Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVÁS vállalkozó

Egyéni vállalkozók

EVÁS vállalkozó

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Segitsetek, hogy jól gondolom-e: 2006-ban EVÁS egyéni vállalkozó 2007.jan.l-től SZJA-ba lépett vissza. Jan.hóban megfizetett saját és alkalmazott utáni járulékok /még a dec.havi/ költségként elszámolhatóak-e? Köszi Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

EVÁS vállalkozó

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. feb. 23, 2007 7:43 am

Szia! A pénzforgalmi szemlélet miatt szerintem elszámolhatod a költségek között. Mária
valterjozsefne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EVÁS vállalkozó

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. feb. 23, 2007 8:07 am

Szia Mária! Azért nem vagyok biztos a dolgomban, mert ha bevételem lett volna áthuzódó, az még EVÁS bevétel. Erre nem találtam semmilyen eligazitást.

adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

EVÁS vállalkozó

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. feb. 23, 2007 8:42 am

Nekem szept. 30-al volt EVA-ból Szja-ba átlépő vállakozóm és akkor jártam utána hasonló kérdésekkel és azt a  választ kaptam, hogy  pl.  az a számla amelynek teljesítési ideje  evas időszak, de a pénz már Szja-s  időszakban érkezik  az már  aszerint fog adózni nem EVA-s ként, ugyan ezt mondta az áthúzódó költségekre is. Erre valóban én sem találtam leírva  semmit  ezért  telefonon  érdeklődtem,azt mondták  ezt egységesen  így  kaptak ők is állásfoglalást legalább is az én megyénben. Én így is csináltam. Azt javaslom  azért  megér egy telefont, bízom benne, hogy Te is ezt a választ kapod. Légyszíves  tájékoztass, ha jutottál valamire. Mária
valterjozsefne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EVÁS vállalkozó

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » pén. feb. 23, 2007 8:47 am

Én is így tudom. Ha jól emlékszem van erre valami az EVA  tv.-ben is. Ha megtalálom este jelentkezem!
gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

EVÁS vállalkozó

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. feb. 23, 2007 9:00 am

Sziasztok!

Az APEH 2006.évi 22-es füzete szerint:

Az adóalanyiság megszűnése egyéni vállalkozók esetében

 Amennyiben az egyéni vállalkozó az eva hatálya alól „kijelentkezik”, vagyis ezt az adózási módot következő évre nem választja, akkor a feltételek megléte esetén választhatja a következő adóévre az átalányadózást is.
Az áttérést követően nyilvántartásait az Szja tv. rendelkezései szerint kell vezetnie. Az adóalanyiság megszűnésének adóévét követő első adóév első napjára a személyi jövedelemadó törvény nyilvántartásokra vonatkozó rendelkezései szerint részletes vagyonleltárt kell készítenie minden olyan eszközről, amelyet vállalkozói tevékenysége keretében fog használni.
Az adóalanyként lezárt adóévben teljesített valamennyi, az Szja tv. alapján költségnek minősülő kiadást (ideértve az értékcsökkenési leírás és beruházási költségek összegét is) elszámoltnak kell tekinteni. Amennyiben az adóalanyiság évközben szűnik meg (pl. március 31- ével), akkor az értékcsökkenési leírást időarányosan kell elszámoltnak tekinteni.
Az eva időszaka alatt megszerzett, előállított nem anyagi jószág, tárgyi eszköz alapján a magánszemély csak annyiban jogosult az adóalanyiság megszűnése után költséget elszámolni, amennyiben rendelkezik az értékcsökkenési leírás alapjának meghatározásához szükséges, más által kibocsátott bizonylattal.
Az evás időszakban adóévenként 20–20 százalékot elszámoltnak kell tekinteni az előző év(ek)ről áthozott veszteség összegéből.
Amennyiben évközben szűnik meg az adózó eva alanyisága, akkor az év hátralévő részében keletkező jövedelmét a korábbi évekről áthozott veszteség összegével csökkentheti.
Ha pl. 100 volt a veszteség, akkor abból 20 az elszámolt az evás időszakra, a maradék 80-at pedig a további jövedelmével szemben érvényesítheti.
Az eva hatálya alatt marad az adózó akkor is, ha cselekvőképességének elvesztését követően a tevékenységet a törvényes képviselője nevében és javára folytatja.
Ha az elhunyt egyéni vállalkozó tevékenységét a vállalkozó özvegye, örököse folytatja, akkor az özvegy és az örökös is választhatja az evát, amennyiben e szándékát 3 hónapon belül bejelenti az adóhatóságnak.
Az egyéni vállalkozó nem alkalmazhatja az adóévben az átalányadózásra vonatkozó rendelkezéseket, ha az adóévben jogszerűen nem jelentkezhetett volna be az eva hatálya alá. Nem választható az átalányadó akkor sem az adóévet követő négy adóévben, ha az adóalanyiság év közben szűnt meg.

 

Visszatérés az evából az áfára

Amennyiben az adóalany akár saját döntésének megfelelően, akár a törvény erejénél fogva kikerül az eva hatálya alól, az áfa vonatkozásában:
Az evás időszakban eszközölt beszerzésekre az adózó az áfa-ra való áttérést követően sem alapozhat áfa levonási jogot. Arra sincs lehetősége, hogy az eva alanyként lezárt adóévben beszerzett termékek után utóbb levonható áfa-t számoljon el, mint áfa szerinti tevékenységet kezdő az áfa törvény 36. § (4) bekezdés b) pontjában foglaltak alapján, még akkor sem, ha korábbi ráfordítását utóbb gazdasági tevékenységével összefüggő költségként számolja el.
Kedvező ugyanakkor, hogy az áfa-ra való áttérést követően semmilyen
jogcímen nem keletkezik áfa kötelezettség olyan bevétel után, amely eva alanyisága alatt megszerzett bevételnek minősül, vagyis amely után már eva kötelezettség keletkezett.

Üdv: P.Zsuzsa 

 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EVÁS vállalkozó

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. feb. 23, 2007 9:10 am

Szia Ani! Megtaláltam 2006 dec.5-i Tájékoztató az eva hatálya alá tartozó e. vállalkozókat érintő törvénymódosításokkal kapcs.egyes kérdésekről. Mindez alátámasztja azokat a kérdéseket melyekkel kapcsolatban engem tájékoztattak. Megtalálod APEH honla e.vállakozók Információk Egyszerűsített vállalkozók . Mári
valterjozsefne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EVÁS vállalkozó

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. feb. 23, 2007 9:17 am

Köszönöm a válaszokat. Zsuzsa amit leirál azokat tudom, áthuzódó bevételem se volt, csak kifejezetten a dec.havi járulékok. Sziasztok!

adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 45 vendég

cron