Adófórum

Adózási és számviteli információk

Termékdíj

Adatszolgáltatás

Termékdíj

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. dec. 05, 2009 1:07 pm

A termékdíj fizetésére kötelezettek meghatározása jelentősen változott. Termékdíjat fizet
- a termékdijköteles termék első belföldi forgalomba hozója, vagy saját célú felhasználója,
- belföldi előállítású egyéb kőolajtermék és reklámhordozó papír esetében az első belföldi forgalomba hozó első vevője,
- bérgyártás esetén a termékdijköteles termék bérgyártatója.

A felsorolásból, alapvetően az első francia bekezdésből látható, hogy megszűnt a termékdíjas termék importálásakor a vámeljáráshoz kapcsolás, illetőleg a kereskedelmi csomagolás első továbbforgalmazó vevőjének kötelezettsége.

Dec.2o-ig azt lehet bejelenteni, ha a csomagolás utáni termékdíjat a beszerzéskor akarod egyszerre megfizetni (és nem a felhasználáskor) De továbbra is alkalmazhatod a felhasználás utáni megállapítást is. Éven belül azonban csak egyféle módszer alkalmazható.

A termékdíjról sok mindent olvashatsz az alábbi linken:

http://www.termekdijinfo.hu/szakertovalasz/Lapok/kercsom_italok_I_20090601_tol.aspx

madora100

Termékdíj

HozzászólásSzerző: Szjuli » hétf. dec. 07, 2009 2:07 pm

Kedves Rézi,

ha csak a változásról szeretnél tudni, akkor Madora jól összefoglalta a változást. A kereskedelmi csomagolás első továbbforgalmazó vevőjének a kötelezettsége szűnik meg (2009-ben E2 díjnak nevezték, 2008-ban k díjnak), illetve az import és EU-ból történő beszerzés azonos módon kezelődik. Gyakorlatilag más nem változott.

Tehát ha egy kiskereskedő csomagolónyagot vásárol azért, hogy abba csomagolva árusítsa a terméketi, akkor továbbra is termékdíjfizetésre kötelezett. A törvény szerint a fizetési kötelezettsége akkor keletkezik, amikor a becsomagolt árut értékesíti. Ezen a részen is van van változás, tulajdonképpen már 2009 óta benn van a jogszabályban, de csak jövőre lehet először alkalmazni. Ha valakinek könnyebb a csomagolóanyag beszerzésekor kiszámolni és megfizetni a termékdíjat, akkor választhatja a készletre vételkori fizetési kötelezettség módot 2010-re. Ahhoz 2009. december 20-ig be kell adni a nyilatkozatot erről (KT09BEJKE főlap), illetve december 31. leltár készlet alapján 2010 január 20-ig bevallani és megfizetni a készeten lévő és még meg nem fizetett termékdíjat.

Ha még alapabb kérdésed van, akkor kérdezz nyugodtan, mert nem tudom, honnan induljak el és a termékdíj téma elég nagy, és hosszasan lehet róla beszélni. :)  

Szjuli

Termékdíj

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. dec. 07, 2009 3:03 pm

Juli- jókat mosolygom itt a nemlétező bajuszom alatt. Ugyanis mindig hangsúlyozásra került, hogy nem a csomagolóanyag a termékdíjra kötelezett dolog, hanem a csomagolás. Viszont ha a csomagolóanyag beszerzésekor fizetjük meg a termékdíjat (választásunk alapján), abból még nem biztos, hogy csomagolás lesz. A csomagolóanyag elázhat, tönkre mehet, kiszakadhat stb.- amely után nem kell termékdíjat fizetni. Megint fából vaskarika. Tudom, hogy könnyítési célből született ez a választási lehetőség, csak kicsit furcsának találom.

Légyszíves válaszoljál egy engem foglalkoztató problémára az érintettségem okán: A készlet alapján történő választást alkalmazhatja-e az az adóalany, aki koordináló szervezethez csatlakozott. Hisz akkor a koordináló szerv felé fizeti a hasznosítási díjat, oda adja a jelentéseket. Igaz, a VPOP-hoz is ad bevallást- Mi erről a véleményed?

madora100

Termékdíj

HozzászólásSzerző: Szjuli » hétf. dec. 07, 2009 3:16 pm

Ezen már én is elgondolkoztam, mármint, hogy mi történik akkor, ha nem lesz belőle csomagolás? vagy legalábbis nem termékdíjköteles csomagolás? Mert például mehet exportra is, ami után nem kell megfizetni a díjat. Szerintem ilyenkor -igazolt külföldre szállítás esetén- visszaigényelhető a megfizetett termékdíj. De ha csak egyszerűen szemétbe kerül.. nem tudom. Várom már nagyon az új végrehajtási rendeletet, hátha abból kiderül valami. Ilyen szemszögből nem olvastam át a tervezetet, de kiugró dolog nem volt benne, legfeljebb elrejtve valahol.

A koordináló szervezethez csatlakozott cégekkel szerintem nincs gond. A továbbiakban is ugyanúgy vallják be, fizetik a díjakat, mint eddig, csak a kötelezettség keletkezésének ideje lesz korábbi az eddig megszokottnál. Szóval ők is választhatják a készletre vételkori elszámolást.

Persze koordináló szervezet esetén nem lehet visszaigényelni...mert nincs mit.

Szjuli

Termékdíj

HozzászólásSzerző: Nagyjulianna » hétf. dec. 07, 2009 3:59 pm

Sziasztok !

A termékdijjal kapcsolatosan érdeklődve olvasom az uj szabályokat. Amit leirtatok nagyon jó tájékoztatás.Mit csináltok akkor, amikor 2008-ban  a számla alapján /tehát készletrevételkor/ elszámolta a vállalkozó a termékdijat / 3 évre valót vett !/ és most is a beérkezendő  számla alapján szeretné elszámolni a termékdijat.  Ha bevallja a leltár szerinti készletet, akkor 2X fog utána fizetni.

Hátha ti tudtok valamo jó megoldást erre. Juli

Nagyjulianna

Termékdíj

HozzászólásSzerző: Szjuli » hétf. dec. 07, 2009 4:08 pm

Hivatalos megoldás:

A hibás elszámolást javítsd ki, végezz önellenőrzést, hagyd benn a pénzt (ne kérd ki), december 31-el végezd el a letárt, és add be a bevallásokat. Fizetni nem kell, hiszen ugyanaz az összeg, amit fizetned kellene, már benn van pluszként a folyószámládon.

Egyszerű megoldás:

A december 31. leltár nulla mennyiségre vedd fel, és ennek megfelelően add be a bevallást.

Elsőre az ember azt mondaná, hogy ez így biztosan rossz, azonban meglepetésemre a VPOP ügyfélszolgálatán egy hasonló esetben ezt a tanácsot adták. De persze tökmindegy, mit mondanak, a kötelezettnek kell állnia az ellenőrzéseket és az esetleges bírságokat, ha mégse fogadnák el így.

Én biztonsági játékos vagyok, tehát mindenképpen az első verziót favorizálom. Még 4-5 évig kellene együttélned ezzel a döntéssel, és bármikor ellenőrizhetik. Még ha most nem is állnak a helyzet magaslatán, négy év alatt simán eljuthatnak odáig, hogy előszedik ezeket a régi nyilvántartásokat.

Szjuli

Termékdíj

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. dec. 07, 2009 4:37 pm

Juli! nem egészen tiszta a menet számomra. A VPOP felé kell bejelenteni a választást, s le kell adni a nyitó készletet. Erről a választásról a koordináló szervezetet is értesíteni kell, mert akkor felé is a nyitó készlet + beszerzés alapján kell a hasznosítási díjat fizetni. (hogy ezt a jelentést milyen módon kell  megtenni a koordináló szrv felé, ezt még nem tudom). Ugye jó úton járok? A koordínáló szerv köteles elfogadni az én választásomat?
madora100

Termékdíj

HozzászólásSzerző: Szjuli » hétf. dec. 07, 2009 4:50 pm

Szerintem igen.

Bejelentés VPOP felé dec. 20-ig. Eddig volt még egy BJ6 is hozzá, de hogy azzal mi lesz, azt nem tudom, mert kieszedték a BEJKE.ből az utolsó módosítással.

Leltár dec. 31-én.

Bevallás VPOP felé jan 20-ig. Ha van fizetendő, akkor megfizetés jan 20-ig. Mivel koordináló szervezethez vagy csatlakozva, ezért nincs fizetendő (az is mentes).

A koordináló szervezetek biztosan kiadnak hozzá egy tájékoztatót, de szerintem feléjük a szokásos adatszolgáltatással egyidőben kell beadni a nyitókészletet, és a hasznosítási díjat megfizetni.

De csütörtökön megyek egy okításra, ahol konkrétan ez lesz a téma, és ha nem kerül elő önként a kérdés, akkor megkérdezem. Jó? :)

Szjuli

Termékdíj

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. dec. 07, 2009 5:17 pm

Hálás köszenet érte. Ettől teszem függővé a választásomat. Ha nem egyértelmű a dolog, akkor maradok a kitaposott úton.. :))))
madora100

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás