Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ingatlan kivezetés EV -ből

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: belapal » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Segítséget szeretnék kérni az alábbi dolgok megoldására. Új belépő vagyok eddig elég volt bele néznem a fórumba, nagyon sok jó ötlettel, megoldással találkoztam és ezért fordulok hozzátok.1992- ben mag.szem- től vásárolt lakóingatlan 1mill. Ft nettó vállalkozásba bevive.Majd 1994 -ben 4mill Ft nettón beruházás volt.Ráaktiválva, amortizáció összérték után elszámolva.Jelenleg bérbe adva áfa - san, tevékenység végig áfa- san folytatva. Vállalkozásból kivezetni az ingatlant létezik ilyen? Vállakozás megszüntetését későbbre tervezi. Kieg.tev.váll (nyugdíjjas). Majd eladná,hogy célszerübb illetve, milyen megoldás a jó?Milyen szja és áfa vonzata van, kérhetem a törvényi hivatkozást is ? A könyveléséhez is tanácsot kérnék, pénztárköny egyszeres,tételes. Nem EVA adózó. Apeh -ot kérdeztem, de minek a válasz semmit nem ért, úgy mint máskor. Én könyvelek nincs végzetségem, muszájból megtanultam saját magamtól.Minden javaslat érdekel mert meg szeretném mihamarabb oldani, elegem kezd lenni az egészből. Várom válaszotokat,segítségeteket előre is megköszönve. Üdv: Erzsi.

belapal

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. okt. 29, 2009 1:13 pm

Szia!  Csak úgy nincs olyan, hogy kivezetem az ingatlant..   Amikor egy tárgyieszközt ki kell vezetni a nyilvántartásból, ott nem mindegy, hogy mi miatt kell kivezetni... értékesítés, megsemmisülés, ingyenes átadás, ...

A kapcsolódó adó attól is függ, hogy milyen esemény miatt kell kivezetni..  Ha mondjuk eladja az ingatlant, akkor az eladásig tervszerinti értékcsökkenés számolandó el az analitikában, a nyilvántartási értéket pedig (bruttó érték mínusz elszámolt écs különbözete) az kivezetett nettó érték.. azaz még el nem számolt értékcsökkenésként érvényesíthető költséget fog jelenteni jelenteni..- természetesen, ha kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyieszközről van szó..

SZJA tv-ből:

Ev-nél jellemző ktsg..

22. a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékesítése (ideértve a selejtezést, a megsemmisülést, az ellenszolgáltatás nélküli átengedést is) esetén az értékesítés időpontjáig még el nem számolt értékcsökkenési leírás összege, az értékcsökkenési leírásból kizárt tárgyi eszköz, nem anyagi javak esetében a nyilvántartásba vett beruházási költség az értékesítéskor költségként elszámolható;

Ha eladásról lenne szó, akkor nyilván a bevétel az a pénztárkönyvbe is könyvelendő..

De mint ahogyan az értékcsökkenés költség sem jelenik meg a pénztárkönyvben, ugyanúgy nem jelenik meg a "kivezetéskor" még el nem számolt értékcsökkenésként/kivezetett nettó értékként mutatkozó összeg sem.

Konkrétan nem igazán lehet válaszolni, mert nem tudni mi a konkrét kérdésed..mihez képest, mi a jobb megoldás?  

Egyáltalán mi a szándéka a jelenleg bérbeadás alatt lévő ingatlannal, ami alapján felvetődött, hogy "ki kellene vezetni"?

Ha meg akar  majd szűnni, akkor vagy eladja előtte.. ÁFA mentesen (hacsak nem választotta az ingatlanértékesítésre is az ÁFA körösséget) és vállalkozói bevétele lesz, amivel szembe állíthatja a t.évi écs-t és a "kivezetett nettó értéket", s ezek különbözete fog vállalkozói jövedelemként lecsapódni..feltéve, hogy kizárólag üzleti célú volt az az ingatlan..  Vagy majd amikor megszűnik az akkori törvények szerint számol el...  

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. okt. 29, 2009 3:15 pm

Erzsike!

Idézek a kérdésedből: " amortizáció összérték után elszámolva." Ez azt akarja jelenteni, hogy az 5 milliós ingatlan után már elszámoltad az összes amortizációt és jelenleg nulla értéken tartod nyílván? S amiatt gondoltad kivezetni a könyvekből? Bár talán csak pontatlanul fogalmaztál, hiszen az 1994.évi ráaktíválás időpontját véve alapul még nem íródhatott nullára az épület. Tényleg csak találgatni lehet a kérdésed kapcsán. Én azt feltételezem, hogy nem akarja az EV a vállalkozás keretében az ingatlant bérbe adni a továbbiakban, hanem magánszemélyként tenné ugyanezt, s a vállalkozást szeretné megszüntetni. A vállalkozásból nem lehet csak úgy simán, adózás nélkül  kivezetni az ingatlant.  amortizáció összérték után elszámolva. Melcsi felsorolta, hogy milyen esetekben lehet a tárgyi eszközt kivezetni.

madora100

HozzászólásSzerző: belapal » csüt. nov. 05, 2009 3:14 pm

Köszönöm a válaszokat.

1,Az EV - t megszüntetem,ingatlant a nyilvántartásból kivezetem? Értékesítésre Áfa körösséget nem választottam, csak bérbeadásra. Nem írodott nullára az ingatlan, kimaradt az (évente szó).A korábban írt adatok alapján megszünéskor ÁFA,SZJA kötelezettség keletkezik? Bevételként, költségként pénzt.könyvbe mit kell beírni? 

Várom válaszotokat. Üdv: Erzs.  

belapal

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. nov. 05, 2009 4:04 pm

Szia! Akkor lehetne közelebbit válaszolni, ha leírnád, hogy egyáltalán még a vállalkozás ideje alatt el akarja-e adni?  Ha igen akkor , mivel már régi ingatlan és nem kér, nem kért ingatlanértékesítésre ÁFA körösséget, akkor ÁFA mentesen kell számlázni és nyilván a számlaszerinti bevételt a pénztárkönybe be kell vezetni épp úgy, mint bármely más befolyt bevételt.

Az értékesítésig elszámolt écs és az értékesítés miatt kivetett nettó érték pedig nem könyvelhető a pénztárkönyvben, mert ez olyan fajta "feltételek fennállás esetén elszámolható költség", ami nem jár pénzmozgással, tehát a  pénztárkönyvbe nem lehet beírni, éppúgy, mint ahogy a korábbi években sem írhattad be a pénztárkönyve az écs-ét függetlenül attól, hogy esetleg érvényesítetted az SZJA bevallásában költségként.

De azt sem lehet tudni, hogy ez az ingatlan egyébként kizárólag üzleti célú ingatlan volt-e?

Az SZJA, stb. attól is függ, hogy akkor mit döntöttetek, hogy még ev-ként eladja,  vagy majd a megszűnéskor a megszűnésre vonatkozó rendelkezések szerint számol vele....  attól függően is, hogy kizárólag üzletii célú te.volt-e, vagy sem.

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: belapal » csüt. nov. 05, 2009 4:55 pm

Szia! Szerintem a vállalkozás ideje alatt, nem igazán volna jó eladni, vagy mégis ? Én úgy képzeltem el,hogy előbb az EV - ét megszüntetni az idén, majd kb 1 év múlva eladni. Talán akkor mivel 92 - ben lett véve, beruházás 94 - ben történt letelik a 15 év. Az ingatlan egy része üzleti célú most is ez van Áfa - san bérbe adva, másik része lakás és garázs 2001 - ben lett hazsnálatba véve.  A tulajdoni lapon lakóház,udvar,gazdasági épület és cukrászda szerepel. Mind a két részre külön használatba vételi engedély van. 

Üdv.

belapal

HozzászólásSzerző: belapal » szomb. nov. 07, 2009 5:55 pm

Melcsi köszi a választ.Az EV - t megszüntetnénk, elszámolnánk. Az ingatlan  a tulajdoni lapon: Lakóház,gazdasági épület,cukrászda szerepel,tulajdonos 1/1 arányba a vállalkozó. 92 - ben vétel,94 - ben üzlet kialakítási beruházás,2001 - ben lakóház létesítés egy HRSZ - on. Én úgy értelmezem a 2008. évi tv. szerint,hogy sem Áfa,sem Szja kötelezettség nem keletkezik az idő hosszúsága miatt. Pénztárkönyve nem íródik semmi, mert majd a 0953 - son kell elszámolni, ha kell egyáltalán a kivonásról  ebben az esetben kell? 

Üdv.Erzsi

belapal

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. nov. 07, 2009 8:49 pm

Szia!  Igazán nincs mit... mert az alapkérdésedből nem következett az, ami valójában a dilemmád és ebben én is csak tamáskodom....... Ami biztos: ha megtartja az ingatlant és úgy szűnik meg, akkor nyilván nincs vállalkozásból kiadott eladási számlája, ami a pénztárkönyvbe könyvelődne..  

Ebben az esetben nézi az SZJA tv. megszűnéskor mi számít bevételnek,stb.. részt..

DE megmondom neked őszintén, hogy így ebben a felállásban nem igazán lehet megítélni, hogy mi újság van, mert azt írtad hogy 1992-ben vette 1 millióért, aztán 94-ben beruházás rajta 4 millióért, ami ezek szerint az üzletté alakítás, vagy bővítés, vagy valami... aztán mostmár ugyanazen a hrsz-ú ingatlanon 2001-ben egy lakóház létesítés is....   Écs elszámolás az összérték után... ami érdekes, hiszen az egész az nem kizárólag üzleti célú és a telek értékre nincs écs.

Nem lehet tudni, hogy ezekkel kapcsolatban miket számolt el, mit érvényesített költségként.. az ev . Tehát a találgatások helyett az iratok és információk birtokában valakivel személyesen kellene megbeszélnetek, hogy ahogy ez kezelve volt az jól volt-e .. mert a megszűnéssel kapcsolatban lehet, hogy esetleg megnézik..     Az adóelévülési idő már 2001-hez képest is meg van....   HA a kizárólag üzleti célú ingatlan (gondolom hosszú élettartamú épület) épületre (tehát telekre nem) évi 2% écs volt elszámolva...  és megszűnésig ez nem kerül eladásra, akkor kész annyi költséget érvényesített vele kapcsolatban évente  és akkor szerintem sincs külön bevételnek tekintendő összege erre vonatkozóan  .. de nincs kivezetett nettó érték "költsége sem"...

Az ÁFA tv. 11., 14. §. szerinti volt-e már, vagy a megszűnéskor meglévő eszközök tekintetében fenn áll-e az ÁFA fizetési kötelezettség..... (68.§.)    (volt-e olyan,. amire adólevonási jog illette meg a vállalkozót és azt úgy használta, vagy megszűnéskor "kivonódik".. amit az ÁFA tv. ellenérték fejében való termékértékesítésnek, v.- szolgáltatásnyújtásnak minősít.) Ha van, akkor azt a megszűnéses soronkívüli ÁFA bevallásban vallani kell.

Elnézésedet kérem, de nem tudok neked biztosat segíteni...  legfeljebb annyit, hogyha pontosabb kérdésfeltevéshez pontra van szükséged, akkor szívesen felajánlok, hátha valakinek volt már hasonló esete, aki tud segíteni.... csak írd ide, hogy ..rendben.  

ez meg nem tudom segít-e valamit az elmélkedésben..  Üdv.
melcsi62

HozzászólásSzerző: belapal » szomb. nov. 07, 2009 9:22 pm

Melcsi a lakásra nincs écs elszámolva, legfeljebb 2001 óta a telket kellet volna megosztani? A lakás  régi lebontott épület helyére került, Önkorm. határozat alapján épület létesítésként. Écs 2% igen. Áfa tv.11§ építmény tekintetében nem érint én úgy értelmezem.Áfa 14§ . mire érted? Az idő hosszúsága végett az ingatlanra  sem SZJA sem ÁFA fizetés nem keletkezik, (120 hónapos figyelési időszak is eltelt) én így értelmezem.  Üdv. 
belapal

Vissza: Egyéni vállalkozók