Tisztelt Szakértők!
1997-ben kiváltatták velünk az adószámot a cégnél ahol dolgoztam. Így lettem adókártya nélküli áfamentes szellemi szabadfoglalkozású, másodállású vállalkozó (remélem pontosan fogalmaztam). A következő munkahelyemen nem kellett számlát adnom. Most viszont gyesen vagyok és csak így tudok egy kis pluszjövedelemhez jutni. Az APEH-ban megkérdeztem, hogy milyen járulékokat kell fizetnem. Ott elfelejtették közölni, hogy a cégnek is kell majd 30%-nyi járulékot pluszban megfizetnie a számlám után. Sajnos emiatt eleshetek ettől a munkától. Most ott tartok, hogy az összeg 70%-át számlázom ki, hogy ne kerüljek többe a cégnek, mint az egyéni vállalkozók.
Kérdésem, hogy 2010-ben történik-e valami változás a szellemi szabadfoglalkozásúak adózásában?
Vállalkozást erre a jövedelemre nem érdemes építeni. Amíg gyesen vagyok addig számlát kell adnom, de ezzel a megoldással nagyon rosszul járok. Ilyen kis jövedelemmel van-e valami jobb megoldás?
A könyveléshez sajnos abszolút nem értek, könyvelőt nem találok, mert mindenki csak cégeket vállal, egyénieket nem.
Békés karácsonyt és boldog új évet kívánok!
Válaszukat előre is köszönöm.
Lilla