Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szja visszaigénylése - probléma

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kérlek, segítsetek, mert én már nem tudom, mit kellene tennünk.

Magánszemély megkapta az adófolyószámláját októberben, szja adónemen túlfizetése van, más adónemen nincs tartozása. 0917-esen kikértük a pénzt, ennek már több mint egy hónapja. Most hívtak az APEH-től, hogy nem tudják addig kiutalni a pénzt, amíg az adózó nem bizonyítja, hogy az tényleg jogos. Nem ellenőrzésről van szó!!

Azt mondja az APEH-os, hogy 2004-ben a munkáltató M29-est adott le, melyben adótartozás állapított meg. Ezt ugye alapvetően a munkáltató vonja le a munkavállalótól, és befizeti a "közös"be... A tartozás is a munkáltató folyószámláján íródik elő. Aztán ha nem tudja levonni, akkor jelzi az APEH felé, és az közvetlenül a munkavállalótól behajtja (ekkor gondolom a munkáltató folyószámláját csökkentik az összeggel, a munkavállaló magánszemélyét növelik).

Megnéztem a munkáltató folyószámláját, nem történt rajta "jóváírás", tehát valószínűleg levonták a dolgozó fizetéséből. De időközben valaki befizette ugyanezt az összeget közvetlenül a magánszemély nevében, tehát a magánszemély folyószámláján túlfizetés lett.

Azt nem tudom, hogy ki fizette be, mert a cég előző könyvelője nem adta át a vonatkozó iratokat (igazából reménytelen eset, mert sok más mindent sem adott át a mai napig... Miatta kellett 3 évet újra könyvelnünk).

A lényeg, hogy azt mondta az APEH-os: töröltessük a 0917-est (!!!), aztán majd ha meglesznek a bizonyítékok, akkor kérjük újra.

Ez most szabályos, vagy ennyire nem akarnak fizetni???

Üdv. Andi

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. nov. 26, 2009 9:56 am

Szerintem ne töröltess semmit. Ellenőrizze le mindent az APEH... Különben neki ketyeg az óra a kamatokban...
szedlacsek

HozzászólásSzerző: mátéedit » csüt. nov. 26, 2009 11:21 am

Hát én ilyet még nem is hallottam. Ha az APEH állít valamit, írja le. Szerintem se töröltesd. Mondják meg ők, mikor, és pontosan hol keletkezett a tartozás, és ha van tartozás, miért nem könyvelték le eddig,

Edit

mátéedit

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » csüt. nov. 26, 2009 11:58 am

Judit:

Nem elég bizonyíték az, hogy a munkáltató nem jelzett az APEH felé, hogy nem tudta levonni? Miért kell a msz-nek külön bizonyítania bármit is? Hiszen a munkáltató folyószámláját nem csökkentették azzal az összeggel, tehát kifizette. Ha most a magánszemélynek nem adják vissza, akkor kvázi duplán szedték be az adót.

Az APEH-ot egész addig nem zavarta a túlfizetés, míg ki nem kértük... Azóta nagyon bántja a csőrüket...

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. nov. 26, 2009 12:07 pm

Miért is olyan biztos az a bírság???
szedlacsek

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. nov. 26, 2009 12:10 pm

Sziasztok!

Szerintem azzal, hogy a munkáltató elkészítette az M29-et, amelyen nem szerepelt, hogy nem tudta levonni az SZJA-t, ill. ilyen iratot a magánszemélynek sem adott, azzal a továbbiakban a munkavállalónak semmiféle kötelezettsége nincsen. A labda - azaz a befizetési kötelezettség - a munkáltatónál van, nekik kellett volna rendezni az adóhatósággal.

Az adóhatóság-magánszemély viszonylatában pedig, ha visszajár, akkor ki kell utalni. Ha az APEH a túlfizetés jogosságát nem tartja megalapozottnak, ellenőrzésre behívhatja a magánszemélyt. De arra nem kötelezheti, hogy vonja vissza a kiutalási kérelmét.

Ha nem hívták be ellenőrzésre, ne vonjátok vissza. Hogy mit feltételez  a túlfizetés kapcsán az APEH, az tiszteletteljes magánügye, nem adóügy:-))) A folyószámlán ott van a túlfizetés, hibát nem lát, ellenőrzésre nem hívott be, innentől kezdve kutya kötelessége kiutalni. Vagy tarthat kiutalás előtti ellenőrzést, a számára nyitva álló határidő letelte előtt.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. nov. 26, 2009 12:14 pm

Szerintem ilyen igazolást nem szokott egy munkáltató sem kiállítani a magánszemély felé, max. a bérjegyzékén látja, hogy van előző évi szja-levonás is. Ráadásul több részletben is vonhatja. Az adóhatóság max. a munkáltatótól kérheti az igazolást, mert az M29 azt jelenti, a munkáltató vállalta, hogy ő rendezi a magánszeméllyel az SZJA-t, és ő rendezi a magánszemély SZJA-különbözetét az adóhatósággal. Onnantól a munkáltató a hunyó, hogy kitöltötte, aláírta, benyújtotta az M29-et és sehol sem szerepelteti, hogy nem tudja/nem vonja le a magánszemélytől.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » csüt. nov. 26, 2009 12:20 pm

Judit:

Teljesen mindegy, hogy a munkáltató folyószámláján hogy jelentkezett eredetileg az összeg, az hány ember adójából állt össze.

Ha a munkáltató jelezte volna a T29-esen, hogy nem tudta levonni a msz-től az adótartozást, akkor azzal az összeggel a munkáltató folyószámláján lévő kötelezettség csökkent volna, a msz-é pedig növekszik. De ez nem történt meg, tehát nem lehet szó arról - logikusan -, hogy nem tudta volna levonni a tartozást...

Sajnos egyre gyakrabban tapasztalom a hatóságok (APEH, OEP) részéről, hogy előszeretettel telefonálnak és követelőznek szóban, miközben egyetlen jogszabályhelyre sem hivatkoznak. Aztán amikor konkrét jogszabályi hivatkozást kérek, akkor hirtelen zavar támad...

Sőt, ez a mostani ügyintéző konkrétan lehülyézett, hogy mégis milyen könyvelő vagyok, ha nem értem, miről beszél? Én meg visszamondtam, hogy sajnos Ön nem érti, én miről beszélek...

Böbe: nagyon jól fogalmaztad meg :)

nagy.andrea2

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás