Adófórum

Adózási és számviteli információk

EV||őstermelő

Egyéni vállalkozók

EV||őstermelő

HozzászólásSzerző: Bényiné » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kérlek titeket segítsetek az alábbiakban:

Van egy EV aki őstermelő is. A két tevékenység teljesen eltér egymástól. A kérdésem az lenne, hogy a két tevékenységet teljesen külön pénztárkönyvben kell-e könyvelni, vagy lehet a kettőt egybe, csak elkülönítve pl az analitikában. A másik kérdésem, hogy szerintetek  a vállalkozói bankszámláról utalhatom-e az őstermés után fizetendő adókat? Ha erről utalom, akkor úgy gondolom, kénytelen vagyok egy pénztárkönyvbe könyvelni, különben a bank záróegyenlegem nem fog egyezni az ev könyvelésével.

Előre is köszönöm a válaszaitokat!

Bényiné

EV+őstermelő

HozzászólásSzerző: violetta01 » csüt. jan. 14, 2010 11:39 am

Szia!

Igen teljesen elkülönülten kell vezetni, (SZJA tv. 5. melléklet 1. pontja).No meg mindenképpen külön kell könyvelni, mert az 53-as bevallásban is elkülönülten kell szerepelteni.

Szerencsére az én programom lehetőséget ad arra, hogy gyűjtőt rendeljek a mozgásokhoz így el tudom különíteni a kül. tevékenységeket.

Csak az ÁFA alany kötelezett bankszámla vezetésére, így ha pl. az őstermelő  tev. nem áfás akkor az mehet lakossági bankszámláról. Így egyszerűbb lenne.

Szerintem megoldható ha pl. az ev. tevékenységet könyveled akkor a bankszámlán lévő ősterm.kapcs. kiadásokat be nem számítónak könyveled és fordítva.

Üdv. Ibi

violetta01

EV||őstermelő

HozzászólásSzerző: Bényiné » csüt. jan. 14, 2010 12:44 pm

Ibi köszönöm a válaszodat!

Az EV áfaalany, így az őstermelői számláit is áfásan bocsátja ki, de az őstermelésben szja szempontjából átalányadós, Ev-ben pedig tételes vállalk. szjas. A 0853 bevallása alapján fizetett az ősterm. tevékenysége után szjat, ehot, ezt a vállalkozói bankszámláról utalta, egyéb kiadásba tettem, tehát nem ktgre. Most fog fizetni szja előleget az ősterm.bevétele után, lehet, hogy ezt csekken jobb lenne befizetnie mint utalni a váll.bankszámláról?

Üdv. Ildi 

Bényiné

EV+őstermelő

HozzászólásSzerző: violetta01 » csüt. jan. 14, 2010 1:31 pm

Szia!

Ha áfás akkor nem tudja az SZJA-t csekken fizetni, mert nem ad ki csekket az APEH, mert bankszámla vezetésre kötelezett és arról kell teljesítenie.

Üdv. Ibi

violetta01

EV||őstermelő

HozzászólásSzerző: Bényiné » csüt. jan. 14, 2010 3:59 pm

Köszönöm a válaszaidat!
Bényiné

Vissza: Egyéni vállalkozók