Szia!
Jól tudod, nem kell lekötni a fejl. tartalékot EV-nél, sőt már 2008-ban sem kellett, csak külön nyilvántartást kell róla lefektetni. A többi is úgy van, ahogy írod. Ha 10 MFt az adóalapja, akkor 5 Mft-re képezhet.
A könyvelését én egyszerűen megoldom a pénztárkönyvben :-)... arra inkább majd más válaszol... bocsi ... APEH kérdés-válasz: 56. A fejlesztési tartalék címén pénzintézetnél korábbi években lekötött összeg feloldható-e?Igen, és a 2009. évtől bevezetett új rendelkezések szerint a feloldott összeget nyilvántartásba kell venni. Ettől függetlenül nem változik az e címen nyilvántartott összegre vonatkozó célszerinti felhasználásra nyitva álló határidő.
pénztárkönyvben ?
Függ: bankból vagy pénztárból egyenlíted ki... :-)
Amúgy köszi, de nem kellett volna ... nem is tudtam igazán érdemben válaszolni. :-)
Amúgy azért nem válaszoltam, mert én még kezdő vagyok ebben a fejlesztési tartalék témában IS ...
Szóval én úgy gondolom, hogy amikor kiegyenlítem a tárgyi eszközt - a BANKBÓL- , akkor a pénztárkönyvbe bekönyvelem egyéb be nem számító kiadásba ...
Nyitok tárgyi eszköz kartont 10 millával. Ebből az 5 millára azonnal elszámolom az ÉCS-t, a fennmaradó másik 5 millát pedig az eszközre meghatározott kulccsal. Pld. én pótkocsit veszek, így a fennmaradó 5 millát 7 év alatt (14,5 %-kal) írom le.
Ha nem jól gondolom, kérlek javítsál ki.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég