Sziasztok,
Segítséget szeretnék tőletek. Elolvastam, csak nem értelmezem, hogy változott a fuvarosok esetében a számlázás 2010-ben.
Konkrétan:
Eddig így csináltam, 2009-ben ha magyar volt a megrendelő és magyarnak számláztam, akkor áfásan,
Ha magyar a megrendelő, és EU-n belülre vittem akkor mebontottam,ha kifelé ment, akkor közösségen belül belföldi szakasz áfásan, és közösségen belül külföldi szakasz áfásan. Ha eun befelé jött akkor nem bontottam meg, hanem nemzetközi fuvarozás közösségen belül és áfásan.
Ha szintén magyarnak és EU-n kívülről illetve Eu-n kivülre fuvaroztunk, akkor Áfa körön kívüli tételként számláztam.
Ha külföldinek számláztam akkor is áfa körön kívüli volt.Ez nem tudom, hogy fordított áfásnak számít e , én nem írtam a számlára és nem is állítottam be oda-vissza az áfába. Nagy baj?
Még egy kérdés, az áfa bevallásban ezeket az 1. sorba szerepltetem, mármint az áfa körön kívülieket?
És a vámárú miatti szállítás után áfa mentesen számlázott tételeket is?
2010-ben a B2B ügyleteknél(Cég-cég) a főszabály, hogy a teljesítés helye a megrendelő székhelye. Tehát ha magyar , akkor áfás, ha külföldi, akkor fordított?
De eddig is így csináltam, vagy nem jól értelmezem? Akkor mi változott?
Kérlek segítsetek, ti mindent úgy tudtok.
Köszönöm.
Virág