Adófórum

Adózási és számviteli információk

SZJA befizetés (pénztárkönyv)

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: noémi82 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok

Szégyellem feltenni a kérdést, de így tanul az ember....

Szóval a befizetett SZJA előleget ( főállású EV) a pénztárkönyvben a "ktg-ként el nem számolható kiadások"-közé vezetem be. De nem kell ugyanakkor szerepeltetni a " nem adóköteles bevételek" között? ( úgy mint pl: a befizetett magánnyugdíjpt-i tagdíjat vezetem be a ptkönyvbe)

Már teljesen összezavarodtam....

Köszönöm a segítő válaszokat!

noémi82

HozzászólásSzerző: kovalkata » szomb. dec. 19, 2009 1:54 pm

Szia!

Akkor kell szerepeltetni a másik oldalon, vagyis a nem adóköteles bevételek között, amikor a vállalkozói kivétjét felveszi. Tehát a kivétet bruttóba lekönyveled költségként, a levonásokat pedig a nem adóköteles bevételek közé. Ha nem vesz fel kivétet, csak az év végi vállalkozói és osztalékos szja-ja van, akkor "nincs miből levonni", hisz a költség részét év közben már könyvelted, akkor csak a befizetett szja-t (mondjuk a negyedéves előlegeket) csak a költségként el nem számolható kiadások közé teszed, ahogy írod is.

Remélem érthető voltam.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: noémi82 » szomb. dec. 19, 2009 2:27 pm

Igen,értem, azt hiszem.

Ő pl. havonta sajna nagyon kevés pénzt tud kivenni 40-50 e Ft között. Ezt írja  a "váll. kivét" oszlopba. A járulékokat havonta a minimálbér után fizeti meg.... És ha ezt így teszi, akkor azt az SZJA-t amit a abban a hónapban befizet, ( amikor a kivétje is van) akkor a  "nem adőköt. bev" között is szerepeltetni kell. Jól értem?

Ha pedig egy bizonyos hónapban nincs kivétje, de mégis fizet SZJA-t a járulékokkal együtt, akkor az SZJA-t csak a "ktg-ként el nem szám. kiadások" közé kell vezetni?

Jól értem?

noémi82

HozzászólásSzerző: kovalkata » vas. dec. 20, 2009 9:13 am

Szia!

Lényeg: az egyéninél mindig a pénzmozgásból indulunk ki, könyvelni a pénzmozgás megtörténtekor kell. A járulékokat is akkor könyveled, amikor fizeti vagy utalja. Azt kell nézni, hogy mikor veszi fel a kivétet. Aznap amikor a kivétet felveszi, az szja levonást ezzel egyidejűleg könyveled az eremdényt nem képező bevétel oszlopba. Ehhez nincs köze az utalásnak. A másik oldala csak akkor lesz, mikor már el is utalja, vagy be is fizet.

Ha nem veszi fel a kivétet, hát abban a hónapban nincs is neki összevont szja-ja, tehát ott abban a hónapban nem könyvelsz semmi szja-t bevétel részre. Ilyenkor csak negyedéves szja előlegek vannak, nem? Vagy akkor milyen szja-t utal havonta, ha nem vesz fel kivétet? Mert szerintem semmit, ha csak nem dönt úgy, hogy a negyedéves előlegeket neki jobb havonta utalni. Nos, amit nem a kivétből vonsz le, hanem vállalkozói szja előleg, azokat igen, utaláskor (befizetékor) csak a  "ktg-ként el nem szám. kiadások" közé vezeted fel.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: Zsuzsi7561 » szer. dec. 30, 2009 4:10 pm

Szia Kata!

A fentiekkel kapcsolatban lenne egy kérdésem!

Ha a vállalkozó nem vesz ki havonta kivétet, de fizeti a minimálbér utáni járulékot minden hó 12-én, akkor a járulékokat hogyan könyvelem? Hozzátenném, hogy esetleg év végén vesz ki valamennyit.

Válaszodat előre is köszönöm: Zsuzsi

Zsuzsi7561

HozzászólásSzerző: Zsuzsi7561 » szer. dec. 30, 2009 5:05 pm

Szia Kata!

Ha a vállalkozó nem vesz fel kivétet havonta, csak évvégén, de a járulékokat havonta fizeti, akkor ezt hogyan könyvelem? Utaláskor tudom, hogy  hova írom, de a saját járulékot mikor könyvelhetem a bevételi oldalra?

Válaszodat előre is köszönöm: Zsuzsi

Zsuzsi7561

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. dec. 31, 2009 6:27 pm

Szia Zsuzsi!

Ha nem vesz fel kivétet, akkor ott nem történik pénzmozgás. Tehát Neked csak akkor kell könyvelni, amikor utalja a járulékot. Ott pedig az utalásnál meg kell bontani a TB járulékokat, ami a munkáltatót terheli az megy a bér és közterhek rovatba, ami pedig levonás lenne, az megy az egyéb eredménybe nem számító kiadásba. Mert ami levonás lenne, azt nem lehet költségként elszámolni. Az eho és a vállalkozói járulék szintén költség.

Üdv. Kata 

kovalkata

HozzászólásSzerző: Zsuzsi7561 » pén. jan. 01, 2010 10:36 am

Kedves Kata!

Köszönöm a gyors válaszodat! Tehát , ha az év során havonta bevallja és fizeti a minimálbér után a járulékokat, akkor ezt az általad írt bontásban könyvelem a kiadási oldalra. Ha évvégén az utolsó hónapokban van 90.000 Ft kivétje, akkor ennek az szja-ját kivétkor a nem beszámító bevételbe könyvelem, utaláskor a nem beszámító kiadásba. Ugye ezt jól tudom? A saját járulékból ekkor sem kell könyvelnem a nem beszámító bevételbe? Bocsi, hogy megint zavartalak, egyébként boldog új évet kívánok, és várom újabb válaszodat.

Üdvözöllek:  Zsuzsi

Zsuzsi7561

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. jan. 01, 2010 1:01 pm

Szia Zsuzsi!

Majdnem teljesen jól értelmezed, de ha a kivétet év végén fel is veszi - pénzmozgás történik - akkor nemcsak az szjat, hanem a levonásos TB járulékokat is beteszed a nem beszámító bevételbe. S mivel magát a bruttó kivét összegét a bérköltségbe rakod, a visszakönyvelt nem beszámító bevételekkel fogja Neked kiadni a pénzmozgás a nettó összeget, amit felvett.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: Zsuzsi7561 » pén. jan. 01, 2010 1:34 pm

Szia Kata!  

Értetlenkedek. Mit jelent az, hogy a kivétet év végén fel is veszi az egyéni vállalkozó. Van olyan kivét, amit nem vesz fel? Most teljesen összezavarodtam. Tehát, ha évvégén felveszi a 90.000 Ft-ot, akkor abból már külön nem fizet járulékot, hiszen az év során monden hónapban megfizette a minimálbér után, amikor nem is vett ki pénzt. Vagy hogy is van ez? Tehát akkor az szja-n felül mennyi járulékot könyvelek a bevétel oldalra? Bocs, hogy ilyen értetlen vagyok. Nem vagyok ám ennyire buta, csak most.

Szia      Zsuzsi

Zsuzsi7561

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók