Adófórum

Adózási és számviteli információk

Magántulajdonú tehergk km elszámolása

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: prohang » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Egyéni vállalkozóként a saját tulajdonomat képezi egy 3,5t alatti zárt kisteherautó. Az autót használom magáncélra (gyermekeimet szállítom vele, főállású munkahelyre járok be. Hétvégente a vállalkozásom okán az autót szállításra használom. El szeretném számolni a megtett km-eket, melyeket mint egyéni vállakozó tettem meg. Elvileg útnyilvántartás van, de menetlevelet nem írok, mivel magáncélra is használom. Van hogy egy nap több célra is (vállalkozás és magáncél). Ez menetlevélen nem nagyon elkülöníthető. (lehet rosszul gondolom, de menetlevél záró km, a következő menetlevél induló km-vel megeggyezik. ez adja a pontos és jogszerű elszámolást)

Ezt akkor kiküldetési rendelvénnyel (ugyebár megváltozott a tövény, de ezt tudtommal csak szgk-ra találták ki). Teherautó mehet elvileg tovább útnyilvántartással? Vagy eddig valamit én csináltam rosszul? Nagyon sok helyen elolvastam, megkérdeztem szakikat a kérdésben, de nem lettem okosabb...

Segítsetek...

prohang

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. dec. 14, 2009 8:42 pm

Szia!

Úgy tudom, hogy tehergk. esetében kötelező a menetlevél, mert pl. egy közúti ellenőrzés is kérheti. Lehet, hogy rosszul tudom ezt a részét?

Egyébként nincs akadálya az útnyilvántartás vezetésének, és az alapján az üzleti/vállalkozási célú km-ekre a költség elszámolásának. Az SZJA-törvény útnyilvántartás vezetését írja elő.

A kiküldetési rendelvény egyéni vállalkozónál nem értelmezhető - saját magadat küldöd ki? Meg az valóban személygk-ra van kitalálva.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: Napraforgó » hétf. dec. 14, 2009 11:01 pm

Szia!

Ahogyan Böbe is írja, menetlevél vezetése kötelező !!! (rendőrség, munkaügy, meg az útszéli ellenőrzőszervek  részére). Bár gyakorlatilag egyező lehet az útnyilvántartással.  Ennek alapján ki tudod szűrni hogy mely utak voltak a vállakozás érdekében, és melyek magáncélúak. (az már rajtad múlik, hogy ezeket hogyan tudod elkülöníten).

Én a helyedben utólag is(a korábbi útnyilvátartás alapján), de ezután főleg  menetlevelet készítenék.. Talán csak szerencse hogy eddig nem büntettek meg.

Üdv:Napraforgó

Napraforgó

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » kedd dec. 15, 2009 8:20 am

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: KIS195412 » vas. dec. 20, 2009 7:51 pm

Szerintem a vállakozási célra használt utakat a számlák alapján  is tudja igzolni, hogy mit vitt, iiletve vásárolt.Útnyilvántartást a vállalkozás céljából használt alkalmakra minden féleképpen kell vezetni. Az üzemanyagot pedig az APEH által megadott üzemanyagárak alapján elszámolhatod. Szerintem még az ellenőrzés miatt az a legcélszerübb.

Üdv.Kisné

KIS195412

Vissza: Egyéni vállalkozók