Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni vállalkozó apeh tartozás

Egyéni vállalkozók

Egyéni vállalkozó apeh tartozás

HozzászólásSzerző: gygabi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,
van egy főállású egyéni vállalkozóm, aki április óta nem fizeti a járulékokat. Ezzel kapcsolatban több többféle dolgot olvastam:
- 12 hónapos tartozás után az apeh "kényszerbezárással" megszünteti a vállalkozást
- inkasszál a bankszámláról (ez az ő esetében nem áll fent, mert nincs rajta sosincs pénz)
- részletfizetési kérelmet nyújthat be a vállalkozó a tartozásai rendezése miatt (ezt nem akarja az ügyfelem kitölteni).
Az ügyfelemet jövőre átszeretném jelenteni átalányadó alá. Erre az apeh honlapján nem találtam semmit, hogy esetleg az járulék tartozás miatt nem lehetséges.
Kérdésem az lenne, hogy szerintettek
- átjelentkezhet ekkor járuléktartozással az általány adó alá (szerintem a kettőnek semmi köze egymáshoz)
- járulékfizetéssel kapcsolatban milyen szaknciót alkalmazz jelenleg az apeh, mert ha a vállalkozás bezárását fenyegeti akkor mindenképp rá kell beszélnem a részletfizetési kérelem benyújtására amit nem akar kitölteni. Vagy esetleg van e egyéb más ötletetek, hogy mit lehetne csinálni?!
Válaszokat köszönöm
Gabi

gygabi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Egyéni vállalkozó apeh tartozás

HozzászólásSzerző: szedlacsek » vas. nov. 15, 2009 8:34 am

Nincs olyan, hogy 12 hónap után kényszerbezárás. Viszont nemcsak inkasszó lehetősége van, hanem van még a vállalkozás eszközeinek lefoglalása, árverezési lehetősége is. Ami a magánvagyont is érintheti. A részletfizetési kérelem benyújtása is veszélyes lehet. Akár ellenőrzést is indukálhat. 

Én csak akkor lépnék ezügyben is, ha az APEH inkasszót nyújt be, vagy bármilyen más lépést tesz, ha pillanatnyilag nincs pénze a vállalkozónak.

 

Járulékfizetéssel kapcsolatban a behajtás, végrehajtás, árverés  késedelmi pótlék az APEH eszköztára. A vállalkozás APEH általi bezárása csak a cégeket fenyegeti. Úgy hívják: felszámolási eljárás.

Átalányadóra tudtommal csak akkor térhet át, ha nincs adótartozása.

 

Viszont ha nem fizeti ki év végéig a járulékokat, akkor az az SZJA, különadó,EHO területén beszélhet vissza, a ténylegesnél magasabb eredmény miatt.

szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Egyéni vállalkozó apeh tartozás

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. nov. 15, 2009 11:52 am

Az szja tv. 5o§- (1) bek. szabályozza az átalányadózás választásának kritériumait. Ebben nem szerepel, hogy adótartozás mellett nem lenne választható ezen adózási forma.
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Egyéni vállalkozó apeh tartozás

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » vas. nov. 15, 2009 11:55 am

.

gyorkosolga
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Egyéni vállalkozó apeh tartozás

HozzászólásSzerző: szedlacsek » vas. nov. 15, 2009 12:57 pm

Kösz a pontosítást hölgyeim. Pár éve volt egy esetem, amikor az egyik ügyfelemnél elutasították az átalányadó választást. Holnap majd megnézem a papírjai között, hogy miért is történt. Nekem - így dokumentumok nélkül - az adótartozás rémlik. (az is volt,van,lesz neki bőven.) De holnap majd pontosítom, mi is történt.
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Egyéni vállalkozó apeh tartozás

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. nov. 15, 2009 9:13 pm

Szai Gabi!  Én azt tanácsolom, bróbáld megértetni vele, hogy amennyiben valóban az anyagi körülményei indokolják, (szándéka ellenére sem tud jelenleg fizetni, de várhatóan meg tudja azt fizetni részletekben, vagy egy halasztott időpontra),akkor adjátok be a fizetési könnyítési kérelmet.. Nekem van olyan ügyfelem, ahol négyhónapos tartozás után (inkasszózás eredménytelen volt), már jöttek foglalni...

A foglalásos végrehajtás (majd pedig akár az árverezéses értékesítés) még plusz külön költséggel is jár, nálam alkalmanként (kiszállnak foglalni) 5.000.- Ft,  rendesek, esetleg nem árvezernek 1-2 hónpon belül, de jönnek megnézni, hogy meg vannak-e a lefoglalt, de használatra itt hagyott eszközök, ez újabb 5.000 Ft ,  aztán jön az árverés meghirdetése.. és mint tudjuk az egyéni vállalkozó a saját magán vagyonával is felel, tehát ha mondjuk van lakása, vagy lakberendezési cuccai, akkor csak azért nem ülhet nyugodtan a babérjain, hogy á az egyéni vállalkozásban nincsenek eszközök, nincs mit lefoglalni..  De megtehetik azt is, hogy rövid idős tartozásra jönnek foglalni, aztán egy hónapot követően kitűzik az árverezést..

Aztán ott van a másik lehetőség, az adószám felfüggesztés..

24/A. § (1) Az állami adóhatóság az adószám alkalmazását felfüggeszti, ha
f) az adózó az állami adóhatósághoz teljesítendő bevallási vagy adófizetési (adóelőleg-fizetési) kötelezettségének a törvényi határidőtől, illetve az esedékességtől számított 365 napon belül nem tesz eleget.
  
   -- Az ügyfeledet csak akkor jelentsd át átalányadósnak, ha azt az ügyfeled akarja. A döntés felelőssége az övé: minden tekintetben (milyen adózási módot akar jövőre a lehetőségeken belül, és hogy mit kockáztat és meddig azzal, hogy nem fizeti a köztartozásait).  Te mindeképpen hívd fel a figyelmét, már csak azért is, nehogy pár hét múlva Ő írja itt a fórumon, hogy megjárta, mert neki a könyvelő nem mondta, hogy....

Üdv.   

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 115 vendég

cron