Adófórum

Adózási és számviteli információk

0901 nyugdíjas egyéni vállalkozónak

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: nmrozika » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

A nyugdíjas egyéni vállalkozóknak nem adtam be 09NY-et a 0901-re, mondván a 0953-on majd x-elek mint az előző években. Valami sugallatra megnéztem a 0953-at és nincs x-elési lehetőség a szokott helyen (13 lapon).

Akkor adni kell 0901-et most....vagy valahová máshová dugták el? Nekem új ez vagy tudtatok róla?

Rozi

nmrozika

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » kedd jan. 12, 2010 8:53 pm

Szia Rozi!

A nyugdíjas egyéni vállalkozónak is lehet cégautó adó fizetési kötelezettsége. Ha nem volt akkor 2009.01.01-2009.12.31-ig lehetett volna nyilatkozni a 09NY-en hogy nem lesz bevallási kötelezettsége. Most be kell adni  0901-et nullásan  2010 január 20-ig, és majd a szakképzési hozzájárulással kapcsolatban (ha nincs kötelezettsége) 2010 február 25-ig egy másik nullásat.

Üdv. Olga

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: nmrozika » kedd jan. 12, 2010 9:23 pm

Nincs sem cégautó, sem szakképzési, sem semmi egyéb 01-en való bevallás. A cégautó "hátha kell" miatt nem adtam 09NY-t, ne kelljen felülírogatni, ha mégis lesz ilyen bevallás,  no meg azért mert előző években sem küldtünk nullásat, majd évvégén nyilatkoztak az SZJA bevallásban.

Akkor ez már nem megy, ha nem volt 09NY beadva, akkor nullás 0901-et kell beadni. 

Köszönöm! Rozi

nmrozika

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » kedd jan. 12, 2010 9:50 pm

Sziasztok! Én sem adtam a nyugdíjasoknak  NY-t, azzal a szándékkal, hogy az 53-as bevalláson majd lehet nyilatkozni. Sajnos amint az ábra mutatja ez nem lehetséges.

Küldeném én most 0-san a 901-et cégautó miatt, de hogyan?  Nem enged 0-san tölteni,

hogyan lehet ezt most megoldani? Állítom, hogy ezzel a átkozott 901-sel több probléma van mindig, mint a többivel együttvéve. Másnak nem okoz problémát a kitöltés?  Ti hogyan oldjátok meg ? Köszönöm, ha valaki segít. Mária

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd jan. 12, 2010 10:07 pm

Sziasztok!

Miért nem lehet a 09NY-t beadni a 2009. IV. negyedévre vagy az évesre? A negyedéves 0901 határideje január 20, az évesé pedig február 25. A 0-ás nyilatkozatot a bevallásra előírt határidő napjáig lehet megtenni.

A dec. 31 szerintem a bevallási időszak záró dátumára vonatkozik.

Vagy lemaradtam valamiről?

Üdv.Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd jan. 12, 2010 10:14 pm

Sziasztok! ÉVES bevalási gyakoriságú esetén: Szerintem, ha nem EVÁ-s, nem átalányadós ev-ről van szó, akkor minimum a szakképzési előleg (akár nulla) miatt 2009.07.20-ig az éves bevallási gyakoriságúak is kötelesek voltak évközben vagy 0901-et adni nullásan, vagy a 09NY-en nyilatkozni..   

A cégautós dologról csak annak kell/kellett adni 0901-et, akit érint a cégautó adó.. akit nem érint, annak a cégautó adó okán, hogy nincs:  nem kellett sem negyedévente nullás 0901-et, sem  09NY-et adni..

Ha a 0901-en sorolt adók közül, a szaképzésin kívül egyik adónál sincs összegszerű kötelezettsége az éves bevallónak, akkor arra nem kellett évközben sem a 0901, sem a helyettesítő NY. De a szakképzési okán, akinél a szakképzési hozzájárulásról szóló tv.szerint szakképzési hozzájárulása lehetne, annak évközben volt 0901-es, vagy helyettesítő nyilatkozat kötelezettsége.  

Ha ez nem történt meg és nem volt akár egész évre szóló előremutató 09NY a '01-esre vonatkozóan, akkor szerintem a "szakképzési előleg bevallási kötelezettség miatt (ha nulla akkor is) utólag/pótlólag a 0901-est (09.04.01-09.06.30) be kellene adni..  és majd az éves bevallásként pedig 2010.02.25-ig.

Mária!  Már biztos Te is fáradt vagy.. Cégautóval kapcsolatosan, ha adna valaki 0901-est, akkor jogos, hogy ha a nullát nem engedi, hiszen a cégautó adót negyedévente kell vallani, annak akinek van mit és jelölni kell, hogy cégautó adó miatt..  Ha bejelölöd, hogy cégautó adó miatt... akkor jogosan várja el a kitöltés ellenőrző, hogy akkor az adott negyedévnél legalább valamelyik hónapban szerepeljen adat is..  Nem tudom ezzel segítettem-e..

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd jan. 12, 2010 10:50 pm

Sziasztok! Hát ugy látszik ez a 01-es már visszatérő rémálom. A nyugdíjas vállalkozók zömének nincs is ügyfélkapuja, akkor az most mit csinál? 

Éppen nemrég küldtem el a 901-eseket,( akinek  nem nyilatkoztunk, mert alkalmazottja volt)a szakképzésiről. Akkor ezek szerint még egyet kellene, ahol nem a szakképzési van bejelölve jan. 20-ig? 

adotanacs

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd jan. 12, 2010 11:18 pm

Szia! szerintem Te adtad akkor 07.20-ig a szakképzési előleg miatt a 0901-et és majd adod az éveset 10.02.25-ig, amin az éves szaképzési elszámolást is levezeted. Ha nem havis, nem negyedéves gyakoriság alá sorolt és nincs cégautó adója, akkor a 0901-es vonatkozásában a 2010.01.20. Téged nem érint.Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: nmrozika » kedd jan. 12, 2010 11:34 pm

Nelly! Részemről a nullás beadása kapcsán nem az okozott "gondot", hogy a 09NY vagy 0901-es nyomtatványt adjam be, hanem az volt a gond, hogy egyáltalanán be kell adni valamelyiket, NEM LEHET NYILATKOZNI a 0953-on mint az előző években. Erre lehet, hogy a 0901-ben felhivták a figyelmünket csak én nem olvastam el....azért vetettem fel, hogy akik "rutinból" mint én és Mária is a nyugdíjasokat "kipipáltuk", hogy majd az SZJA bevallásban, azok most figyeljenek, hogy be kell adni valamelyik nyomtatványt.

Melcsi! A ha a szakképzési tv. alapján LEHETNE szakképzési járulék , akkor szerintem a rehab tv. vagy a többi törvény alapján is LEHETNE rahab járulék, kulturális....Csak azért mert LEHETNE, szerintem nem kell bevallást beadni a szakképzési vagy rehab előlegről az éveseknek...Az előző években sem adtam a szakképzési előlegről akkor, ha nem volt alkalmazott vagy olyan kifizetés ami után kellett volna szakképzésit fizetni...Az éves nullás beadást (0801, 0701...) természetesen beadtam évvégén.

Mária! Én úgy közelítem meg, hogy a 0901-en feltüntetett adók tekintetében nullás vagyok akár havonta, akár negyedévente, akár évente vallok. Ha valamelyik adónemben van kötelezettségem, akkor arról beadom a bevallást, megjelölve az adónemet, időszakot amire szól és azt, hogy milyen időszaki adózóként adom be. Ha egy havi adózó jan 20-ig cégautót vall, akkor időszaknak az utosó negyedévet írja, jelöli, hogy cégautó adót számol el, de mivel jelőlte, hogy havi, és a többi adónemhez nem írt semmit, így tudják, hogy a havi bevallása azokra nulla. (Gondolom én!)

Ha valakinek nincs cégautó fizetési kötelezettsége, akkor azt nem kell külön negyedévente bevallani, ha éves akkor beadja évvégén nullásan (csak az előlapot kitöltve) a 0901-et. Ez alapján tudják, hogy egyik adónemben sincs kötelezettsége. (cégautóban sem volt egyik negyedévben sem és szakképzési sincs/nem volt sem félévkor és sem évvégén.) Nekem egy kivétellel éves bavallom mindenki, néhány cégautó adós és néhány szakképzésis is. Az előző években sikerült beadni úgy, hogy mindent felkönyveltek, az idén az előlegek is rendben voltak, remélem sikerül most is összehozni az utolsó negyedéves cégautót és féléves szakképzésit az egyéb adókban nullás bevallással.

A fő problémám egyenlőre a nyugdíjasoknak is beadandó bevallás volt, azért írtam, hogy más is felfigyeljen erre. Eddig is büntették azokat akik elfelejtettek x-elni.A büntetés mellett be kellett adniuk a 0801-et...Biztos most is lesz ,aki mivel nincs x-elési lehetőség azt hiszi majd, hogy nincs is semmilyen egyéb bevallási kötelezettsége...

Rozi

nmrozika

HozzászólásSzerző: olahneedit » kedd jan. 12, 2010 11:44 pm

Szia! 

Azt írod, hogy: 

"De a szakképzési okán, akinél a szakképzési hozzájárulásról szóló tv.szerint szakképzési hozzájárulása lehetne, annak évközben volt 0901-es, vagy helyettesítő nyilatkozat kötelezettsége.  "

Ezt a mondatot magyarázzuk meg, mert félreérthető. És jelezd, ha nem erre gondoltál. Szóval ha valakinek pl júniusban volt egy alkalmazottja, aki után az ezresített szakképzési hozzájárulás "0" Ft lenne, annak valóban illett volna egy nullás 0901-est beadni, mert ha volt 0908-as, akkor bizony a 0901-est is várják. Ez a nullás 0901-es nyugodtan helyettesítő 09NY-el.

Ha valamely munkáltatónak csak a második félévben akadt alkalmazott, ezzel szakképzési kötelezettség, attól még nem volt kötelezett 2009.07.20-ig beadni a 0901-et sem, és a 09NY-t sem, elegendő neki csak egy 0901-est beadni, fent már írtátok: havi és negyedéves 01.20-ig, éves 02.25-ig. De akkor mindenképpen kell!!

De ha valakinek se alkalmazott, se cégautó és más sincs vallanivaló, akkor (jellemzően éves bevalló) az éven egyetlen határideje van.

Ne felejtkezzünk el arról sem, hogy hiába nulla a szakképzési hj összege, ha az eredeti kötelezettségét bármivel is csökkentette, akkor csak és kizárólag a 0901-en vallhat, így már nem helyettesíthető a 09NY-el.

Három 0901-es?  Tavaj volt ilyen kérdés (szakképzési és minden más kapcsán) , akkor azt a konzekvenciát vontuk le, illetve valaki rá is kérdezett, hogy ha valakinek csak szakképzési kötelezettsége van, akkor csak egy 0901-et ad be. Ha már be van adva, akkor a rendszer többé nem követeli.

Remélem segítettem. Üdv: Edit

olahneedit

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás