Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni cégek 2010-ben

Egyéni vállalkozók

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: ARANY » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Már másodszor rugaszkodom neki, elsőre nagyon jól megfogalmaztam, de mire végeztem, a rendszer kiléptetett, és sajnos nem lett beküldve a kérdésem. Hát kezdem elölről...Lehet, hogy butaságot fogok kérdezni, de hátha tudja valaki a választ. 2010-es jogszabály változásról van szó, konkrétan az egyéi cégekkel kapcsolatos változásokról. Sajnos a szakirodalmat még nem volt alkalmam elolvasni, de ma voltam egy előadáson, ahol a változásokról próbáltak minket kiokosítani. Arról van szó, hogy az egyéni cégek státusza jövőre nem egyéni vállalkozás, hanem egyszemélyes társas vállalkozás lesz, hogy átkerülnek az Szja törvény hatálya alól a Számviteli törvény hatálya alá. De konkrétan csak az újonnan alakuló egyéni cégekkel foglalkoztak. Mi van a már évek óta működő egyéni cégekkel? Mi velük a teendő 2009-ről 2010-re?? Meg kell szüntetni őket mint egyéni vállalkozókat dec. 31-i hatállyal? Na és a cégbíróságon is van valami elintéznivaló? Gondolom, hogy igen, mivel ha igaz, választhatnak, hogy korlátolt felelősséggel, vagy korlátlannal működjenek-e társas vállalkozásként...Szóval engem a konkrét tennivalók érdekelnének ezzel kapcsolatban. Nagyon megköszönném, ha valaki hasznos választ tudna nekem adni.
ARANY

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: hvanna » pén. dec. 04, 2009 3:05 am

Szia !

kerstem, kutattam ezt találtam az apeh oldalán. de nem biztos erre gondoltál..

Tájékoztató az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény hatálya alá a 2010. évre történő bejelentkezéssel kapcsolatban
2009.11.26.

I. Bejelentkezés az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Eva tv.) hatálya alá a 2010. évre új adózóként bejelentkezhet

• az egyéni vállalkozó;

• a jogi személyek közül a korlátolt felelősségű társaság, a szövetkezet, a lakásszövetkezet, a végrehajtói iroda, az ügyvédi iroda, a közjegyzői iroda, a szabadalmi ügyvivői iroda és az erdőbirtokossági társulat;

• a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, azaz a betéti társaság és a közkereseti társaság.

Az Eva tv. hatálya alá újonnan bejelentkező adózóknak a 2010. évre vonatkozóan az egyszerűsített vállalkozói adózás választását 2009. december 1-je és 21-e között – tekintettel arra, hogy a benyújtásra nyitva álló határidő, 2009. december 20. munkaszüneti napra esik –, az erre a célra rendszeresített 09T103 számú, illetve 09T203 számú adatbejelentő lapon, a székhelyük szerint illetékes APEH regionális igazgatóságon kell bejelenteniük. Ezen bejelentésüket az adózók 2009. december 21-ig írásban visszavonhatják. A bejelentésre, illetve a visszavonásra nyitva álló határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.

Egyéni vállalkozók az egyszerűsített vállalkozói adóalanyiság választására nyitva álló határidőig (2009. december 21-ig), a 10JNY számú nyomtatványon nyilatkozhatnak arról is, hogy a társadalombiztosítási járulékot, a nyugdíjjárulékot (tagdíjat), valamint a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékokat havonta a tevékenység piaci értékét meghaladó járulékalap után fizetik meg.

A bejelentkezésre szolgáló nyomtatványok 2009. november 27-től letölthetőek az APEH internetes honlapjáról (www.apeh.hu), valamint 2009. november 30-tól kaphatóak a kereskedelmi forgalomban.

A nyomtatványok elektronikus úton, személyesen, meghatalmazott által, illetve postai úton is benyújthatóak. Ez utóbbi esetben a nyomtatvány postára adásának kell 2009. december 21-ig megtörténnie.

Amennyiben az egyszerűsített vállalkozói adó (továbbiakban: eva) hatálya alá bejelentkező adózók a bejelentés időpontjában – az adóhivatal nyilvántartása szerint – az Eva tv-ben foglalt valamennyi feltételnek megfelelnek (ideértve az eva alanyiság adóévére meghatározott feltételeket is), akkor a választásuk elfogadásáról az adóhatóság a benyújtott adatlap hivatalosan kitöltött egy példányának visszaküldésével értesíti az érintett adózókat. Abban az esetben, ha az Eva tv-ben foglalt feltételeknek nem felelnek meg, elutasító határozatot, amennyiben pedig a kérelmüket határidőn túl nyújtják be, a bejelentkezést érdemi vizsgálat nélkül elutasító végzést fognak kapni.

Nem kell a bejelentkezését annak megújítani, aki a 2009. évben is az eva hatálya alá tartozott és a 2010. évre ezt az adózási módot kívánja fenntartani. Az adózási mód fenntartására természetesen csak akkor van mód, ha az adóalany megfelel az Eva tv-ben meghatározott feltételeknek.

II. Kijelentkezés az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alól

Azok a 2009. évben az eva hatálya alá tartozó adózók, akik a 2010. adóévben adókötelezettségeiket nem az eva alanyra vonatkozó rendelkezések szerint kívánják teljesíteni, ezen irányú bejelentésüket 2009. december 1-je és 21-e között – tekintettel arra, hogy a benyújtásra nyitva álló határidő, 2009. december 20. munkaszüneti napra esik – szintén a 09T103 számú, illetve a 09T203 számú adatbejelentő lapon tehetik meg. Ezen bejelentésüket az adózók 2009. december 21-ig írásban visszavonhatják. Az adózó köteles arra, hogy az Eva tv. 10. § (4) bekezdésében foglaltak alapján megtegye bejelentését, ha 2009. december 20-án nem felel meg az Eva tv-ben meghatározott bármely feltételnek, vagy állami adóhatóságnál, vámhatóságnál, továbbá önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása van. A bejelentésre, illetve a visszavonásra rendelkezésre álló határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének van helye.

Az eva hatálya alól történő kijelentkezés esetén az egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozók a ’T101 számú bejelentő és változásbejelentő lapon, a vállalkozói igazolványhoz kötött tevékenységet folytató egyéni vállalkozók a ’T101E számú bejelentő és változásbejelentő lapon, a cégbejegyzésre nem kötelezett jogi személyek a ’T201 számú bejelentő és változásbejelentő lapon, a cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok pedig a ’T201T számú bejelentő és változásbejelentő lapon kötelesek az általános forgalmi adókötelezettség tekintetében bejelentést tenni. A nyilatkozatok kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak, kizárólag az APEH honlapjáról tölthetőek le. A nyilatkozaton fel kell tüntetni, hogy eva alanyiság megszűnése miatt történik a bejelentés, valamint meg kell jelölni az általános forgalmi adó tekintetében 2010. január 1-jétől alkalmazandó adózási módot.

Az eva hatálya alól kijelentkező adózókat eva alanyiságuk megszűnéséről értesítőlevélben tájékoztatjuk.

Az eva alanyiság megszűnésének adóévét követő négy adóévre az eva alanyiság ismételten nem választható.

Abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó bejelenti, hogy annak ellenére, hogy az Eva tv-ben foglalt valamennyi feltételnek megfelel, az Eva tv. 10. § (3) bekezdésében foglaltak alapján a 2010. adóévben adókötelezettségeit már nem az eva alanyra vonatkozó rendelkezések szerint kívánja teljesíteni, vagy bejelenti, hogy 2009. december 20-án nem felel meg az Eva tv-ben meghatározott bármely feltételnek, vagy állami adóhatóságnál, vámhatóságnál, továbbá önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása van, a 2010. adóévre választhatja a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózást, ha megfelel a személyi jövedelemadóról szóló törvényben foglalt feltételeknek.

hvanna

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: hvanna » pén. dec. 04, 2009 3:10 am

Az Országgyűlés november 9-i ülésén megszavazta az egyéni cégről, egyéni vállalkozásokról és a megtakarítások ösztönzésével kapcsolatos törvényjavaslatokat, ezzel véglegesítve a 2010-es adótörvényekkel kapcsolatos változások legfontosabb elemeit. Az eredeti pénzügyminisztériumi javaslathoz képest történt egy-két változás.

Törvénymódosítások a vállalkozások esetében

A legjelentősebb változást az egyéni cég bevezetésével kapcsolatos változások hozták, amelyre vonatkozó törvényjavaslatot az adótörvény-változásokkal egyidejűleg fogadták el a honatyák. Az új törvény szerint 2010-től egyéni céget egyéni vállalkozó alapíthat, és az alapítással egyidejűleg az egyéni cég jellegéből adódóan társasági adóalannyá válik. A főszabály szerint egy tagja lehet, és egy természetes személy csak egy egyéni cégben lehet tag, amelyben választhat a korlátlan(“ec.”) és a korlátolt (“kfc.”) felelősség között.

Korlátolt felelősség esetén ki kell kötni azt az összeget, amely mértékig saját vagyonával felel a cég kötelezettségeiért, és amennyiben a cég fizetésképtelenné válik, köteles ezt az összeget a cég rendelkezésére bocsátani pótbefizetési címén.

hvanna

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: hvanna » pén. dec. 04, 2009 3:17 am

Szia ! ezen az oldalon  találtam infokat..

Tanácsok: cég

Üdv. hvanna 

hvanna

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » pén. dec. 04, 2009 8:34 am

Szia!

Egyéni cég alapításával kapcsolatos teendők: 

Először „be kell fejeznie” egyéni vállalkozását, meg kell állapítania vagyonát (nemcsak eszközeit, de kötelezettségeit is) és azzal létrehozni az egyéni céget .Az egyéni vállalkozónak a cégbíróságon egyéni cégként be kell jegyeztetnie magát.

Az Szja-tv szerinti egyéni cégként bejegyzett egyéni vállalkozó az egyéni cég átalakulása esetén

a)      végleges átalakulási vagyonmérlegben a számviteli törvény előírásai szerint kimutatott pozitív összevont átértékelési különbözetet az átalakulás napján megszerzett vállalkozói bevételének számolja el

b)      az átalakulás napjára vonatkozóan az Szja-tv. rendelkezései szerint, de a tevékenység megszüntetésére irányadó rendelkezések figyelmen kívül hagyásával megállapítja a vállalkozói adóalapot és a vállalkozói osztalékalapot, valamint a vállalkozói személyi jövedelemadót és a vállalkozói osztalékalap utáni adót.

c)      Az előbbiek szerinti jövedelmeket és adókat az adóévre vonatkozó adóbevallásában vallja be, és a bevallásra nyitva álló határidőig fizeti meg.

d)      Az egyéni cégként bejegyzett egyéni vállalkozó az egyéni cég átalakulása esetén az átalakulás napjára vonatkozóan a vállalkozói osztalékalapot – a b) pontban említettek mellett – az Szja-tv-nek a tevékenység megszűnésére irányadó rendelkezései szerint is megállapítja. A vállalkozói osztalékalap megállapítása során ilyenkor vállalkozói személyi jövedelmadóként a megszűnés szabályai nélkül meghatározott vállalkozói adóalapot terhelő adót veszi figyelembe,.

e)      Ha a számviteli törvény szerint elkészített végleges vagyonmérleg és az azt alátámasztó vagyonleltár alapján megállapítható, hogy az egyéni cég átalakulása révén az egyéni cégként bejegyzett egyéni vállalkozó által az átalakulás napjára elkészített leltárban az Szja.tv. rendelkezései szerint feltüntetett összes eszköz együttes vagyonértékelés szerinti értéken az a része, amely nem haladja meg a vállalkozói osztalékalapok e) pont szerinti különbözetét, a magánszemély jövedelmének monősül, amelynek az adó mértéke 25 százalék.f)       Az átalakuláshoz a Gt. előírásai szerint kétszer kell vagyonmérleget és az azt alátámasztó vagyonleltárt készíteni: e

-először az átalakulásról hozott döntés alátámasztására,

- másodszor az átalakulás (a cégbejegyzés) időpontjában meglévő vagyon felmérésére.

Forrás: Oktatási segédlet a könyvviteli szolgáltatók 2009. évi továbbképzéséhez Vállalkozói szakon.

Üdv. Olga

gyorkosolga

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: nmrozika » pén. dec. 04, 2009 9:48 am

2010-es évre a már 2009-ben is működő (SZJA alá tartozó) e.c.-re vonatkozik az alábbi:

Konkrét lépéseket én sem tudok mondani, én is nézelődöm a témában. A már e.c.-ként bejegyzett egyéni vállalkozónak 6 hónapja lesz. hogy eldöntse marad vállalkozó vagy korlátos vagy korlátlan felelősségű e.c. lesz. Vonatkozni fog rá a számviteli tv., csődtörvény....

1/    Ha e.c. lesz, a bejegyzés jogerőre emelkedésének megelőző napjával az egyéni vállalkozását a megszűntetés szabályai szerint le kell zárni, néhány kivétellel és ez a néhány kivétel "aggaszt" engem.

Az SZJA tv.49§/A (4)b) pontját úgy értelmezem, hogy csak a követeléseit (vevők) adhatja át az egyéni cégnek. A kötelezettségeiről (szállítók) nem találok utalást. (Az eszközökről, immateriálisról leltárt készít, amit át ad az e.c-nek azt bevételként számolja el, vele szemben a le nem írt ÉCS-et érvényesítheti. A fejlesztési tartalékot, kisvállalkozói kedvezményt nem kell "viszafizetni", tovább viheti------ezekkel nincs gondom.)

2/   Lezárhatja a vállalkozását a fentiek figyelembevétele nélkül is---rendesen, mintha megszüntetné a vállalkozását, azaz nem ad át vevőket, nem viszi át a kedvezményeket... (49§/A (5) b). ...(Az adót nem kell mind megfizetni a tárgyévben.)

Ezzel a megszűnéssel is van gondom, a 49/B§ (2)b) igazoltan felmerült kiadást nem tudom hogy kell értelmezni. (Ezt már másik kérdésnél is tárgyalgattuk). Megint a szállítókkel van gond, hogy csak a kifizettet lehet-e elszámolni vagy a befogadott számlát is?

Bízom benne, hogy lesz még állásfoglalás, tanács e témában a 6 hónapos határidőn belül.

(Az én vállalkozóm e.c-jét nem én fogom könyvelni -ha átalakul-, tehát az e.c. "megalakulásával" már nem foglalkozom, csak az e.v. lezárásával.)

Rozi

nmrozika

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: ARANY » szomb. dec. 05, 2009 12:19 pm

Sziasztok! Köszönöm az eddigi válaszokat, sokat segített, viszont engem még ez a hat hónapos gondolkodási idő is zavarba hoz. 2010-ben, ha él a vállalkozó a gondolkodási idő lehetőségével, akkor jan. 1-től hogy kell őt kezelni? Hat hónapig még egyéni cégként működik tovább változatlanul a 2009-es jogszabályoknak megfelelően, (esetleg már az új jogszabályok szerint) vagy már csak egyszerű egyéni vállalkozóként kell kezelni? Ha él a gondolkodási idő lehetőségével, akkor is le kell zárni az előző évvel, mintha megszűnt volna? Mi lesz hat hónapig a státusza, milyen könyvvezetési kötelezettsége lesz?
ARANY

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: nmrozika » vas. dec. 06, 2009 4:23 pm

Ha az egyéni vállalkozó 2009-ben már bejegyzett egyéni cég volt, "jogilag" akkor is egyéni vállalkozó volt, az SZJA alá tartozott, egyszeres könyvelés pénzforgalmi szemléletben...(ha csak nem választott valami más könyvelési módot, ha volt rá lehetőség.... én ezzel nem foglalkoztam), korlátlan felelősség.....Az egyéni cég csak elnevezésében különbözött az egyéni vállalkozástól és abban, hogy a cégnyilvántartásban is megtalálható volt.

Szerintem az, hogy 6 hónapig még "régi" egyéni cég, az csak annyit jelent, hogy 6 hónapig még megtalálhatók az adatai a cégnyilvántartásban és a vállalkozói igazolvány száma helyett, ahol ezt kellett feltüntetni, változatlanul használhatja a cégjegyzékszámot, ugyanígy a vállalkozás elnevezesét, (cégnevét), és az e.c. rövidítést az e.v. helyett. A könyvvezetés, a felelősség ugyaz az mint korábban.

Tehát jan. 1-től megy minden tovább ugyanúgy egyéni vállalkozóként. 6 hónapon belül az új törvénynek megfelelően módosítania kell az alapító okiratát és benyújtani, akkor törlik az egyéni vállalkozók közül, ha maradni akar egyéni vállalkozó, akkor az egyéni cég megszüntetését be kell jelenteni a cégbíróságnak és törlik a cégnyilvántartásból.

Ha 6 hónapig nem jelzi egyik lehetőséget sem, akkor törlik a cégjegyzékből, tehát marad egyéni vállalkozó.

Lezárni tehát csak akkor kell, ha módosítja az alapitó okiratát és bejelenti, ekkor megszűnik egyéni vállalkozó lenni, az átalakulás jogerőre emelkedésének napjával kell megszüntnek tekinteni az egyéni vállalkozást és lezárni.

Rozi

nmrozika

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: ARANY » vas. dec. 06, 2009 8:06 pm

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Most már kezd tisztulni a kép. :)
ARANY

Egyéni cégek 2010-ben

HozzászólásSzerző: paradicsom » szer. dec. 09, 2009 4:56 am

Nekem hasonló a gondom....és szerintem nem egyértelmű, hogy addig szja tv hatálya alá tartozna amig konkrétan nem rendezi a papirjait a cégbiróságnál.....hiszen a tv. azt mondja ki, hogy minden ec január 1.től a társasági atv. alá tartozik......és miért kéne lezárnia a vállalkozást egy már meglévő ec-nek?

amit írtatok, a tárgyi eszközökkel kapcsolatban azt nem értem.....hogy bevételként kell elszámolni a tárgyi eszközöket????? most ezt hogy érted????? be kell tenni a könyv szerinti értékét a bevételek közé????? miért?????ha pld. van egy kisteherautó ami az ec tulajdonában volt/van,a kkor az szerintem uu. marad az ec tulajdona, mindegy, hogy most szja tv vagy táao alá tartozó ec-ről beszélünk, mert a cég ua....csak a könyvelési mód változik....szerintem..

de már semmit sem tudok

paradicsom

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók