Adófórum

Adózási és számviteli információk

Melyik jobb az egyéni vállalkozónak

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: panni1021 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Segítséget kérnék !

Egyéni vállalkozásban, üzemanyagkútkezelő lesz az illető. Bevétele kb. 120.ooo.-Ft-lesz.

Evás-nak kellene bejelentkeznie, vagy alanyi mentesnek?

Melyikkel járna jobban?  és persze kb. mennyi maradna neki havonta. Azt tudom, hogy 2010-ben 30 %-ra emelik az EVÁ-t. Vagy rendesen SZJA alapján? Nem tudom, hogy megussza-e a jövedelemkivétnél a minimálbért?

Egy kicsit segítsetek.

Köszi: Panni

panni1021

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. nov. 19, 2009 1:20 pm

Miután a kérdésed alapján azt feltételezem, hogy most induló vállalkozásról van szó, nem választhatja az EVA-t. Az adóévet megelőző második évben már tevékenykednie kellett ahhoz, hogy evás lehessen.
madora100

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. nov. 19, 2009 1:42 pm

Ráadásul ez simán színlelt szerződés. Munkaviszonyt leplez.

Továbbá: 120 eFt-ból nem fog megélni. A költségeire éppen hogy elég lesz.... 

szedlacsek

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. nov. 19, 2009 1:46 pm

Miért leplez munkaviszonyt? Egyéni vállalkozóként kíván tevékenykedni.
madora100

HozzászólásSzerző: gygabi » csüt. nov. 19, 2009 1:56 pm

Szia,
én szerintem ha éves szinten nem éri el az 5m Ft árbevételt akkor érdemes alanyi mentesnek bejelenteni. Ha még 2009 évben megindítja a vállalkozását akkor persze időarányosan ki kell számolnod hogy mennyi jut erre az évre.
Az Evát mint már írták előttem csak 2 év múlva választhatja.
Az alanyi mentesség és az EVa közötti különbség az ÁFA szempontjából fontos. Ez független az SZJA fizetésétől.
Gabi
gygabi

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. nov. 19, 2009 2:34 pm

Övé a benzinkút? Övé a pénztárgép? Ő határozza meg a saját munkaidejét?  Ő vásárolja meg a MOL-tól a benzint?
szedlacsek

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. nov. 19, 2009 2:38 pm

A munkaviszony minősítő jegyeivel összefüggésben vállalkozási szerződéssel benzinkútkezelői feladatot ellátó egyéni vállalkozók ügyében hozott ítéletet a Legfelsőbb Bíróság, melyben kimondta, hogy a munkaügyi ellenőrzés a foglalkoztatási jogviszony minősítésére is kiterjed. A vállalkozási igazolvány nem zárja ki a munkaviszony keretében való foglalkoztatást. A benzinkút nyitva tartását nem a benzinkútkezelők határozták meg, munkájukat a benzinkút nyitva tartásához igazodóan kellett ellátniuk a munkaviszonyra jellemző körülmények között. A munkaviszony lényeges minősítő jegyei - a felek közötti alá-fölérendeltség, a munkavégzés rendszeressége, állandó jellege, a munkavégzés helyének, idejének, a munkakörnek a meghatározása, a munkavállaló rendelkezésre állási kötelezettsége, a munkáltató utasítási joga, a személyes munkavégzés - megvalósultak [BH2003. 269].

http://www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=13894&articleID=22399&ctag=articlelist&iid=1

szedlacsek

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. nov. 19, 2009 3:34 pm

Köszi a bemásolt anyagot. A benzinkutat azonban lehet bérelni is, lehet saját pénztárgépet is beállítani, s az üzemanyagot lehet bizományba is átvenni. Nekem eszembe sem jutott, hogy a kérdésfeltevő csak a benzinkutasságot, mint tevékenységet akarja vállalkozói igazolvány birtokában gyakorolni., s csak a saját munkaerejét fedi le a vállalkozással. Amennyiben mégis az utóbbira gondolt, akkor az természetesen semilyen formában nem jó üzlet, mert baj lehet belőle.
madora100

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. nov. 19, 2009 3:37 pm

A 120 ezer forintos havi bevétel az egyértelműen a munkaereje áruba bocsátása.... 
szedlacsek

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. nov. 19, 2009 3:41 pm

Ez viszont igaz.
madora100

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók