Adófórum

Adózási és számviteli információk

0901 nyugdíjas egyéni vállalkozónak

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: nmrozika » szer. jan. 13, 2010 12:03 am

Ezt akartam én is megfogalmazni az előbb, csak hát késő van már....
nmrozika

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. jan. 13, 2010 1:22 am

Sziasztok!  A"lehetne" szó nem a legjobb meghatározás, de nem akarom ismételni, hogy nem evás, nem átalányos, stb. ..  ev..  és most sem biztos, hogy jól fejezem ki magam..  Tekintsünk el attól, hogy 2009-től van ez a bizonyos 'NY.. nemleges bevallást helyettesítő nyilatkozat...  

Miikor én összeakadtam velük, mert nem adtam az egyetlen éves bev. gyakoriságú ev-nek 07.20-ig a nulla előleg bevallást..  és hivatkoztam arra, hogy elvégre éves bevalló, az éves bevallási határidőre akár nulla, akár nem mindenképpen köteles bevallást adni, akár nullásan.. ha évközben nincs bevallani való előlege, akkor a nulla szakképzési miatt épp úgy nincs előleg bevallási kötelezettsége, mint pld-ul a nulla rehab miatt negyedévente..

-- a másik oldal érvelése az volt, hogy a szakképzési hoz-járulásról szóló törvénynek ez az ev alanya, ahol évközben 07.20-ig előleg fizetési és így bevallási kötelezettség áll fenn, a rehabnak pedig nem alanya, mert abban nem úgy van meghatározva, hogy milyen vállalkozók... hanem az, hogy akinek az átlagos stat.áll.létszáma a 20 főt..  tehát szakképzési hozzájárulásra kötelezett "vagyok", (ezt hívom annak, hogy "lehetne") , rehabra nem...  A szakképz.hj-ról szóló tv. pedig tartalmazza, hogy a gyak-okt.nem szervezőnek az első félévre előleget kell fiztenie.. mióta ezt az előleget évközben vallani is kell, ezért aki a szakk.tv.hatálya alá tartozva kötelezett a szakk.hj-ra, annak ezzel kapcsolatosan bevallási kötelezettsége is van, akár nulla, akár poz.összeg.. és ez független a vállalkozó bevallás gyakoriság besorolásától..

--- A vége az lett, hogy beadtam nullásan, bár el lehet vitatkozni, hogy általam megállapított nulla Ft előleg az előleg összeg-e.... de végül is abban is  volt ráció, amit ők állítottak...  Én azóta aki szakk.tv. szerint kötelezettnek minősül én azzal 07.20-i határidőt tekintve foglalkozok a nulla szakk.hozzájárulás előleggel is..Tb járulékalap hiányában is.. (újabban nyilatkozat, vagy 01 formájában)

2009-től a szaképzésinek az alapja a Tb jár.alap.. és nem csak foglalkoztatottak kapcsán keletkezhet Tb járulék alap..  Nekem van olyan cégem, hogy a TB járulék alapja az kizárólag a telefon természetbeni juttatásból van..

Szerintem aki havis, negyedéves besorolású arra vonatkozik a 2010.01.20. valamint vonatkozik a 02.25. is, de ezekre a 02.25. már csak az éves elszámolású adók elszámolása tekintetében (szakképzési, rehab..),

az éves gyakoriságúak pedig 02.25. -éig egy bevallást adnak az éves bevallási kötelezettségüknek eleget téve a besorolásuk szerint. (nyilván, ha az éves gyakoriságúnak van a IV.n.évre cégautó adója, akkor az arról most ad 01.20-ig, ).

De  Nyilván ki-ki úgy csinálja, ahogy a legjobbnak látja.

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szer. jan. 13, 2010 8:55 am

Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásaitokat, jó érzés tudni, amikor az ember

„elveszíti a fejét „ van aki segít gondolkodni: Melcsi igazad ,lehet a fáradság  miatt, hamarabb írtam, mint gondolkodtam.

A tapasztalatom az, hogy régiónként mások az elvárások, én eddig nem adtam be a nyugdíjasoknak évközben 01-et, mert évvégén az 53-on nyilatkoztattam, nem volt probléma.

Most 02.025-ig küldöm a 901-et 0-san ,remélem nem lesz gond. Mária

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: olahneedit » szer. jan. 13, 2010 12:08 pm

Sziasztok!

Rozi! Igen láttam, mire az írásom bement, már a Tiéd is bent volt. Van, hogy egyszerre írjuk a mondandónkat, és pár perc különbséggel meg is jelenik a fórumban. De hát ilyen a fórum, ha nem kattintgatok, nem frissül magától.

Melcsi! Hát igen, ha ilyen tapasztalatod van, akkor meg tudom érteni az álláspontodat. Köszi, hogy részletezted.

Üdv: Edit

olahneedit

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás