Adófórum

Adózási és számviteli információk

Nyereségminimum még egyszer

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Konkrét példával kezdem. A vállalkozó költségekkel csökkentett bevétele 450 eFt. A jövedelem nyereségminimum adóalapja 157 eFt-ra jön ki. Az egyértelmű, hogy ebben az esetben a a jnym-vel számolok. Viszont van előző évekről áthozott vesztesége. A 450-et csökkenthetem vele?

Györgyi

Nyerkiné

HozzászólásSzerző: pankráta » szer. jan. 13, 2010 9:37 am

Igen. Vagy annyit veszel figyelembe a veszteségből, hogy a 157e megmaradjon (293), és akkor úgy kell x-elni, hogy a jövedelme eléri a minimumot, jövedelme után adózik, ebben az esetben osztalékalapra is marad (25+14%) Én így csinálnám.

A másik, hogy akár az egészet is csökkentheted, szerintem ez rosszabb megoldás, mert akkor az elvárt adót "csak" vállalhatja, akkor viszont nincs osztalékalap.

pankráta

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. jan. 13, 2010 10:41 am

Szia Györgyi!  Magát az "elvárt jövedelem" alapját nem lehet csökkenteni az előző évekről áthozott veszteséggel.  A tényleges vállalkozói jövedelemmel szemben (450) érvényesíthető, de ahogy az előttem szóló is írja, annyit érdemes az elhatároltból igénybe venni a 450-el szemben, hogy még maradjon annyi, mint amennyi az "elvárt minimum jöv.(157) lenne..  Ha még marad továbbvihető elhatárolt, akkor az még jól jöhet később.. Üdv.
melcsi62

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » szer. jan. 13, 2010 10:46 am

Köszönöm a segítséget.
Nyerkiné

Vissza: Egyéni vállalkozók