Adófórum

Adózási és számviteli információk

Nyereség csökkentése-Ktg növelése

TAO

HozzászólásSzerző: nono49 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szervusztok!

Van egy Kft-m, ami ad-vesz szolgáltatást. tehát közvetített szolgáltatást tartalmazó tevékenységet végez. Igazából nincs semmi költsége, viszont a nyeresége elég nagy. persze szeretné kivenni a nyereséget a lehető " legolcsóbb" módon.

tudnátok ajánlani valamit, amivel csökkenteni lehet a nyereséget?

Milyen címen lehet még költséget írni? (Elszámoltam saját gk. használatot.)

Nagyon köszönöm!

Üdv, Nóra
nono49

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. dec. 14, 2009 4:14 pm

Szia Nóra!

Költsége nyilván van, a közvetített szolgáltatások értéke, amennyiért veszi. Meg iparűzési adó, meg écs (valami eszköze csak van), valamint a székhely költségei (bérleti díj vagy écs. ha saját, rezsi, stb).

A Kft-ben nyilván dolgozik valaki, azaz van vagy alkalmazott vagy személyesen közreműködő tag, az ő bére, közterhei mind-mind költség. Az iparűzési adó szintén.

Ha még ezek után is nagy a nyeresége (jó neki), akkor nincs igazán ötletem. Reprezentációt is elszámolhat  - éves bevétel 1%, max. 25.000 eFt-ig nem kell megfizetni az adóját -, de arra vigyázni kell, hogy üzleti alkalomhoz köthető, üzleti partnerek megvendégelése legyen. A karácsonyi habzsi-dőzsi nem ilyen, csak közterhekkel számolható el.

Idén még adómentesen adhat személyesen közreműködő tagnak, közeli hozzátartozójának üdülési csekket a min.bér értékéig. Kicsit előbb kellett volna ezzel foglalkozni, mert már alig van idő év végéig.

Vagy vegye ki osztalékként, 25% SZJA, 14% EHO a levonás. Más ötletem nincs.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: kovacs.attilane » hétf. dec. 14, 2009 6:02 pm

Vehet kis értékű tárgyi eszközöket (pl irodabútor, számítógép) magánszemélyektől. Csak az SZJA törvényben meg kell nézni, hogy milyen összeghatárig nem kell bevallani a magánszemélynek.

Ildi

kovacs.attilane

HozzászólásSzerző: Napraforgó » hétf. dec. 14, 2009 10:36 pm

Szia!

Saját gk.használatot is el lehet számolni kiküldetési rendelvény alapjám, ámbár ezt a havi bérszámfejtésnél illene kiadni.Mivel azonban a 08-asban nem kell bevallani, talán "utólag" is lehetne érvényesíteni.

Napraforgó

HozzászólásSzerző: nono49 » kedd dec. 15, 2009 6:09 am

Sziasztok,

hát ezaz. A Kft idén alakult 2  taggal 50-50%-ban. Ebbe a Kft-be nincsenek bejelentve-mindegyiknek van főállása.Más egyéb dolgozó nincs.

Adásvételit elszámoltam, gk használatot.

Aztán mivel egy lakás a székhelyük, nincs bérleti, rezsi ktg.

Az rendben van, hogy a  közvetített szolgáltatások értéke ktg, de ezen felül még mindig nagy a nyereség.

Tegnap böngésztem az adófórumot, aztán láttam, hogy van olyan lehetőség, hogy a kft hitelt nyújt a tagnak. Böbe te szépen leírtad, hogy hogy lehet-kölcsönszerződés, kamatra. igaz hogy ez egy átmeneti megoldás, de szerintetek jó így?

Köszönöm előre is

nono49

HozzászólásSzerző: bezi02 » kedd dec. 15, 2009 6:26 am

Szia!

Azzal,hogy kölcsönt ad nem csökken az eredménye. Sőt az elszámolt kamat viszont növeli azt.

Ha te könyvelő vagy, akkor a törvényes kiskapukat javasolhatod az ügy feleidnek, egyébként a többi legyen az Ő gondjuk. Mindenáron nem lehet a nyereséget legálisan leköltségelni .

bezi02

HozzászólásSzerző: nono49 » kedd dec. 15, 2009 6:41 am

nem én vagyok a könyvelő, még csak nem is a tag, csak próbálok valamit okoskodni, de látszik hogy nem értek hozzá... :(

de akkor arra jó a kölcsön nyújtás, hogy pénzt vegyenek ki, csak a nyereség megmarad ugyanúgy, igaz?

nono49

HozzászólásSzerző: validitas » kedd dec. 15, 2009 8:12 am

Szia!

Igen, a nyereség megmarad azzal, ha kölcsönt nyújt a Kft. a tagoknak, de kamatra kellene adni. És a kölcsönt vissza is kell fizetni, ez tehát nem megoldás. Én az osztalékot javasolom, még mindig az a legolcsóbb, és jövőre a kivét-kiegészítés miatt már ez sem lesz ilyen "olcsó".

validitas

Vissza: TAO