Adófórum

Adózási és számviteli információk

követelés elismerés

Adatszolgáltatás

követelés elismerés

HozzászólásSzerző: zagyiné » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Mindenki!

Kérdésem a következő lenne: Mikor kell követelés elismerésről nyilatkoztatni  partnert a beszámoló készítés kapcsán? Én úgy tudom csak akkor kötelező, ha a kiegyenlítés a mérlegkészítés időpontjáig (pl.január 31.)nem történik meg. Helyesen tudom? Ha tudtok jogszabályi hivatkozást is írjatok.

Válaszotokat előre is köszönöm! 

zagyiné

követelés elismerés

HozzászólásSzerző: somogyijózsefné » hétf. feb. 19, 2007 5:49 pm

Szia! Az egyenlegközlőket minden esetben ki kell küldeni valamennyi követelésről.(Nemcsak a vevőknek).Határidő: tárgyévet követő január 31-e,és akkor is ki kell küldened, ha januárban kifizették a tartozást, ez ugyanis a december 31-i állapotot tükrözi, és mint ilyen, része az éves beszámolónak.Üdv Edó

somogyijózsefné

követelés elismerés

HozzászólásSzerző: Napraforgó » hétf. feb. 19, 2007 7:11 pm

Szia!  Attól, hogy kifizetik a követelést, még nem biztos hogy utólag nem kerül elő olyan probléma, ami miatt "nem elismert"-té válik (pl:olyan rendes az ügyfél, hogy mindent időben kifizet, de egy utólagos ellenőrzésnél rájön, hogy át sem vette árut, vagy meg sem történt a szolgáltatás). Persze ez nem csak év végén fordulhat elő, de éppen a mérlegben valósan szereplő  adatok ténye miatt fontos a dec.31-i egyenlegközlő elismertetése. Üdv:Napraforgó
Napraforgó

Vissza: Adatszolgáltatás