Adófórum

Adózási és számviteli információk

szerzői jogdíj adózása, külföldről

SzJA

HozzászólásSzerző: körömpörkölt » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Szakértők!

Kérdésem a következő:

Külföldről kapott szerzői jogdíj után hogy kell adózni? Nem vagyok egyéni vállalkozó, adószámom nincs, a pénzt a bankszámlámra utalják (hol ennyit, hol annyit, előre nem jósolható), mindenféle számla vagy egyéb papírmunka nélkül. Mindössze még korábban aláirattak velem egy szerződést, hogy kettős adóztatás elkerülése...blabla... és itthon istenbizony fogok adózni utána.

Munkaviszonyom nincs és idén nem is volt, viszont nappali tagozatos egyetemi hallgató vagyok.

Próbáltam már keresni, de nem sokra jutottam. Ha jól gondolom, akkor az összevont adóalapba tartozik, önálló tevékenységből származó jövedelemként, ami után a "szokásos" SZJA kulcsok szerint kell adózni. Eddig rendben. De, elég-e ezt bevallani és befizetni a májusban esedékes SZJA bevallásnál, vagy pedig már korábban adóelőleget kell fizetnem és így korábban bevallani? Ez utóbbi esetben ezt hogy tudom megtenni? (melyik nyomtatványon?)

Illetve ugyanez a kérdésem az egészségügyi hozzájárulás részre is.

Ha tudtok valami jó tájékoztatót mutatni, ahol ez le van írva, azt is nagyon megköszönném. Nem én vagyok egyedül ilyen cipőben és más se túl tájékozott.

Köszönöm szépen előre is!

körömpörkölt

HozzászólásSzerző: hvanna » hétf. dec. 21, 2009 4:34 am

Szia !

A  jogdij  átutalást  a szerződő  átutalással teljesiti.  Igen az öszevont adóalpba tartozik.. és a 2009-re érvényes adókulcsok szerint kell adózni.

A 2009 évi jövedelmeről az adóvevallást 2010 május 20-ig kell teljesiteni. valószinü a  0953-as nyomtatványon ( 2008-ban a O853-as volt, mindig az év számmal váltzik a nyomtatvány száma. Az adót 2010 május 20.ig kell megfizetni.Az bevallás módja kéltféleképpen történhet:

önadózással, adócsomagot be szerzed az Apeptől, vagy  a neten letöltve  a nyomt.kitöltő programmal és a 0953-as nyomtatványt.. kitöltöd , utáűnna kinyomtatod, aláirod és beküldöd. Van ellenőrző funkciója, meg tudod csinálni.

- vagy  az apeh által  lkészitett adümegállapitássa.. ehhez be kell menni az apehhoz és egy nyilatkozatott kitölteni melyben kérni lehet az adómegállapitást.. de nagy valószinüséggel mivel külföldről származik a  jogdij ezért nincs az adatbázisában, tehát marad az első változat. 

A jogdijat önálló tevéknységból származó jövedelemként tudod bevallani.., legegyszerübben 10 százalék költséghányad elszámolásával, vagy a tételes költség elszámolást választod ha van számlával igazolható ténylgesen felmerült kiadásod.

Akkor: bevétel - minusz  számlával igazolt költség =  adóalap 

10 %.os kölrségelszámolás:: 500.000 a jodij akkor ennek 90 %-a lesz az adóalap azaz 450.000 Ft 

Saját tapasztalatom:   A szerzőz jogdijra  kötött szerződésben a kiadatással kapcsolatban a kiadó a kiadatással kapcsolatban költséget hárit át.. tehát élni tudsz a tétele sköltség elszámoládssla ha adott róla számlát, esetemben igen, 

Az alábbi tájékoztatóban olvashaztsz többet:

http://www.apeh.hu/data/cms89738/2._szamu_fuzet.pdf

hvanna

HozzászólásSzerző: hvanna » hétf. dec. 21, 2009 5:02 am

Folytatás:

A jövedelemszerzés helye az SZJA-tv. 3.§ 4. h) pontja alapján:

h) a szellemi alkotáshoz fűződő törvényi védelem alatt álló jog (így különösen szabadalom, ipari minta, védjegy, védett eljárás, szerzői jog) révén megszerzett jövedelem (jogdíj) esetében - az a) és d) alpontban foglaltaktól függetlenül - a jogdíj fizetésére kötelezett személy illetősége szerinti állam - amennyiben a jogdíj fizetésére belföldi telephelye (állandó bázisa), fióktelepe, kereskedelmi képviselete útján kötelezett, akkor belföld -, ha azonban a jogdíjfizetés alapjául szolgáló jog ténylegesen a jogosult magánszemély belföldi telephelyéhez (állandó bázisához) tartozik, akkor belföld;

Tehát először meg kell vizsgálni, hogy a jog hova tartozik, van-e a jogdíj fizetésére kötelezettnek belföldi fióktelepe, képviselete. Ha nincs - és a jog sem belföldhöz kötődik -, akkor a jövedelemszerzés helye külföld, és a kettős adózást kizáró egyezményben (ha van a két állam között) kell utánanézni, mert az írja elő, hol adózik a jövedelem (belföldön, külföldön, vagy mindkét helyen).
hvanna

HozzászólásSzerző: hvanna » hétf. dec. 21, 2009 5:30 am

Forás: Apeh oldal:

Szellemi tevékenység adókedvezménye

A szellemi tevékenység adókedvezménye viszont teljesen megszűnik, tehát utoljára a 2006. évi jövedelemadó-bevallásban érvényesíthető.

hvanna

HozzászólásSzerző: hvanna » hétf. dec. 21, 2009 5:38 am

http://designterminal.hu/pw/a-designrol/jogi-tudnivalok/a-szellemi-tevekenysegbol-szarmazo-joevedelemek-adozasa

A szellemi tevékenységből származó jövedelmek adózása

Szerzői jogi védelem alá tartozó, alkotó tevékenység végezhető vállalkozási formában (egyéni illetőleg társas vállalkozás), munkaviszony keretében, azonban lehetőség van arra, hogy az azt alkotó magánszemélyként érjen el bevételt. Az alkotó tevékenység magánszemélyként történő gyakorlásához szükséges adószám a lakóhely szerint illetékes adóhatóságnál váltható ki, népszerű nevén „hetes” adószámnak nevezik, mert az első számjegye „7”. Ez az adózói kategória váltotta fel a korábbi „szellemi szabadfoglalkozású” besorolást, s ennek felhasználásával az alkotó tevékenységen túl egyéb jövedelmek adóztatására is lehetőség van (pl. ingatlan bérbeadása, szabadalomhasznosítás).

Az adószám kiváltásához mindössze nyomtatványra és személyi igazolványra van szükség, végzettséget igazolni nem kell. A kiváltás által az adóalany kötelezetté válik egészségbiztosítási járulék havonkénti fizetésére, egyebekben mindössze személyi jövedelemadó megfizetése terheli a tevékenységből befolyó jövedelem után. Mivel az adószámmal társadalombiztosítási járulék-fizetési kötelezettség nem jár együtt, azzal az adózó szolgálati időt (állami nyugdíjra jogosító) nem szerez.

Adózó évente egyszer adóbevallásra és adófizetésre (vagy visszaigénylésre) kötelezett (jogosult), egyebekben csak negyedéves adóelőleg befizetésre abban az esetben, ha a kifizetők az alkotást megrendelő/megvásárló nem magánszemély felhasználók) díjából az adóelőleget nem vonták le.

A szerzői jogdíjak közterheit ezen adószámnál a kifizetők kötelesek megfizetni, továbbá gondoskodni a személyi jövedelemadó-előleg levonásáról.

A szellemi tevékenységből származó jövedelem a bevételből 10% költséghányad levonásával keletkezik, kivéve, ha az adózó tételes költségelszámolást készít. Ez esetben a bevétel erejéig a tevékenységgel kapcsolatos költségeit levonhatja.

hvanna

HozzászólásSzerző: hvanna » hétf. dec. 21, 2009 5:43 am

Szia !

A szerzői jogdij közterheiről az alábbi oladlon olvashatsz.. nem másolom be minden részét csak egy példát..

http://www.onlineado.hu/index.php?m=109

hvanna

HozzászólásSzerző: körömpörkölt » hétf. dec. 21, 2009 11:41 am

köszönöm a választ!

úgy tűnik tehát, hogy az adóelőlegfizetést nem úszom meg. Viszont egy dolog továbbra se világos: ha kiszámoltam mennyit kell fizetnem, ezt hogyan tudom bevallani és befizetni? 0x53-as bevallásokat már töltögettem eddig is, de olyan még nem volt, hogy sajátmagamnak kellett volna negyedéves adóelőleget évközben fizetnem. Ehhez melyik nyomtatvány kell? apeh.hu-n úgy tűnik nagyon el van dugva, mert nem találom.

körömpörkölt

HozzászólásSzerző: hvanna » hétf. dec. 21, 2009 12:00 pm

Szia !

Bevallani és befizetni majd jövő évben  a0953-as bevallásban... talán 9. sor, (ez volt 2008-ban) sorban, de program majd adja. Miután  kiszámolod, kiszámolja a  nyomtatványkitöltő az adót.. a bavallást beküldöd. Szépen befáradsz a  területileg illetékes apeh ügyfélszolg. irodába.  és a fizetési kötezettség teljesitéséhez kérsz befizetési csekket. Kérni fogják Tőled az adószámod.. vagy ott helyben kinyomtatják  a csekket, vagy kipostázzák és befizeted.

Az adóbevallás időszakában pedig nézd az apeh  oldalt ugy  2010  január végén,  akkor már letölthető az aktuális nyomtatvány. (0953)

Ha van hozzá kedved töltsd le a 0853-as nyomtatványt és olvasd el a 9.sorhoz  tartozó kitöltési utmutatót.. 

Üdv:hvanna

hvanna

HozzászólásSzerző: tevike » hétf. dec. 21, 2009 3:19 pm

Olvasd el, légy szíves, hvanna üzentetét, 2-es számú. Ez alapján lehet eldönteni, hogy itthon vagy külföldön adózik és ha külföldön adózik, melyik országban. Szinte minden országgal van kettős adóztatást elkerülő egyezmény, utána ennek elolvasása jön.
tevike

HozzászólásSzerző: körömpörkölt » hétf. dec. 21, 2009 4:08 pm

Egyesült Államoki cég utal, van kettős adóztatást elkerülő egyezmény, W-8BEN nyomtatványt kitöltöttem, itthon adózik.

Ez a része nem kérdés, hanem, hogy mivel nem vonnak adóelőleget, nekem azt hova hogyan mi alapján kell fizetnem, és az apeh tudomására hoznom. Mert ezt a negyedévet követő 12-éig (azaz január 12-ig) meg kell oldanom, ha jól szűrtem le az apeh.hu tüzetes vizsgálatából.  A május 20-ig esedékes kör az már nagyjából tiszta, meg olyat már csináltam is.

körömpörkölt

Következő

Vissza: SzJA