bevallási ideje 2010. február 25 vagy kft esetében 2010 május 31, csak az ezen határidőtől a  0943-as bevallás benyújtása után lehet átvezetést benyújtani- Az ezen időpont előtt benyújtott átvezetési kérelem határidő előtti jogosulatlan kérelemnek minősül.

Azaz az eredeti esedékesség napján fennálló túlfizetésre lehet átvezetési kérelmet benyújtani.

Az Art  170.§ -a foglalkozik az Adóbírsággal illetve mikor van adóhiány és abból lehet következtetni.

Üdv. Olga

gyorkosolga

Vissza: EVA