Adófórum

Adózási és számviteli információk

üzleti ajándék partnereinknek

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: palnagy1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Évvégén 5.000-10.000 értékü ajándékkosarat /élelmiszer/adunk üzleti partnereinknek./ kb.15 darab/ Alkalmazott csak 1 fő van a KFT-mben.Ezután kell valami járulékot fizetni,TB,SZJA?  éS ÁFÁT KELL FIZETNI?

Mi után kell felszámitani?/élelmiszernél eleve nem vonunk le áfát/

Azt lehet,hogy megvásároljuk egyben a csokikat,borokat,kávét,kakaót,stb és ezt reprezentációban elszámoljuk/áfát nem vonjuk le/ majd csomagokat készitünk belőle,és igy átadjuk üzleti partnereinknek?Kell erről valami nyilvántartást vezetni,hogy átadtuk,vagy hol használtuk ezeket fel?

palnagy1

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » csüt. dec. 03, 2009 9:12 pm

Szia palnagy!

1995. évi CXVII. törvénya személyi jövedelemadóról

69. § (1) Természetbeni juttatás:

(7) A kifizető - az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérően - nem köteles megállapítani, bevallani és megfizetni:

a) a b) pontban nem említett kifizető esetében

aa) a reprezentáció alapján meghatározott bevétel után a (4) bekezdés szerinti mértékkel számított adóból azon összeget, amely nem több, mint az adóévre elszámolt éves összes bevétele 1 százalékának, de legfeljebb 25 millió forintnak az 54 százaléka,

ab) az adóévben adott, a 10 ezer forint egyedi értéket meg nem haladó üzleti ajándékok alapján meghatározott bevétel után a (4) bekezdés szerinti mértékkel számított adóból a (9) bekezdésben meghatározott létszámmal számolva 5000 forint/fő érték 54 százalékát;

(8) A (7) bekezdés alkalmazásában a számításnál figyelmen kívül kell hagyni az e törvény előírásai szerint adómentes természetbeni juttatások - pl. a csekély értékű ajándékként nyilvántartott juttatások - értékét. Az adókötelezettség alá eső érték után az adót

a) a b) pontban nem említett kifizetőnek az adóévre elszámolt éves összes bevétel megállapítására előírt időpontot követően kell megállapítania, és az elszámolt éves összes bevétel megállapításának hónapját követő hónap 12-éig megfizetnie, továbbá az adót az elszámolt éves összes bevétel megállapítása hónapjának kötelezettségeként a havi, a negyedéves, illetőleg az éves bevallásában kell bevallania;

(9) A (7) bekezdés ab) pontjában meghatározott létszám alatt az adóévi statisztikai átlagos állományi létszám és az adóév során a kifizető tevékenységében személyesen közreműködő tagok (egyéni vállalkozó kifizető esetében ideértve az egyéni vállalkozót is) számának együttes összegét kell érteni.

(10) E § alkalmazásában

d) reprezentáció: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.);

e) üzleti ajándék: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék (ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint a kizárólag erre szóló utalvány), ide nem értve az értékpapírt. 

Ha a fenti feltételeknek, azaz a reprezántációs keretbe belefér akkor adómentesen adhatóak, ha nem akkor 54 % szja és 11% EHO terheli.

Üdv. Olga

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: palnagy1 » pén. dec. 04, 2009 8:17 am

És áfát kell fizetni? Ugy tudom,bruttó 5000 ft feletti üzleti ajándéknál áfát be kell fizetni.Ha még a határ  egyáltalán 5000 ft az idén is....
palnagy1

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » pén. dec. 04, 2009 8:37 am

Az áfa nem levonható. Áfá-val együtt kell számolni.2009-ben a határ még 5.000,-Ft.
gyorkosolga

HozzászólásSzerző: tevike » pén. dec. 04, 2009 8:57 am

Ha repiként számolod el, ennek adómentes értéke a nettó árbevétel egy ezreléke. Ha ezt túlléped, a túllépés megemeli a társasági adó alapját.
tevike

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. dec. 04, 2009 9:03 am

Nem 1 %-ot akartál írni?
szedlacsek

HozzászólásSzerző: palnagy1 » pén. dec. 04, 2009 9:12 am

Azt tudom,hogy az áfa nem levonható.De ha pl.8000 ft értékü ajándékcsomagot/élelmiszert/ adok,akkor aazután meg kell fizetni az áfát nekem.Hiába,hogy nem vontam le...én igy tudom.Csak azt nem,hogy az 5000 ft feletti rész áfa koteles,vagy az egész 8000 forint.
palnagy1

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. dec. 04, 2009 9:13 am

Szerintem nem kell duplán megfizetned. Csak az 54 % + 11 %-ot.
szedlacsek

HozzászólásSzerző: validitas » pén. dec. 04, 2009 10:55 am

Szia!

Áfát akkor kellene fizetni, ha levonható lett volna, és le is vontad volna. Így csak 54% SZJA és 11% EHO. A 10.000 Ft alatti üzleti ajándékok közterheit majd a május havi 08-as bevallásban kell vallani, és jún.12-ig kell utalni. Az idei év költségeibe azonban passzív elhatárolással be kell könyvelni.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: palnagy1 » pén. dec. 04, 2009 12:45 pm

Ha megvásárolom a kávét,csokit,kekszet "lédig"és utána csomagolom én össze ajándékcsomagnak,akkor ezt el lehet reprezentációként számolni,ugye?/árbevétel 1%-ba bőven belefér/ ki ellenőrzi le,hogy a 2 kg kekszből,10 kg narancsból,stb hány db/hány forintos csomag lett!

Böbe jól tudja,csak akor kellene áfát fizetni,ha levonható  lett volna/ áfa tv.11§/   most kérdeztem meg az APEH-t.

palnagy1

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás