Adófórum

Adózási és számviteli információk

egyéni cég munkaviszonyban

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: fenyvesjanosne » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Ha egy egyéni vállalkozó átalakul egyéni céggé, akkor mint egyéni cég munkviszonyban dolgozhat a cégben? Pld az egyéni cég vezetője ingyen, és dolgozik mint ....eladó. Ez a jövő évi szja  stb miatt lenne fontos. Mert ha ott lehet munkaviszonyban, akkor sokat tud spórolni .( ha jól gondolom ) Mari

fenyvesjanosne

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » szomb. dec. 12, 2009 10:05 pm

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: humanquest » vas. dec. 13, 2009 12:21 pm

Szia!

Én úgy tudom, hogy bt. beltagja, egyszemélyes kft. tulajdonosa nem dolgozhat munkaviszonyban, mert nem lehet önmaga munkáltatója. És emlékeim szerint erre vonatkozóan létezik egy APEH állásfoglalás is. Szerintem, ha nincs is nevesítve (ami késik, nem múlik), de ugyanez vonatkozik az egyéni cégre.

Üdv:humanquest

humanquest

HozzászólásSzerző: humanquest » vas. dec. 13, 2009 12:48 pm

Szia!

2000/28 számú APEH iránymutatás, de még ebben az évben a 2000/134 számú is megjelent, ahol a többségi tulajdonos sem lehet munkavállaló (még 50%-50% esetén sem). Túl azon, hogy az APEH nem jogalkotó, mégis hatályban maradt ez az iránymutatás, és ki szeretne velük pereskedni? Jogilag az irányítási jog sérül az egyszemélyes társasági formákban, hívjuk azt bár hogy is, vagyis nincs alá- és fölérendeltség, ami a munkajogviszony egyik jellemzője :)

Üdv: humanquest

humanquest

HozzászólásSzerző: Budainé » vas. dec. 13, 2009 2:09 pm

Sziasztok! 

Humanquest! A Gt. 22.§ (3) szerint a vezetői tisztséget nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes gazdasági társaság tagja, ill. a közkereseti és betéti társaság üzletvezetésre jogosult tagja, kivéve, ha a társasági szerződés ettől eltérően nem rendelkezik.

Az egyéni cégnél viszont nem tudom, mi a helyzet.

Üdv.: Budainé

Budainé

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. dec. 13, 2009 10:35 pm

Szia!

Engem, ill. egyik ügyfelemet is nagyon érdekli ez a téma. Fölvetettem hogy beszéljen az ügyvéddel, hogy csináljanak társasági szerződés módosítást és vegyék bele az általad is kiemelt rendelkezést.

Erre az ügyvéd visszaüzent, hogy 2 tanú aláírásával, vagy ügyvédi ellenjegyzésel is lehet munkaviszonyban az 1 személyes kft ügyvezetője és mint 1 szem dolgozója. Erre mondtam, hogy akkor legyen ügyvédi ellenjegyzéssel... A héten fogok közvetlenben erről az ügyvéddel beszélni. Kívácsi vagyok, mire megyünk.

Üdv:Napraforgó

Napraforgó

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. dec. 14, 2009 8:06 am

Egyre hülyébbek ezek az ügyvédek. Az én ügyfelemnek meg azt mondta a (zug)ügyvédje, hogy BT esetében elég a taggyűlési határozat, nem kell társasági szerződést módosítani... Most fogok elugrabugrálni az orcáján....
szedlacsek

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. dec. 14, 2009 8:14 am

A 2000-es APEH dolgokat nagyjából el lehet felejteni.(Amúgy sem számítanak szentírásnak!) Főleg ebben az ügyben. Azóta párszor már átírták a Gt-t. Jelen állás szerint lehet a Bt beltag és az egysz. Kft-s is munkaviszonyban. Társasági szerződésben kell rögzíteni.
szedlacsek

HozzászólásSzerző: Budainé » hétf. dec. 14, 2009 8:47 am

Pontosan ez a lényeg: nem láthatja el munkaviszonyban, KIVÉVE, HA A TÁRSASÁGI SZERZŐDÉS ETTŐL ELTÉRŐEN NEM RANDELKEZIK.

Talán el kellene olvasnia a Gt-t az ügyvédnek!

Budainé

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. dec. 14, 2009 8:50 am

Az kevés, ha elolvassa. Meg is kellene értenie....
szedlacsek

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók