Kedves Szakértők!
Kérdésem a következő:
Külföldről kapott szerzői jogdíj után hogy kell adózni? Nem vagyok egyéni vállalkozó, adószámom nincs, a pénzt a bankszámlámra utalják (hol ennyit, hol annyit, előre nem jósolható), mindenféle számla vagy egyéb papírmunka nélkül. Mindössze még korábban aláirattak velem egy szerződést, hogy kettős adóztatás elkerülése...blabla... és itthon istenbizony fogok adózni utána.
Munkaviszonyom nincs és idén nem is volt, viszont nappali tagozatos egyetemi hallgató vagyok.
Próbáltam már keresni, de nem sokra jutottam. Ha jól gondolom, akkor az összevont adóalapba tartozik, önálló tevékenységből származó jövedelemként, ami után a "szokásos" SZJA kulcsok szerint kell adózni. Eddig rendben. De, elég-e ezt bevallani és befizetni a májusban esedékes SZJA bevallásnál, vagy pedig már korábban adóelőleget kell fizetnem és így korábban bevallani? Ez utóbbi esetben ezt hogy tudom megtenni? (melyik nyomtatványon?)
Illetve ugyanez a kérdésem az egészségügyi hozzájárulás részre is.
Ha tudtok valami jó tájékoztatót mutatni, ahol ez le van írva, azt is nagyon megköszönném. Nem én vagyok egyedül ilyen cipőben és más se túl tájékozott.
Köszönöm szépen előre is!