Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szja visszaigénylése - probléma

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » csüt. nov. 26, 2009 12:25 pm

Kezdem sejteni, mi történhetett anno.

A munkáltató beadta az M29-est, és át is utalta a pénzt az APEH-nak, csakhogy a közlemény rovatba a cég adószáma helyett a magánszemély adóazonosítóját írták. Ezért a msz. folyószámlájára könyvelték fel az összeget, ahol túlfizetés lett.

A cég folyószámláján viszont tartozás maradt, mert a kötelezettség ott lett előírva.

Időközben természetesen kifizették a tartozást, de a régi könyvelőt - úgy látszik - nem túlzottan izgatotta, hogy miért tér el a könyvelés a folyószámlától... mert ha egyeztet, rögtön kiderült volna a hiba.

Egyébként kértem az APEHost, nézze meg a cég folyószámláját, mert azon sok minden látszana, de nem volt rá hajlandó...

Tehát most kétszeresen be van fizetve az összeg, de visszakérni nem tudnám?? 

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » csüt. nov. 26, 2009 12:37 pm

Judit: semmilyen igazolásom nincsen sajna :(( De a folyószámla elég egyértelmű...

Az a baj, hogy ez sem hivatkozott semmilyen jogszabályra, csak mondta a magáét. Gondolom, ki van nekik adva, hogy húzzák az időt, amíg csak lehet, mert mindjárt év vége, muszáj trükközni. Ha most töröltetném, majd nekiállnék bizonyítékokat keresgélni, és utána újra beadnám a 0917-et, tutira nem fizetnék ki ebben az évben.

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. nov. 26, 2009 2:11 pm

<>Ha a munkáltató fizette be, csak tévesen, akkor meg nem illeti meg a magánszemélyt a pénz. A munkáltató fizetett duplán, egyszer tévesen a msz. adófolyószámlájára került, egyszer helyesen a cég számlájára.  A befizetőnek kell rendelkeznie róla, hogy mi legyen a tévesen utalt összeggel. Vagy nem jól gondolom? 

validitas

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. nov. 26, 2009 2:16 pm

Régebben én is nagyjából így voltam vele. De mióta minket több százezres bírságokkal fenyegetnek/súlytanak akár a legkisebb hibáért is, azóta nem hagyom magam.  Egyébként is, nekik kutyakötelességük törvényesen, jogszabály szerint dolgozni, nem össze-vissza követelőzni. És még prémiumot is kapnak érte - mi meg bírságot!

Na, most néhány csúnya szó jutott eszembe ....  

validitas

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » csüt. nov. 26, 2009 3:19 pm

Pontosan a napokban jártam hasonló módon. SZJA túlfizetés kiutalási kérelem.  A magánszemély SZJA szláján a befizetés 2006. évi, de az APEH  nem tudta honnan ered. Kitelefonált, hogy nem tudjuk-e véletlenül hogy került oda az az összeg, mert ha nem tudjuk, akkor ne is kérjük vissza. Ismerős volt az összeg, továbbá szerencsére megvolt a 2006-os folyószla kivonata a msz-nek, így nagyon könnyen beazonosítottam. De ki voltam akadva, hogy az APEH-ban ugyanezt nem tudták volna megnézni?
Nyerkiné

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás