Adófórum

Adózási és számviteli információk

Vállalkozói kivét felszorzása 1,27-el?

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Gyulus » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt fórumozók! Nyugdíj mellett dolgozó egyéni vállalkozó vagyok, a bevételemet teljes egészében kiveszem, felhasználom (ami az adózás után megmarad). Azt a hírt hallottam, hogy 2010-ben ezt a  bruttó jövedelmemet (a szuperbruttósítás miatt) meg kell szoroznom 1,27-el és az igy számított jövedelmemből kell az adót és járulékokat fizetnem. Valós lehet ez, hogy egy meg nem szerzett jövedelem után is adót, járulékot fizessek, vagy valami tévedés van a dologban?

Köszönet a válaszokért előre is.

Gyulus

HozzászólásSzerző: szaboicus » csüt. dec. 03, 2009 5:51 pm

Szia!
Ez csak részben így van.
Ezen felül még van a főtevékenységre jellemző,a piaci viszonyoknak megfelelő díjazás éves összege.
Ezt is figyelembe kell venned, és ha nincs meg akkor a különbözet után is fizetni kell(Egyéni vállalkozói kivét különbözet kiegészítés).
Sajnos még nem tudtam elolvasni az idevonatkozó törvényt (PL.1995/CXVII. 16.§. (5)-(6) bekezdés).
De biztosan van a fórumozók közül aki nem csak olvasta.
Üdv:Icus
szaboicus

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. dec. 03, 2009 5:58 pm

29. § (1) Az összevont adóalap a magánszemély által az adóévben megszerzett összes önálló és nem önálló tevékenységéből származó, valamint egyéb jövedelmének az összege.
(2) Az összevont adóalap részét képezi a külföldről származó (1) bekezdésben említett jövedelem
Az egyéni vállalkozónak a személyes munkavégzése ellenértéke címén elszámolt kivétjét ki kell egészítenie, ha az nem felel meg a főtevékenységére jellemző piaci viszonyok szerinti díjazásnak (lásd a 9.2. pontot) [Szja-tv. 16. § (5) bekezdés].

Az adó alapját 2010. január 1-jétől az összevont adóalapba tartozó egyes jövedelmekből adóalap-kiegészítés hozzáadásával kell meghatározni. Az adóalap-kiegészítés a jövedelem 27 százaléka

----------------

Miután az szja tv.ben nem szerepel a kiegészítő tevékenységet végzőre kivétel a kiegészítére vonatkozóan, így neki is a 127% után kell meghatároznia az szja összegét. Viszont a járulékoknál a 27%-os növelést figyelmen kívül kell hagyni.

madora100

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. dec. 03, 2009 6:27 pm

Szia! Sajnos igaz, hogy  meg nem szerzett jövedelem után is  Szja-t kell fizetni. Kiállta a próbát az AB- nál,  viszont örüljünk, hogy a járulékot nem a bruttósított összeg után fizetjük.

Mária

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: tevike » csüt. dec. 03, 2009 6:29 pm

Most mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy nem alkotmány ellenes. 2010.01.01-től él, hacsak vissza nem vonja a Parlament.
tevike

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » csüt. dec. 03, 2009 6:52 pm

Kedves Mária!

Hát, ezt még gondolatban sem szabad, mert a végén bevezetik.

Szép Estét! Márti

viragmarta60

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. dec. 03, 2009 10:36 pm

Hát igen, mi adózzunk a meg nem szerzett jövedelem? után is, akik meg milliárdokat lopnak, nem adóznak... Röhej az egész ! Én nem ismerem el ezt a törvényt !

Úgy gondolom, hogy az ilyen összebarkácsolt törvénnyel rákényszerítenek mindenkit a csalásra, mert én biztos hogy nem fogok "nekik" többet a zsebükbe rakni... márcsak elvből sem! Inkább olcsóbban könyvelek, vagy inkább sehogy... Szerintem pár hónapra megszűnnek a vállalkozások.

Napraforgó

HozzászólásSzerző: Gyulus » pén. dec. 04, 2009 5:33 pm

Mindenkinek köszönöm a válaszát. Ez egy szégyen, hogy ilyen törvényt lehet hozni ebben az országban és még az AB is egyetért ezzel. Tehát mi lesz a következmény: látva az állam pofátlanságát, az adózó is hasonlóan jár el, vagyis letagad mindent, amit csak lehet és miután rákényszerítették csal, lop, hazudik. (Mint az ilyen törvényeket hozó állam)

Kellemes Ünnepeket mindenkinek!

Gyulus

Vissza: Egyéni vállalkozók