Adófórum

Adózási és számviteli információk

kültag halála

Adatszolgáltatás

kültag halála

HozzászólásSzerző: szaboneszilvia » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni egy olyan ügyben, hogy a bt. kültagja tavaly június végén elhunyt, a beltag azonban ezt még csak idén februárban tudta meg. (Ritkán tartották a kapcsolatot, nem is egy városban laktak.) Most indul a végelszámolás, egyszerűsített végelszámolás keretében. A dolog szépsége, hogy a bt. EVA-s, és a bt beltagja - mivel nem volt tudomása a tragédiáról - rendesen adott számlákat.

Kérdéseim:

-Hogy kell az EVA-s bt-t végelszámolni ebben az esetben, mivel a Gt. - a június 26-a miatt - 3 hónapot hagy a tag pótlására?

- Milyen nyomtatványokat kell beadni az APEH felé?

- A számláknak lehetnek-e következményei, holott a beltag teljesen jóhiszeműen járt el?

Segítségéteket előre is köszönöm! 

szaboneszilvia

kültag halála

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. feb. 22, 2007 12:03 am

Szilvi

Nem biztos, hogy meg kéne szűnnie a BT-nek. A küldtag halála után volt egy hagyatéki eljárás, amelynek keretén belül valaki, vagy valakik megörökölték az üzletrészt. Ezt az üzletrészt vagy megtartják maguknak, vagy eladják. (az eladásnál a tagoknak van elővételi joguk)Az eladás történhet olyan formán is, hogy a BT megvásárolja és utána értékesíti.

Tehát, ha jól működő cégről van szó, akkor nem érdemes megszünteti csak emiatt a vállalakozást. A működéshez a feltételek megvannak. Meg kell tudakolni, ki örökölte az üzletrészt.

madora100

kültag halála

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. feb. 22, 2007 3:47 pm

Sziasztok! Én csak annyit hogy a BT NEM örökölhető. Üdv:Napraforgó
Napraforgó

kültag halála

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. feb. 22, 2007 5:11 pm

Az új GT szerint ami a VIII.fejezetben nincs szabályozva (a betéti társaságokról szól e fejezet), arra a közkereseti társaságokra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A közkereseti társaságokról szóló 103§ foglalkozik a meghalt tag örökösével kapcsolatos megállapodásról. Tehát a bt üzletrész is örökölhető, s ha a társasággal az örökös megállapodik, akkor tagként beléphet a társaságba. Ha nem tudnak megállapodni, az örökölt résszel , mint vagyonnal el kell  számolni.

Erre utaltam a hozzászólásomban amikor azt javasoltam, hogy keressék meg a kültag örökösét. A kültag halálával még nem kell megszünnie egy BT-nek.

madora100

kültag halála

HozzászólásSzerző: szaboneszilvia » csüt. feb. 22, 2007 7:04 pm

Köszönöm a válaszokat.

Ez az öröklési dolog jó is lenne, meg szerintem megoldható is, csak ezzel annyi a gondom, hogy pont az új GT hatályba lépése előtt történt a haláleset.

Ha van még ötletetek megírnátok?

Köszi! 

szaboneszilvia

kültag halála

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. feb. 22, 2007 11:24 pm

Szia! Csak megjegyzésként: azt nincs jogom elbírálni, hogy milyen volt egy ilyen társaági kapcsolat........, de arról lehet véleményem, hogy bármilyen fájdalmas is egy haláleset, a tragédiáról minden hatóságot, és gazdaságilag érintett szervet értesíteni kell, S ha ez a kapcsolat csak a hagyatéki tárgyaláson derült ki, akkor biztosan lehet méltányosságot kérni az APEH-nél. Egyébként .......(a tragédiában  érintettek megsértése nélkül) minden részvétem a könyvelőnek.
Napraforgó

kültag halála

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » pén. feb. 23, 2007 6:40 am

Helló!

Új kültagra lesz szükség. Az örökösöket megilleti az elhunyt tag részesedése. Így volt ez eddig is.

Mégis, hogyan máshogy történhetne kedves Napraforgó, talán az államra száll a kültag részesedése vagy megkapja a beltag?!

Egyébként már túl vagyok egy ilyen eljáráson. A megszűnést csak akkor helyezi kilátásba a cégbíró, ha nem sikerül visszaállítani azt a helyzetet, ami a törvényes működés alapfeltétele. Ennek a hiányáról egyébként a cégbíróság küld értesítést. Az APEH csak a változásbejelentőt kéri. Ha mégis a végelszámolás mellett dönt a beltag, akkor megírom a szükséges bevallásokat is.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

kültag halála

HozzászólásSzerző: szaboneszilvia » pén. feb. 23, 2007 7:24 am

Kedves István!

A beltag semmiképpen nem akarná végelszámolni a céget, de az ügyvéd azt mondta, hogy ez az egyetlen megoldás. Az ügyvéddel lenne gond, hogy ezt nem tudja? A Cégbíróság felveti az öröklési lehetőséget, vagy ha az ügyvéd beadja a papírokat, akkor onnan már nincs visszaút? Ez egy elég jól, 1996 óta működő EVA-s bt, semmi tartozás nincs rajta. "Csupán ennyi" a probléma.

Bocs a tudatlanságomért, de ilyen esettel még nem találkoztam.

Előre is köszönöm!

szaboneszilvia

kültag halála

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » pén. feb. 23, 2007 7:51 am

Ha az ügyvéd beadja a papírokat a cégbíróság megkezdi az eljárást és megszünteti a céget. Az én esetemben pont a cégbíró volt az aki felhívta a tagok figyelmét hogy lehet rendezni az esetet.

Még arra is oda kell figyelni, hogy az EVA esetében új tagok nem szerezhetnek 50%-ot meghaladó részesedést, de az öröklés itt is kivétel.

Megadhatom az ügyvédem számát, aki az én ügyemet is intézte, ha esetleg akarnak mással is beszélni. Az e-mail-emre küldj egy levelet és válaszolok: gyergyoiistvan@t-online.hu

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

kültag halála

HozzászólásSzerző: Napraforgó » pén. feb. 23, 2007 8:05 am

Szia István! Biztosan nem jól tudom, de olyasvalamire emlékszem, mivel  a bt-ben nincs üzletrész, így a "tagsági jogot" nem lehet örökölni, a tag halála után úgymond "bárkit" fel lehet venni új tagnak, és ez a társaság mint jogutód működik. A vagyon természetesen örökölhető. De ez maradjon csak a "hangos" gondolkodásom! Üdv:Napraforgó
Napraforgó

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás