Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bérbeadásból származó jövedelem

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: kovine » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni őletek,hogy ha egyéni vállalozó bérbe adja az üzletének egy szintén egyéni vállalkozó bérli. Akkor a bérbeadó milyen számlát kell, hogy kiállítson, a bérbeadásból származó jövedelmét 25 %-os forrásadóval akrja elszámolni. Akkor használhatja számlázásnál az ev. szerinti számlaadás módját és nyilatkozik, hogy Ő forrásadóval kivája elszámolni a bevételét, vagy kell neki a bérbeadáshoz külön adószámot kérni?

Ez most egy komoly vita téma, kérlek bennteket írjátok meg mi a teendő ebben az esetben!

kovine

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. dec. 19, 2009 10:04 am

Szia!

Ha EV-ként ad bérbe gondolom a vállalkozóiban benne a bérbeadási tevékenység, vagy bejelentette adatmódosítón és az üzlet kizárólagosan a vállalkozás tulajdonában áll. Ebben az esetben szerintem nem 25%-os adóteherrel számolunk, hanem a bérbeadásból származó bevétel része a vállalkozás bevételének és a vállalkozásra irányadó adózási rend szerint adózik.

Amennyiben az üzlet nem kizárólagos, hanem a bérbeadó magánszemély birtokában van, (és bejelentette az APEH-nál a bérbeadást magánszemélyként) akkor az EV adószámán, de magánszemélyként számlát állít ki, elkülönítetten kezeli ezen tevékenység bevételeit a vállalkozástól, akkor a kifizető (a bérbevevő EV) levonja a 25%-ot ill. ha kell a 14% EHO-t és év végén igazolást ad. A bérbeadó ez esetben különadózó jövedelemként vallja majd be a bérbeadásból származó jövedelmet.

Ez utóbbi az EVA-s EV-re nem igaz!

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. dec. 19, 2009 12:51 pm

Amennyiben a bérbeadó EV tevékenységei között nem szerepel a bérbeadás, akkor magánszemélyként adózik a bérbeadási tevékenysége után. (vagy forrásadós, vagy összevonandó jövedelemként, választása alapján) Az apeh-hoz be kell jelenteni a bérbeadási tevékenységet. Viszont ha az egyéni vállalkozó eva körbe tartozik a vállalkozása tekintetében, akkor a magánszemélykénti bérbeadást is evás- bevételként kell kezelnie az eva tv. előírásai alapján.
madora100

HozzászólásSzerző: kovine » szomb. dec. 19, 2009 3:37 pm

Köszönöm Lányok az értékes információkat!

Volt egy vita ahol valaki tele önbizalommal nem jól értelmezte a törvényt és nem tudtam meg győzni sőt már én is kezdtem elbozonytalanodni, hogy évek óta rosszul csinálok valamit.

De a ti segítségetekkel megerősítést kaptam abban, hogy jól értelmeztem annak idején!!!

Köszönöm. Üdv. Juli

kovine

Vissza: Egyéni vállalkozók