Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fejlesztési tartalék EVA-ba átlépés esetén

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Feranczné » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Alanyi mentes EV 2008-ban fejlesztési tartalékot vett figyelembe kedvezményként. 2009-ben még nem használta fel (bár erre még van egy hónapja). Ha 2010-re az EVA-t választja (2008-tól EV) mi történik a fejlesztési tartalékkal? Meg kell fizetnie utána az adót és a késedelmi pótlékot? Az 53-as bevallásában kell bevallani adóalap növelőként?

Szerintetek?

Feranczné

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. nov. 21, 2009 12:37 pm

Áttéréskor a megszünésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.  Ha nem valósított meg az EV  olyan értékű beruházást , amennyit levont az adóalapból, a levont összegre jutó adót (vagy egy részét, ha részben valósított meg beruházást) és a késedelmi pótlékot meg kell fizetni.

madora100

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. nov. 21, 2009 11:18 pm

Szia!

Itt egy tájékoztatás, ami tartalmaz hivatkozást az SZJA-tv. vonatkozó paragrafusára, abban benne van a bevallás módja is:

http://www.apeh.hu/adoinfo/eva/eva_elott_kedvezmenyek_megh.html

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. nov. 22, 2009 12:50 pm

Szia!

Nem hagyott nyugodni a téma és még kutakodtam.

0843.kitöltési útmutatójából.

Így, amennyiben az egyéni vállalkozó a személyi jövedelemadó törvény hatálya alattkisvállalkozói kedvezményt és/vagy kisvállalkozói adókedvezményt érvényesített, vagyfejlesztési tartalék, foglalkoztatási kedvezmény címén csökkentette a bevételét, akkor afelsorolt kedvezmények végleges érvényesítésére vonatkozó szabályok az evás időszak alatt is

vonatkoznak rá.

Közlemény a fejlesztési tartalék felhasználásának meghosszabbított határidejéről2009.09.02.  

http://www.apeh.hu/adoinfo/tarsasagi/fejlesztesi_tartalek_meghossz.html?query=k%C3%B6zlem%C3%A9ny%20a%20fejleszt%C3%A9si%20tartal%C3%A9k

6.Amennyiben a naptári év szerint működő adózó a 2005. évben képezte a fejlesztési tartalékot és 2007-től áttért az eva szerinti adózásra, akkor a fejlesztési tartalék felhasználásának határideje esetében is – a nem evás adózókhoz hasonlóan – (az eredeti 2009. december 31-e helyett) 2011. december 31-e; függetlenül attól, hogy evásként a számviteli törvény hatálya alá tartozók esetén a 2008. évi beszámolójában vagy bevételi nyilvántartást vezetők esetén az annak megfelelő nyilvántartásában szereplő fejlesztési tartalékról van szó.

Tehát:

nem kell megfizetni a késedelmi pótlékkal növelt adót), ha a korábbi években igénybe vett  fejlesztési tartalékképzés címén érvényesített adóalap-kedvezmény

feltételei fennálltak, azaz nem beruházási célú felhasználásra nem került sor az

adózó eva-alanyként – változatlan feltételekkel – továbbviheti, illetve megtarthatja a megszerzett kedvezményt

A 4 év felhasználás 6 évre változott. 

madora100

HozzászólásSzerző: Feranczné » vas. nov. 22, 2009 4:46 pm

Szia!

Engem is a 43-as kitöltési útmutatója zavart meg, azt én is úgy értelmeztem, hogy tovább lehet vinni a fejlesztési tartalékot, de máshol nem találtam ezzel kapcsolatban semmit csak ellenvéleményt.

Még mindig nem tudom eldönteni mi legyen?! Úgyhogy még kutakodok! Talán kérek egy állásfoglalást az APEH-tól.

Köszi!

Feranczné

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. nov. 22, 2009 6:12 pm

Nem kell állásfoglalást kérned. Amit bemásoltam linket, az az apeh tájékoztatója e témával kapcsolatosan.  A tájékoztató 6.pontja (amit bemásoltam) egyértelművé teszi, hogy továbbvihető a fejl.tartalék az evás időszakra is változatlan feltételekkel.
madora100

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. nov. 22, 2009 6:19 pm

Egyébként ellenvéleményt én is találtam különböző szaklapokban. De a hivatkozott apeh tájékoztató aránylag friss (ezév szept.havi), így én ennek hiszek. Konzultáltam más fórumtárssal is e témában (Pötörke Zsuzsi), s végül is arra az álláspontra jutottunk, hogy a fejl.tartalék évében egy előrehozott écs. leírást történt (még nem evás korban) A költség elszámolásra került azzal, hogy adóalapkorrekció történt. Az evás- nem számolhat el költséget, de ezt nem is teszi meg. A fejl.tartalékból beszerzett eszközre  a könyvelésében (az adóalap meghatározásánál sem) nem számolja el az écs-t, annak összegét elszámoltnak tekinti.
madora100

Vissza: Egyéni vállalkozók