Adófórum

Adózási és számviteli információk

2008-as telj.számla 2009.novemberében

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: krisz.bernhardt@freemail.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az alábbi probléma megoldásában kérném segítségeteket!

(vélletlenül tettem a kérdést fel itt az egyéni vállalkozónál)

A történet a következő!

Cég beruházáshoz vásárolt különböző dolgokat egy cégtől még 2008.ban. A számla meg is érkezett de mennyiségi kifogás miatt visszaküldték még 2009.01hóban. Töbsszöri egyeztetés után sajnos csak most 2009. novenberében sikerült negállaposni a helyes összegről!

Így ez a számla a2008-as mérlegben nem szerepel!

Most kiállították a számlát melynek teljesítése 2008. bizonylat dátuma és a fizetési határidő.

Kell módosítanom az előző évemet? Az áfa visszaigénylést melyik hónapba kell beállítanom?

Van erre valamiféle iránymutatást, amit a fönőkömnek meg tudnék mutati?

köszönöm előre is

K

krisz.bernhardt@freemail.hu

HozzászólásSzerző: validitas » pén. nov. 20, 2009 9:46 am

Szia!

A számla szerintem nem helyes - már ha jól értem, amit leírtál. Ugyanis a teljesítés valóban 2008. évi kell legyen, de a kelte, a fiz.határidő nyilvánvalóan a mostani, a tényleges kiállítás dátuma, és a fiz.határidő (bár nem kötelező eleme a számlának) sem lehet 2008-as. Szóval ezt a számlát nem kéne befogadni.

Egyébként pedig 2008.évre önellenőrzést kell végezni, hiszen a számviteli törvény szerint a gazd.eseményeknek a tényleges teljesülésükkor kell szerepelniük a beszámolóban. Főleg, hogy ez beruházás volt - így kérdéses, hogyan aktiváltátok, amortizáltátok, stb. Mert azt is korrigálni kell.

A helyes könyvelési tételeket önellenőrzés keretében lekönyveled most (majd ha lesz végre egy korrekt számla), és ha a hiba ill. hibahatás nem jelentős (számviteli politikában benne kell lennie), akkor a tárgyévi adatokban benne lesz. Ha van társ.adót érintő tétel (pl. écs.), akkor a tavalyi társ.adót is önellenőrízni kell, viszont a 2009-es évi tao-nál a 2008-ra vonatkozóan könyvelt écs. adóalap csökkentő tétel.

Ha a hibahatás jelentős, akkor a tárgyévi adatokból ki kell szűrni (célszerű a fők.számlákat megbontani 2008-asra), és a beszámoló középső oszlopában fog szerepelni. Tao-nál így nem lesz csökkentő tétel, mert nem is lesz benne a 2009-es adatokban (pl. az écs.).

Remélem, elég érthetően írtam.  Az áfát legkorábban abba az időszakiba állíthatod be a bevallásba, amikor a helyes számla a rendelkezésedre áll.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: krisz.bernhardt@freemail.hu » pén. nov. 20, 2009 10:00 am

szia!

Köszi szépen, hogy írtál!

Bocsi, de hülyeséget írtam!

A telj 2008, de a számla kelte és a fizetési határidő 2009.11hó.

Tehát ha jól értelmezem akkor csak a 2009.11havi áfába tehetem be.

A 2008-as év változásait meg meg kell nézni, és annak függvényében kell eldöntenem hogy kell -e csinálnom valamit!

"szerencsére" csak a beruházást és az ahhoz kapcsolodó előleget érinti a dolog, mert a beruházás aktiválása 2009-es!

K

krisz.bernhardt@freemail.hu

HozzászólásSzerző: validitas » pén. nov. 20, 2009 10:08 am

Így sokkal egyszerűbb a helyzet, csak azt kell megnézni, hogy jelentős-e, ha nem, lekönyveled most (azért önellenőrzésként, és írsz egy leiratot, hogy miért - hibás számlázás, most tisztázódott,  szla most van, stb.). A 11.havi áfába teheted.

És kész. 

validitas

Vissza: Egyéni vállalkozók