ahhoz vissza kell adnia a vállalkozói igazolványt.....sőt még kérni fogják a munkanélkülihez, hogy megfizette-e a vállalkozói járulékot.
Vic
Szüneteltetni csak jövőre lehet a vállalkozást, amíg szünetel, az alatt az idő alatt nem kell járulékot fizetni, és nem is lesz biztosított.
Én elképzelhetőnek tartom hogy el lehet menni így munkanélkülire, de csak jövőre, és még olyan újkeletű ez a dolog, hogy nem tudnám megmondani a tutit. Ha mégis lehetséges, akkor biztosan kell ugyanúgy a vállalkozói járulékról igazolás az apeh-tól.
Enci
na ebből lesz megint a kavarodás....kiváncsi leszek milyen nyomtatványon kell bejelenteni a szüneteltetést...hányszor lehet egy éven belül szüneteltetni....milyen időtartamra...milyen okkal....sok kérdés lesz még ezzel kapcsolatban ....
Vic
ja igen, de jól mondta a továbbképzéses oktatónk, hogy azért hozzák ezeket a törvényeket, hogy megnézzék, hogy mi könyvelők tudjuk-e alkalmazni, tehát rajtunk tesztelik.... nagyon imádom őket ezért, csak jó lenne ha a tesztelésre kapnánk időt és pénzt is ( legalább annyit amennyit ők felvesznek ezért a sok jó trv alkotásért ) Bocsánat, hogy eltértem a tárgytól....
Vic
Adó 2009/14 számából:
2.Az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelése
Az Evctv. szerint az egyéni vállalkozóegyéni vállalkozói tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb öt évig szüneteltetheti. A szünetelést a körzetközponti jegyzőnél – az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapon – kell bejelenteni. A körzetközponti jegyző a szünetelésről értesíti a KEKKH-t, amely a szünetelés tényét az egyéni vállalkozók nyilvántartásába bejegyzi. A KEKKH a szünetelésről értesíti az adóhatóságot és a Központi Statisztikai Hivatalt. A szünetelés tartama alatt az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet. Az egyéni vállalkozó a szüneteltetett egyéni vállalkozói tevékenységet bármikor – a folytatásra vonatkozó bejelentéssel – folytathatja.
Az egyéni vállalkozó tevékenysége szünetelése időtartamára nem köteles társadalombiztosítási járulékot, nyugdíjjárulékot (tagdíjat) és egészségbiztosítási járulékot fizetni [Törvényjavaslat 99.§-ának a)pontja]. A tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó – amennyiben a Tbj. 39.§-ának (2) bekezdésében foglaltaknak megfelel – az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével (melynek havi összege 2009-ben 4500 forint) válik jogosulttá az egészségügyi szolgáltatásra. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie arra az időtartamra, amely alatt egyéni vállalkozói tevékenysége szünetel (Törvényjavaslat 69.§).
Üdv: K.Judit
Az biztos, hogy 2010.01.01-től lehet szüneteltetni, de bővebb felvilágosítást szerintem még januárban sem fog tudni adni senki.
A tesztelés az tuti, csak az a baj, hogy még a régiekkel sincsenek teljesen tisztában, nemhogy a leendő újakkal.
Enci
Az okmányirodában ma úgy hallottam,hogy az egyéni vállalkozó elektronikus úton ,vagy is csak az ügyfél kapu igénybevételével kérheti a szüneteltetést és ugyan így kérheti a szüneteltetés végét.
Véleményem szerint ez a rendszer sokáig nem fog működni.
Gondoljuk csak bele:
Sokkal több lesz a számla nélküli munka, ha az APEH-nek lesz ideje több lesz a büntetés,a könyvelőknek sokkal több problémáik lesznek,havi,vagy tört időszakokra vonatkozó bevallásokkal.
Pl. A könyvelőt kifogja értesíteni a változásokról? Mi lesz a könyvelők ügyfélkapus regisztrációjával,vagy azt is ki-be kell majd jelentgetni?
Ki fog odafigyelni pl. arra is,hogy -akinek nem lesz biztosítása- be kell jelentkeznie az egészség ügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettségre.
Csak ennyit röviden, egy kicsit elgondolkoztam amiért elnézést kérek.
Üdv. KPál
Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 31 vendég