Csak annyit találtam ott, hogy alanyi adómentes az áfa alól (2-es kód) és, hogy:
Bevallói típuskód (2009) Éves
Akkor a tételes szerint töltöm ki biztos, ami biztos! :)
Csak annyit találtam ott, hogy alanyi adómentes az áfa alól (2-es kód) és, hogy:
Bevallói típuskód (2009) Éves
Akkor a tételes szerint töltöm ki biztos, ami biztos! :)
Igen, közben rájöttem és azt el is küldtem, még a nyáron, csak nem pont úgy, ahogy írtad, mert azt hittem, ez nem csak a vállalkozókat érinti, ezért beírtam az egész évet (az ev 03.21-én indult) és nem írtam semmit a hozzájáruláshoz és a 4. sorba sem, remélem nem lesz gáz...
Hát akkor most egy újabb kör. 0853-13-01 –es tábla 401-es sor X
409. sor 1
410. „ X, mert kezdő váll.
0853-13-03- as tábla 421-es sor c oszlop 0
költségeknél szintén 0
0853-13-04 –es tábla értelem szerűen 0
Úgy gondolom a 13-05 és 7-es táblánál a gép behozza a 0-át,
Remélem nem írtam el sorokat, mert most vettem észre, hogy az előző válaszomban nem jó sort emeltem ki, de ennek most már nincs jelentősége.
Köszi szépen, a 0853 akkor végre megvan... :)
Ahogy írtam, a 0801-est -is - rosszul küldtem el, mit gondolsz azt is javítsam az általad leírtak szerint, vagy inkább hagyjam úgy?
Ill. egy másik dologra találtam valahol, hogy állítólag 0-ás NYENYI (Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyílvántartó Lap) nyilatkozatot is kellett volna tennem 04.30-ig...
Ez igaz? Azt is kéne pótólnom, még mielőtt kidobja a rendszer, hogy elmaradtam vele?
Azt javaslom ismételten vedd fel a kapcsolatot az Apeh ügyintézővel, hogy elmondja
szerinte mit kell még beadni, esetleg módosítani, mert szerintem addig nem
utalnak vissza pénzt, amíg minden rendbe nem lesz Igen a NYENYI-t is 0-san be kell adni, valamint az iarűzési adót is.Köszönöm a kimerítő segítséget! :)
Jó, hogy mondod ezt az iparűzésit, mert persze azt se küldtem... :(
Nem gondoltam, hogy ennyi felé kell jelentgetni a semmit is...
És még örülhetek, ha nem büntetnek meg jól, remélem a bírság százalékban van meghatározva... :)
Szia Béla! Nem csak a 2008-addal van gond, hogy kihagytad a 0853-asból a vállalkozásra utaló adatokat és nem adtad le a 0801-es éves bevallást, valamint a 08-as NYENY-it és IPA bevallást, -- egyébként, mivel azt írod, hogy munkaviszony melletti ev voltál, csak vállalkozói jövedelem szerint adózó í(tételes bevétel,ktsg elszámolásos) ev lehettél, hiszen átalányadós nem lehet az aki munkaviszonyban áll..., (tehát a bejelentkezéskor nem jelölhetted azt is, hogy munkaviszony mellett és hogy átalányadó)
2009-ben viszont visszaadtad a vállalkozói igazolványt. Ez azt jelenti, hogy már ebben az évben a meszűnés okánt a soronkívüli bevallásokat, NYENYI-t , IPA bevallást be kellett adni. (0908A, 0958, 0901,) , valamint a megszűnéskor a 09T1041-en változásként ki kellett magadat jelenteni..
Én azt javaslom, hogy keress meg egy hozzáértőt,(akár a munkahelyen a könyvelőt). Rakd össze milyen bevallásokat küldöztél el.., s a segítséged fogja tudni, hogy mit kell pótbevalással, mit helyesbítéssel és esetleg önellenőrzéssel rendezni.. 2008-ra és az ezévi megszűnés miatt... mivel semmiféle könyvelni valód nem volt, minden nullás, de így távolból nem lehet tudni, hogy mit adtál be és miként kitöltve, stb.. ezt személyes kontaktusban biztos, hogy sec perc rendbetenné neked valami ismerős segítség.
Üdv.Szia! nem százalékban van meghatározva..
Az adózás rendjéből, néhány kiemelt rész:
172. § (1) A magánszemély adózó - a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel - 200 ezer forintig, más adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha
a) a bejelentési (bejelentkezési, változásbejelentési), adatszolgáltatási kötelezettségét késedelmesen, hibásan, valótlan adattartalommal vagy hiányosan teljesíti,
b) a bevallási, vagyonszerzési illetékkel kapcsolatos bejelentési (a továbbiakban együtt: bevallási) kötelezettségét a bevallás határidejét követően, de az adóhatóság felszólítását, ellenőrzését megelőzően késedelmesen teljesíti és késedelmét nem menti ki (bevallási késedelem),
c) bejelentési (bejelentkezési, változásbejelentési), adatszolgáltatási, bankszámlanyitási kötelezettségét, továbbá bevallási kötelezettségét nem teljesíti,
f) iratmegőrzési kötelezettségének nem tesz eleget,
m) az e törvény szerint elektronikus bevallás benyújtására kötelezett a regisztrációs kötelezettségét nem, vagy késedelmesen teljesíti,
(6) Az (1) bekezdés a)-b) pontja szerinti késedelem esetén nincs helye mulasztási bírság megállapításának, ha az adózó késedelmét annak igazolásával menti ki, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.
(10) Hibásan benyújtott bevallás esetén a magánszemély 20 ezer forintig, más adózó 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Ha a késedelmesen benyújtott bevallás hibás, az adózó csak a késedelemért szankcionálható.
(21) A mulasztási bírság kiszabásánál - különös tekintettel a (4) és (5) bekezdésben meghatározott esetekre - az adóhatóság mérlegeli az eset összes körülményét, az adózó jogellenes magatartásának (tevékenységének vagy mulasztásának) súlyát, gyakoriságát, továbbá azt, hogy az adózó, illetve intézkedő képviselője, alkalmazottja, tagja vagy megbízottja az adott helyzetben a tőle elvárható körültekintéssel járt-e el. A körülmények mérlegelése alapján az adóhatóság a mulasztás súlyához igazodó az adózási érdeksérelemmel arányos bírságot szab ki, vagy a bírság kiszabását mellőzi.
Üdv.
Szia!
Köszi, hogy szólsz, azt gondoltam volna, ezeket jövőre kell...
Mondjuk a megszűnéskor a 09T1041-en kijelentettem magam...
Én is a szakemberre gondoltam, megkérdezem a foglalkoztatómat, hátha meg tudják csinálni...
Üdv,
Azért írtam..... mert azt írtad, hogy az idén visszadtad.. amikor az ev megszűnik (visszaadja a vállalkozó igazolványát), akkor elég gyors határidők vannak.. a 09T1041 -et a legrövidebb (8 napon) időn belül be kell adni, a soronkívüli bevallásokat, adatszolgáltatásokat 30 napon belül (a NYENYI és IPA is).. Az IPA vonatkozásában a megszűnést 15 napon belül be kellett volna jelenteni....
egyedül a 0953-as lesz, az amit majd 2010. májusában adhatsz le, és hiába lesz nulla a bevételed, akár a költséged is.. a megszűnést jelölve benne a vállalkozásra vonatkozó lapokat tölteni kell majd. Nem tudom mikor szüntetted meg a vállalkozást.. de úgy gondoltam, hogy amit pld-ul a 0801-essel kapcsolatban kérdeztél, hogy valószínűsítettem, hogy a 2009-es megszűnéssel kapcsolatban sincsenek rendben a dolgaid. A vonatkozó szankciók tekintetében meg idéztem neked az Art-ból..
Tehát legcélszerűbb, ha hozzáértővel rakatod rendbe a 2008-as bevallásokat, adatszolgáltatásokat és a megszűnéssel kapcsolatosakat is.. annak függvényében, hogy mit adtál be és mit nem,stb.
Üdv.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 51 vendég