Adófórum

Adózási és számviteli információk

kültag halála

Adatszolgáltatás

kültag halála

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. feb. 23, 2007 8:12 am

A "bárki" viszont lehet a kültag örököse is, ha megegyezik vele a Bt. Eddig is erről beszéltünk. Az üzletrészt valaki megörökölte, ezel az örökössel kell felvenni a kapcsolatot. Akar a t tagja lenni, vagy a Bt-vel való elszámolást kéri. Ha jól működik a cég és nem is akarja a beltag azt megszüntetni, akkor maradjon az meg továbbra is működő szervezetként.

A kérdésfeltevő ügyvédjével pedig az lehet a gond, hogy neki nagyobb bevételt jelentene egy végelszámolási eljárás, mint egy társasági szerződés módosítása a tagváltás miatt.

madora100

kültag halála

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » pén. feb. 23, 2007 8:21 am

Igen, de van vagyoni hozzájárulás és ez az ami örökölhető, ami alapján a jegyzett tőke arányában a saját tőkéből az örökösöket megilleti. És lehet dönteni, hogy ezt kifizetik vagy az örökös belép új tagként. Így a tagság öröklése jogi értelemben kizárt, de gyakorlatilag valóban működik. De én nem is mondtam mást.
gyergyoiistvan

kültag halála

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » pén. feb. 23, 2007 8:25 am

Egyébként 110.§ rendelkezik erről az esetről. Sajnos az itt megszabott hat hónap letelt. Ha egy hónappal visszadátumozzátok a társasági szerződés módosítását, akkor is kicsúsztatok belőle. Kérdés, hogy érdemes-e mégis megpróbálni, hiszen már hivatalból meg kellett volna szüntetni a céget. Nem értem, hogy önként miért akarják végelszámolni. Egy próbát lehet, hogy megér de ebben nincs tapasztalatom.
gyergyoiistvan

kültag halála

HozzászólásSzerző: winzol » pén. feb. 23, 2007 9:24 am

Az előbbiekhez!Ne adj egy ügyvéd szavára adó kérdésekben, mert 10-ből 8 nem ért hozzá. Én inkáb az itt leírtakra hagyatkoznék ,többet érsz vele.Ha mindenképpen meg akarod a BT-t szüntetni ,lévén evás, az eva jogosutság megszünése követő nappal a Bt visszamegy az SZT hatálya alá ,és megszünés szabályai szerint eljár,csak itt a nyitómérleg eszköz értékét kv-val kell ellenjegyezni.Mindent úgy csináltok mint alapesetben, csak annyi a különbség hogy a BT visszakerűl az SZT alá, mert a cégbíróság csak így tudja törölni a cégnyilvántartásból, lévén visszatérés nélkül nem tudsz megszűnő beszámolót csinálni.Az előbb leírtak alapján nem kell a BT-t megszüntetni,csak egy tagcsere van, de vigyázz hogy a tagcsre kapcsán a BT tulajdonosi szerkezete/tagok tőkerész összege/ 50%-ot ne lépje meg mert akkor a BT elveszti az evajogosultságát.Winzol

winzol

kültag halála

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. feb. 23, 2007 10:14 am

Szia Napraforgó és Többiek!

Ugy tudom én is, ahogy Te, hogy csak a Kft üzletrész örökölhető, pontosan azért amit írsz. A maradó tagoknak helyre kell állítani a törvényes működés feltételeit, tehát pótolni kell a kültagot. Ha ez nem történik meg, akkor megszünik a Bt. A bt nem jogutód lesz, hanem folyik tovább az élet, csak más a kültag.

Üdv: P. Zsuzsa 

zspotorke

kültag halála

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. feb. 24, 2007 3:26 pm

Zsuzsa!

Az első perctől kezdve erről beszéltünk. Vagy belép az üzletrészt örökölt tagként a BT-be, vagy új tagot kell a helyébe felvenni.

madora100

kültag halála

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. feb. 24, 2007 4:44 pm

Szia Madora!

Vettem az adást, csak azt próbáltam kidomborítani, hogy itt nem beszélhetünk "üzletrész" öröklésről, mint a KFT-nél, bár már ez is tisztázásra került, ahogy újból végigolvastam a válaszokat.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás