Adófórum

Adózási és számviteli információk

szellemi szabadfoglalkozásúak járulékai 2010-ben

Tb, munkaügy, bérterhek

HozzászólásSzerző: Lilla73 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Szakértők!
1997-ben kiváltatták velünk az adószámot a cégnél ahol dolgoztam. Így lettem adókártya nélküli áfamentes szellemi szabadfoglalkozású, másodállású vállalkozó (remélem pontosan fogalmaztam). A következő munkahelyemen nem kellett számlát adnom. Most viszont gyesen vagyok és csak így tudok egy kis pluszjövedelemhez jutni. Az APEH-ban megkérdeztem, hogy milyen járulékokat kell fizetnem. Ott elfelejtették közölni, hogy a cégnek is kell majd 30%-nyi járulékot pluszban megfizetnie a számlám után. Sajnos emiatt eleshetek ettől a munkától. Most ott tartok, hogy az összeg 70%-át számlázom ki, hogy ne kerüljek többe a cégnek, mint az egyéni vállalkozók. 
Kérdésem, hogy 2010-ben történik-e valami változás a szellemi szabadfoglalkozásúak adózásában?
Vállalkozást erre a jövedelemre nem érdemes építeni. Amíg gyesen vagyok addig számlát kell adnom, de ezzel a megoldással nagyon rosszul járok. Ilyen kis jövedelemmel van-e valami jobb megoldás?
A könyveléshez sajnos abszolút nem értek, könyvelőt nem találok, mert mindenki csak cégeket vállal, egyénieket nem.

Békés karácsonyt és boldog új évet kívánok!

Válaszukat előre is köszönöm.

Lilla

Lilla73

HozzászólásSzerző: validitas » kedd dec. 22, 2009 10:34 am

Szia Lilla!

Nem tudom, hogy miért kell számlát adnod, mert gyes mellett nyugodtan dolgozhatsz munkaviszonyban, akár 8 órában is.

Sajnos semmi kedvezőbbet nem tudok javasolni, a szabályok változatlanok, ugyanúgy kell a kifieztőnek járulékot fizetni a jövedelem után. 

Legjobban még a munkaviszony éri meg, mert az adójóváírás miatt kisebb bruttó bér esetén is ugyanaz a jövedelem származna, és a kifizető terhe is csökkenhet. Akár részmunkaidős is lehetne a munkaviszony.

A lakóhelyeden gondolom lehet találni olyan adótanácsadót, vagy könyvelőt, akihez személyesen is el tudsz menni ezekkel a kérdésekkel, és egy-két óra alatt részletesen átbeszélitek, ill. tanácsot tud adni, mit érdemesebb.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: madora100 » kedd dec. 22, 2009 3:08 pm

A gyermekgondozási segélyben (GYES) részesülő szülő keresőtevékenységet a gyermek egyéves kora után folytathat.  A GYES mellett dolgozhat a szülő többek között :

• eredeti munkahelyén, de határozott idejű munkaszerződéssel teljes vagy részmunkaidőben úgy, hogy közben a fizetés nélküli szabadság státuszt fenntartja. Számodra talán ez lenne a legkedvezőbb munkavállalási forma.

Amennyiben mégis "számlával" dolgozol, akkor a cég fizeti ugyn a tb.járulékot, de az egyéni vállalkozó is beépíti az árába a tb.terheit. A cég ugyanúgy megfizeti azokat, csak nem tb.árulék címén, hanem az igénybe vett szolgáltatás ellenértékeként.

madora100

HozzászólásSzerző: Lilla73 » szer. dec. 23, 2009 9:19 am

Köszönöm a válaszokat!

Igen, én már hivatalosan is dolgozhatom. A munkahelyemen viszont nem tudnak foglalkoztatni, sőt, ha visszamegyek dolgozni akkor az állásom is meg fog szűnni, mert nincs elég munka. Ezért kellett másik munka után néznem. Ők viszont senkit nem alkalmaznak fő- vagy részmunkaidőben, csak egyéni vállalkozókkal dolgoztatnak. Ennél viszont óriási hátrányom van. Mert ugyanúgy fizeti a cég is a közterheket, mintha állományban lennék náluk. Ezért ha ugyanazt az összeget kérném el akkor meg is szüntetnék velem a további munkát, mert egy másik ember lényegesen olcsóbban végzi el nekik.

Úgy hallottam, hogy a szellemi szabadfoglalkozásúak adózása változik 2010-től? Ezek szerint a hír kacsa. Sajnos már rengeteg könyvelőt felhívtam, de mindenki "lerázott", hogy ez nekik túl macerás. Ezzel a bevétellel viszont Bt.-t stb. indítani teljesen felesleges lenne. Sajnos, hogy számomra mi lenne a legkedvezőbb az senkit sem érdekel. A részmunkaidős állásokat sem szeretik a cégek, mert a költségeiket nem csökkenti megfelelő mértékben.

Tehát marad a sok munka kevés pénzért. Habár ezt már megszoktam.

Üdvözlettel: Lilla

Lilla73

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek