Adófórum

Adózási és számviteli információk

Mi írható le költségként?

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Trezsi » vas. nov. 29, 2009 10:05 pm

Validitas válaszából az alább bemásoltra kérek némi magyarázatot!

"A gk. költségelszámolás miatt a tulajdonosnak cégautó adót kell fizetnie, ami havi 7.000 Ft 1600 cm3-ig, felette 15.000 Ft.  Ezt a cégautó adót nem kell fizetni akkor, ha az 500 km/hó útnyilvántartás nélküli költségelszámolást választod. De akkor egész évben így kell, nem változtathatsz év közben."

Hogy kell ezeket érteni? Ha én februártól július végéig nem számoltam el az 500 km-t - mert nem akartam cégautóadót fizetni - akkor nem számolhatom el augusztustól sem az 500 km-t az év végéig?

Trezsi

HozzászólásSzerző: validitas » vas. nov. 29, 2009 10:11 pm

Nem, hanem úgy kell érteni, hogy ha pl. év elején útnyilvántartást vezettél néhány hónapig, és az alapján számoltál el költséget, az útnyilvántartásban kimutatott üzleti célú (nyelvoktatással kapcsolatos)  km-ekre, akkor az év folyamán később már nem térhetsz át az útnyilvántartás nélküli 500 km/hó elszámolásra. 

Ha nem számoltál el eddig költséget, augusztustól elszámolhatod az 500 km-t.

validitas

HozzászólásSzerző: Trezsi » vas. nov. 29, 2009 10:45 pm

Köszönöm Validitas, így már világos, és ez jó hír a számomra. Üdvözlettel: Trezsi
Trezsi

HozzászólásSzerző: kecsege33 » vas. dec. 06, 2009 4:23 pm

Nem akarok belekotyogni, de szerintem cégautó fizetése nélkül az 500km/hó sem számolható el.

üdv.: kecsege33

kecsege33

HozzászólásSzerző: bbabi » vas. dec. 06, 2009 4:35 pm

Sziasztok! Egyetértek kecsege33-al, szerintem ha az év augusztusáig nem fizetett cégautóadót, akkor augusztustól sem számolhatja el az 500 km-t. Pontosan azért, mert az év folyamán csak egyféle módot választhat. Babi   Szerintem csak az számolhat el 500 km-t cégautóadó fizetés nélkül augusztustól, aki eddig megfizette azt. Babi
bbabi

HozzászólásSzerző: Trezsi » vas. dec. 06, 2009 5:00 pm

Validitas! Tudnál mondani törvényhelyet, a cégautóadó nélkül elszámolható 500 km-es átalányhoz? Hol fektették ezt írásba a törvényalkotók, Te hol olvastad ezt a lehetőséget? Köszönettel: Trezsi
Trezsi

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. dec. 06, 2009 5:15 pm

Szia Márti!  Mivel nincs vállalkozói igazolványod, tehát nem vagy ev..  akkor az önálló tevékenység bevételével szemben nem ugyanúgy érvényesíthetsz költségeket, mint egy ev..

Gondolok itt arra, hogy a nem ev. önálló tevékenységűek közül csak a mezőgazdasági őstermelőnek megengedett az útnyilvántartás nélküli 500 km/hó gk.km. átalány elszámolás.. az olyan adószámos magánszemélynek, mint amiről Te írsz, annak nem.   

Tehát a költségeid tekintetében az SZJA tv. 3.sz. mellékletén menj végig, aztán amit azok alapján tudsz (saját nevedre szóló bizonylat,stb.) alapján elszámolni, azt elszámolhatod..

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. dec. 06, 2009 5:21 pm

Szia!

2009. évi LXXVII. törvény indokolása
A 79. §-hoz
A hatályos cégautóadó-szabályok szerint a személygépkocsi használata után átalányköltséget (útnyilvántartás-vezetés helyett havi 500 km út költségét) elszámoló vállalkozóknak cégautóadót kell fizetniük, akkor is, ha a személygépkocsi után kizárólag ezt a költséget érvényesítik. Tekintettel arra, hogy az átalányköltség viszonylag rövid üzleti utat fedez, nem indokolt, hogy csak ezen költség elszámolása cégautóadó kötelezettséget vonjon maga után. A módosítás a vonatkozó utaló szabály hatályon kívül helyezésével kívánja elérni, hogy ezen vállalkozói kör személygépkocsija után ne kelljen cégautóadót fizetni.

(2) 2009. augusztus 1-jén lép hatályba e törvény 79. §-a.

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: Trezsi » vas. dec. 06, 2009 6:58 pm

Melcsi62! Nagyon köszönöm a válaszodat.

Remélem bbabi és kecsege33 is megszünt kételkedni validitas válaszában, mivel Te megerősítetted ezt a kérdést. Azt gondolom, hogy ez igazán méltányos a törvényalkotók részéről, és így a januári mellé még augusztustól elszámolhatom ezeket a költségeket, a cégautóadó befizetése nélkül.Mégegyszer köszönöm a segítségedet. Trezsi

Trezsi

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. dec. 06, 2009 7:48 pm

Szia Trezsi!   Én a rendelkező jogszabályi helyet tettem be neked.. nem értelmeztem konkrétan azokat a hozzászólásokat, .. résben mert:  a kérdést feltevő az nem egyéni vállalkozó.. tehát nála szóba sem jöhet a max. 500 km-es átalány alkalmazás.. ,  (és elsősorban erre szerettem volna felhívni a figyelmét és, ha már itt voltam kérésedre pedig betettem a jogszabályi helyet)

A másik dolog, hogy valóban évközben az egyéni vállalkozó sem válthat elszámolási módot, tehát, ha január és július között nem az átalányt alkalmazta, akkor nem mondhatja, hogy ja.. hát ha 08.01-től az átalányos elszámolás az mentesül a cégautó adó alól, akkor most már átalányt számolok el...

Aki viszont 01-07 hóban is átalányt számolt el, vagy nem számolt el semmit, az ha augusztustól átalányt számol el, akkor az nem cégautó adós...  

Üdv.

melcsi62

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók