Adófórum

Adózási és számviteli információk

Magánbankkártyával vásárlás =(?) céges költség

Juttatások, költségtérítések

Magánbankkártyával vásárlás =(?) céges költség

HozzászólásSzerző: szedlacsek » kedd dec. 01, 2009 12:13 pm

Elszámolási előleg nélkül is vásárolhat a dolgozó a cégnek... Akkor meg nincs mit szabályozni. A pénzkezelési szabályzatnak csak nagyon áttételesen van köze a konkrét kérdéshez.
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Magánbankkártyával vásárlás =(?) céges költség

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » kedd dec. 01, 2009 1:12 pm

Amennyiben a vállalkozásnál elismert költség és a munkavállaló jogosult volt a beszerzésre, illetve utólag indokolt beszerzésnek minősítik, akkor az MT 153.§ miatt a munkavállaló költségét a munkáltató köteles megtéríteni, függetlenül attól, hogy készpénzben vagy bankkártyával történt a vásárlás. Előfordulhat, hogy internetes vásárlásnál nem is tudja másképp lebonyolítani a fizetést a munkavállaló, de a munkáltató sem. 

Az engedélyezést és az engedély nélkül vásárlás utólagos befogadásának kritériumait szerintem is érdemes pénzkezelési szabályzatban rögzíteni.

(Csak érdekességképpen: találkoztam olyna külföldi megoldással, ahol a könyvelésben önállóan értelmezett fizetési mód volt a munkavállaló általi fizetés, akár kp, akár bankkártyával történt. Ez egyértelművé tette a szituációt.)

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Magánbankkártyával vásárlás =(?) céges költség

HozzászólásSzerző: Pityex1 » kedd dec. 01, 2009 3:47 pm

Szépestét mindenkinek,

 

Köszönöm a nagyon sok jó választ, sokat segítettetek.

Gondban vagyok, ki kapja az ötven pontot.

A legalaposabb választ validitas-tól kaptam, és igazából nekem ezek a megállapítások voltak fontosak:


Az apeh csak azt vizsgálja, hogy a cég érdekében merült-e fel a költség és hogy ki van-e egyenlítve. Az, hogy a munkavállaló az elszámolásra kapott pénzét otthon felejti és a sajátjából egyenlíti ki a számlát, annak semmi köze ahhoz, hogy egy költség elszámolható-e vagy sem.


Amennyiben a vállalkozásnál elismert költség és a munkavállaló jogosult volt a beszerzésre, illetve utólag indokolt beszerzésnek minősítik, akkor az MT 153.§ miatt a munkavállaló költségét a munkáltató köteles megtéríteni, függetlenül attól, hogy készpénzben vagy bankkártyával történt a vásárlás. Előfordulhat, hogy internetes vásárlásnál nem is tudja másképp lebonyolítani a fizetést a munkavállaló, de a munkáltató sem. 

Egyetlen jogszabály sem attól teszi függővé egy költség elszámolhatóságát, hogy milyen fizetési módot alkalmaztam. Ha a számla mind alakiságát, mind tartalmát tekintve megfelel a jogszabályoknak, akkor a vállalkozás jogosan számolja el, és fizeti ki a munkavállalójának. 

 

Azt hiszem, validitasnak adom, és kérem a többieket, ne vegyék ezt se rangsorolásnak, se semmi másnak: azt hiszem, a személyiségtípusomhoz az ő válasza volt legközelebb.

 

Köszönöm,

Szép estét!

Pityex1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Magánbankkártyával vásárlás =(?) céges költség

HozzászólásSzerző: szedlacsek » kedd dec. 01, 2009 3:50 pm

Sőt, akár kölcsönös beszámítással is ki lehet egyenlíteni... Pl. a dolgozónak tartozása van a cég felé (pl. lakáskölcsön, bérelőleg, gyerektartás miatti letiltá, stb.)
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Előző

Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron