Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni vállalkozó megszüntetése

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Szilvi79 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szziasztok, most kaptam egy egyéni vállalkozót, aki 7. hónaptól nem volt könyvelve, csak a járulékbevallást küldték be. Lekönyveltem neki, mivel meg szeretné szüntetni a vállalkozását. A kérdésem az lenne, hogy lízingel egy személygépkocsit, aminek az adás-vételi szerződésén ő mint magánszemély szerepel, de a lizingszerződésben az egyéni vállalkozi adszáma is van, erre hivatkozva el van számolva rá minden ktg, cégautóadót megfizeti. Most ezt a szg-t a kft-jébe szeretné átvinni, hogyan teheti ezt meg. Ugyanenél a vállalkoznál, a tárgyieszközökről nem kaptam semmilyen kimutatást, honnan tudom hogy mi van benne a vállalkozásban, mivel ezek után écs-t számoltak el az éves bevallásban, most megszüntetéskor ezek bevételek. Hogyan csináljam meg, hogy jó legyen, és az eszközöket a kft-ben szeretné tovább használni.

Előre is köszönöm a válaszokat.

Szilvi79

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd nov. 17, 2009 10:51 am

Szia!  nem tudom mit értel a szgk. vonatkozásában azon, hogy minden költségét elszámolt..mert az ev. esetében - bár nem tudom milyen tevékenységet folytatott: gondolom nem olyat, ami az ev. esetében is kizárólag üzleti célúnak ismeri el a személygépkocsit. Mivel személygépjárműről van szó az SZJA tv. alábbi részéreire felhívnám a figyelmet, mert egyáltalán nem biztos, hogy amilyen kiadásokat elszámoltak költségként ennél az Ev-nél ezen gépjárművel kapcsolatban, hogy az minden el is számolható költségként:(Azt nem tudom milyen lízingről va szó..)

SZJA tv-ből kiragadott részek:

Kizárólag üzemi célt szolgálnak azok a tárgyi eszközök és nem anyagi javak, amelyeket a magánszemély önálló tevékenységével (tevékenységeivel) kapcsolatban használ, azokat más célra részben sem használja és üzleti nyilvántartásai ezt egyértelműen alátámasztják. Nem minősülhet kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek a személygépkocsi.

III. A járművek költsége

1. A saját tulajdonú - ideértve a továbbiakban a házastárs tulajdonát is - kizárólag üzemi célú jármű (e rendelkezés alkalmazásában a személygépkocsi-bérbeadó vagy személyszállító tevékenységet folytató egyéni vállalkozónál a tevékenység tárgyát, illetve eszközét képező személygépkocsi is, ha az egyéni vállalkozó azt más célra részben sem használja, és üzleti nyilvántartásai ezt egyértelműen alátámasztják)üzemanyag-felhasználása, továbbá számlával (bizonylattal) történő igazolás alapján a jármű fenntartásának, javításának és felújításának költsége számolható el, valamint a II. fejezetben foglaltak szerint érvényesíthető értékcsökkenési leírás. Üzemanyag-felhasználás címén vagy

a) az üzemanyag-fogyasztási norma és az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár,

b) a számlával (számlákkal) igazolt üzemanyag-vásárlás vehető figyelembe, azonban a számla alapján figyelembe vett üzemanyag-mennyiség nem lehet több, mint az üzemi használatra az üzemanyag-fogyasztási normával számított mennyiség,

azzal, hogy a magánszemély az adóév egy negyedévén belül a negyedév első napján választott üzemanyag-felhasználással összefüggő költségelszámolási módszertől - ideértve a választott üzemanyag-fogyasztási normát is - nem térhet el. Nem alkalmazható az a) pont rendelkezése, ha az egyéni vállalkozó az Áfa-törvény szabályai szerint az üzemanyag általános forgalmi adóját levonásba helyezi.

5. A saját tulajdonú nem kizárólag üzemi célú jármű - kivéve a személygépkocsit - beszerzési árával szemben a II. fejezet szerint átalányban érvényesíthető értékcsökkenési leírás. Az 1. pontban nem említett személygépkocsi esetén az átalány szerinti elszámolás a következő módon érvényesíthető: a II. fejezetben említett nyilvántartás vezetése mellett az éves bevételnek 1 százaléka, de legfeljebb egy személygépkocsi beszerzési árának a 10 százaléka vehető figyelembe, illetőleg a hivatkozott pontban meghatározott átalány címén egyébként elszámolt költség ezzel az összeggel növelhető. Egy adott személygépkocsi értéke alapján csak egy ízben, a használatbavétel évében vehető figyelembe ez az átalány. Más költségek az üzemi használattal arányosan számolhatók el az 1. pont vonatkozó rendelkezése szerint.

8. A személygépkocsi bérleti vagy lízing díja címén a költségként figyelembe vehető összeg több személygépkocsi esetén sem haladhatja meg a vállalkozói bevétel 1 százalékát, egyébként ilyen címen az egyéni vállalkozó költséget nem számolhat el. Az utóbbi rendelkezés alól kivételt képeznek az 1. pontban említett személygépkocsik, amelyek esetében a bérleti díj, illetőleg a vonatkozó rendelkezés szerint a lízing díja elszámolható. A nem saját tulajdonú személygépkocsi üzemi célú használata esetén elszámolható az üzemi használatra eső

a) 1. pont szerinti üzemanyag-fogyasztás,

b) számla szerinti egyéb költség,

amennyiben az a szerződés alapján az egyéni vállalkozót terheli.

9. A költségelszámolás bármelyik módjának alkalmazásánál szükséges járművenként - az 5. számú melléklet II. 7. pontjában meghatározott - külön útnyilvántartás vezetése, továbbá abban járművenként az üzemi célú futás kezdő és záró kilométeróra állásának a feljegyzése. Költség kizárólag az e pont szerint igazolt üzemi célú futásteljesítmény után számolható el, kivéve azt a futásteljesítményt, amelyre nézve az egyéni vállalkozó magánszemélynek kifizető egyébként kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás címén bevételnek nem számító költségtérítést fizetett.

------------

Kérjed az előző évi leltárakat, ha volt tárgyieszköz, akkor azok nyilvántartását, és a megszűnéskor is kellene egy leltár, az SZJA tv.-ben foglaltak szerint értékelve azt..

Nem szerencsés elvállalni röviddel megszűnés előtt a könyvelést, főleg, ha az előző évi adóbevalláshoz, könyveléshez passzoló nyilvántartások sincsenek meg teljes körűen.

Megszűnéskor nem minden olyan tárgyieszköz miatt kell bevételnek tekintenteni a meglévő eszközt, ami után az SZJA tv. alapján történt écs elszámolás korábban..

------------------

Ha a KFT-ben akarja majd használni az ev-ből nála maradó eszközöket, vagy egyébként is saját eszközeit: akkor beviheti apportként, vagy akár el is adhatja a KFT-nek , akármelyik is legyen részéről, (mint magánszemély KFT tag részéről)  az SZJA tv. ingóság értékesítésre vonatkozó jövedelem után, már, mint magánszemélynek keletkezhet SZJA fizetési kötelezettsége.

(nem tudom segít-e az elmélkedésben)

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: Szilvi79 » kedd nov. 17, 2009 1:32 pm

Köszi a választ, kiegésziteném még:

Az egyéni vállalkozó fogorvos. Akkor jól értem, hogy se üzemanyagot, sem pediig mást nem számolhatok el neki ami szgk-val kapcsolatos. A lízing zárt végű és egyéni vállalkozóként kötötte, azt elszámolhatom költségnek? Most "könyvelek " először ev.-t, és mindjárt bele a mélyvízbe. Az előző könyvelő vonogatja a vállát, ugyhogy onnan nem kapok semmijen kimutatást, még az 53-asok mellett sincs semmi melléklet, hogy melyik összeg hogyan jött ki nekik, csak pénztárkönyv kartonok vannak, ott meg hiába adom össze a dolgokat, az écs sehogy sem egyezik. Vett egy fogorvosi széket 2007.10.-hóban, nincs lekönyvelve, de az écs-je 2007 egész évére figyelembe van vév, holott csak 2 hónapra lehetett volna szeréntem, mivel 10. hóban vette. 2008-ban pedig semmi écs nincs elszámolva erre a székre. Totál kaotikus az egész, most meg intézi a lizinget be a kft-be (amit nem én fogok könyvelni), és ha az megvan akkor fogja leadni az igazolványát. Addig kéne kiokoskonom valami, hogy hogy van ez.

Ennyit tudok még elmondani, amit ma kibogarásztam belőle.

Szilvi79

HozzászólásSzerző: madora100 » kedd nov. 17, 2009 2:36 pm

szja tv. 11.sz.mell. 21. pontja foglalkozik a lizingdíj elszámolással. De csak kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök, nem anyagi javak esetén enged a tv. ilyen jogcímen díjat elszámolni.

Nem minősülhet kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek a személygépkocsi, legalább is az  orvosnál.

madora100

Vissza: Egyéni vállalkozók