Szia Zsuzsi! Összesen annyi egyéni járulékot vételezel vissza, amennyit az év folyamán megfizettél.
Ha összesen az évben 90eFt a kivét, akkor annak csak az SZJA-ját kell már be nem számító bevételként könyvelned. Üdv. Ani
Szia Zsuzsi! Összesen annyi egyéni járulékot vételezel vissza, amennyit az év folyamán megfizettél.
Ha összesen az évben 90eFt a kivét, akkor annak csak az SZJA-ját kell már be nem számító bevételként könyvelned. Üdv. Ani
Kedves Ani!
Jól értem, a befizetett egyéni járulékot visszavételezhetem nem beszámító bevételbe függetlenül a kivét összegétől? Ezt mikor tehetem meg? Esetleg akkor, amikor a csekkeket havonta feladtam? És, ha az év során egyáltalán nincs kivét?
Üdv. Zsuzsi
Szia Zsuzsi!
Nem értem mit értetlenkedsz. Te írtad azt, hogy esetleg csak év végén vesz fel kivétet. No mindegy. Szerintem csak annyi szja-t és TB járulékot vételezel vissza, amennyi a kivétből lejön. A többi, amit nem vett fel, csak a járulékok lettek utalva, ott szerintem csak kiadás volt. Én azt nem szoktam év végén sem visszavételezni.
De viszont Ani profi az egyénik könyvelésében, így most nem tudom, hogy Neki van-e igaza.
Üdv. Kata
Akár a csekk befizetésekor is visszavételezheted. Ha nincs kivét ezt akkor is megteheted, de nagy jelentősége nincsen,igy legfeljebb kevesebb tőkebetétre kényszerülsz.
Nálam már mindenki tudja a rendet, csak különleges esetben nem veszik ki vállalkozói kivétként azt az összeget, amire a járulék meg van fizetve.
Üdv. Ani
Kedves Kata!
Köszönöm, hogy ennyi időt szakítottál rám. Sokat segítettél, de azt hiszem az egyéni járulék visszavételezésénél Ani tanácsát követem.
Mégegyszer köszi a segítséget, további szép estét kívánok. Zsuzsi
Kedves Ani!
Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál. Bevallom, hogy a saját fiamnak van egy kicsi vállalkozása, főállású ugyan, de nem nagyon megy. Kényszerből csinálja, mert nem tudott elhelyezkedni. Én irodában dolgozom, de nem könyvelőként. A pénztárkönyvét én vezetem, hogy ne kelljen még könyvelőt is fizetnie. Alanyi mentes, tehát áfa nincs, bankszámlája sincs. A saját járulékát én eddig nem vezettem be a pénztárkönyvbe, csak a költségként elszámolhatót. Talán ezzel nagyot nem vétettem, ha így kell könyvelni, ahogy írod. A vállalkozás már évek óta megvan, mert mindíg abban reménykedünk, hogy talán jobb lesz a következő év, de úgy látom, ez hiú ábránd. Egyébként más hibát is vétettem a pénztárkönyvben, mert a záró pénzkészletet soha nem vittem át a következő évre. Most letöltöttem egy programot, és úgy gondoltam, hogy azzal megcsinálom újra az elmúlt éveket helyesen. Az adóbevalláson nem fog változtatni, mert a járulékokat és az szja-t rendesen megfizette. Mi a véleményed erről? Kétszer volt táppénzen , én a kapott táppénz összegét sem írtam be a pénztárkönyvbe. Nem beszámítónak be kell írnom? Most egyenlőre ennyi lenne, de ha szívesen segítesz, akkor majd még lehet, hogy kérdezek.
Üdv. Zsuzsi
Szia Zsuzsi! A táppénzt nem kell a pénztárkönyvbe beírni, az csak az adóbevallásban szerepel.
A korábbi években én sem foglalkoztam a pénzkészlettel ugy ahogy kellett volna, az egyéni járulékok sem voltak visszavételezve mindig. . Most már van jelentősége a pénzkészletnek abból a szempontból, hogy a bevallásban tavaly már kérték a tőkebetét összegét.
Valószinű ennek oka van, vagyis ha nincs jövedelem, miből tesz be?
Ha nagyon pontosak akarnánk lenni, a Te esetedben mindenképpen vissza kell vételezni az egyéni járulékot, csak váll.kivét hiánya miatt inkább tőkebetétnek tekinthető.
Üdv. Ani
Szia Ani!
Most egy kicsit megnyugodtam, ettől függetlenül szeretném kérni a véleményedet arról, hogy meg-csináljam-e újra az elmúlt éveket. Még olyan hiba is van, hogy volt olyan év, amikor a befizetett járulékokat évvégén írtam be összesítve. Most már belátom, hogy ez öreg hiba, de naivan én elsősorban arra törekedtem, hogy évvégével legyen minden rendben. Egyébként a vállalkozás 2001-ben indult, tehát attól az évtől rögzíteném én újra a pénztárkönyvet. Vagy ez nagy butaság? Azért kérem véleményedet, mert látom jószándékú segítőkészségedet. Egyébként a tőkebetét forrására van magyarázat. A családunk foglalkozik őstermeléssel , ebben a fiam is részt vesz őstermelői igazolvánnyal /nem csak papíron, hanem a gyakorlatban is/ így abból van bevétele.
Üdv. Zsuzsi
2001-től teljesen fölösleges rögzítened, hisz 2010-ben már 2004.. év el is évült, tehát ha akarod 2005.jan.1-től csináld ujra. Ha csak a pénzkészlet miatt tennéd, az nem lenne sztem muszály, de a kiadásokat, bevételeket időrendben kell rögzíteni, nem év végén az egészet.
A tőkebetét forrására amit írsz, az elmegy valameddig, de hogy valaki azért dolgozzon pl. őstermelésben, hogy egy nyereséget nem termelő vállalkozást finanszírozzon, hosszu távon sántít. Na de ezt kívülálló nem tudja megítélni. Üdv. Ani
Kedves Ani!
Megfogadom a tanácsodat, és nagyon köszönöm. Egyébként még annyit az őstermelésről, hogy éppen most merült fel a családban, hogy adja vissza a vállalkozóit, és bejelentjük őstermelőként.Most már van erre lehetőség, így is biztosított lesz. Azért erőltettük eddig a vállalkozást, hogy a biztosítása meglegyen. Az az igazság, amit írsz, hogy az őstermelésből fedezi a nyereséget nem termelő vállalkozását. Hozzá kell tennem, hogy ezt az őstermelői tevékenységet, ami bevételt ad a férjemnek is és nekem is, nem tudnánk a fiam nélkül csinálni. Ez még jelenleg elég jól jövedelmez. Nekem van munkahelyem, ahol nem sok a fizetés, a férjem nyugdíjas. Tehát az őstermelést kellene inkább megtartani. Ezért is kell sürgősen rendbetennem a pénztárkönyvet, mert ha visszaadja a vállalkozóit, akkor lehet, hogy kap egy ellenőrzést. Még csak annyit, hogy azt olvastam, ha valaki táblázatkezelővel szerkesztett pénztárkönyvet vezet, akkor elég a negyedéves összesen rovatokat beírni a rendes pénztárkönyvbe, és a negyedéves adatokat összesítve zárni az évet. Jó lesz ez így? Jól rád száltam ugye?
Üdv. Zsuzsi
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 81 vendég