Adófórum

Adózási és számviteli információk

Viszonteledói tevékenység

Elektronikus bevallás

Viszonteledói tevékenység

HozzászólásSzerző: orgovanzs » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Van egy cégem ami most alakult és számítógépek valamint alkatrészek javításával, értékesítésével foglalkozik.Az értékesített termékek között van olyan amit újként szerzett be és van amit újként és használtan viszonteladóként!

A problémám a következő: Alakuláskor bejelentkeztünk a viszonteladói tevékenységre a tevékenység nem egészére alkalmazva az Áfa-trv. XVI/2.alfejezet rendelkezéseit!

Így én arra gondoltam,hogy megkötik a bizományosi szerződéseket például egy használt termékre és értékesítéskor a pénztárgépbe 0%-áfával eladják azt a terméket és én a különbözet szerint állapítom meg az adót!

Erre most kezemben van egy úgynevezett Bizományos számla amiben szerepel új és használt termék is 25% áfa tartalommal!

A kérdésem az lenne, hogy ez szabályos számla-e, ha igen akkor az áfával mit csinálok én nem az árrés alapján számolok adót?

Kérem akinek van tapasztalata ebben segítsen nekem részletesen , könyvelési lépésekben is!

Segítséget,előre is köszönöm:

Zsuzsi   

orgovanzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Viszonteledói tevékenység

HozzászólásSzerző: orgovanzs » szer. nov. 04, 2009 8:04 am

Senkinek nincs ötlete a problémámra!:(
orgovanzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Viszonteledói tevékenység

HozzászólásSzerző: apóca » csüt. nov. 05, 2009 9:16 pm

Szerintem, itt is bruttó elszámolás elvét kell alkalmazni. A bevétel bent van pénztárgépben  és a számla mutatja a beszerzési értéket. Így, végülis, az árrés után történik az adózás.
apóca
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Viszonteledói tevékenység

HozzászólásSzerző: tepimail » pén. nov. 06, 2009 8:15 am

Szia Zsuzsi!

Ha a bizományosi szerződésben szereplő használtárut (amit áfá-san kaptál) viszonteladóként értékesíted, árrés alapján adózol, akkor az áfá-ját nem vonhatod le. Bekerülési értéke a bruttó érték lesz. A számlát amit kaptál nyugodtan befogadhatod, feltehetően aki kiállította nincs bejelentkezve "viszonteladói" áfa alá. Tehát ő minden értékesítésére, a használtra is áfá-t számít fel.    

tepimail
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Viszonteledói tevékenység

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » pén. nov. 06, 2009 8:58 am

Szia Zsuzsi!

 

Ha ÁFÁ-san vásároltad az árut, akkor annak eladása után nem alkalmazhatod a különbözet szerinti adó megállapítást, 25% ÁFÁ-val kell értékesítened!

Különbözet szerinti adózást csak olyan termékek esetében lehet alkalmazni, melyet vagy nem adóalany magánszemélytől, szervezettől vásároltál, vagy pedig az eladó is a különbözet szerint adózik, és ezt a tényt a számlára ráírta. Tehát az általa kibocsátott számla nem tartalmazhat ÁFÁ-t.

Mivel számítógépekről van szó, célszerű lenne minden egyes darabról egyedi nyilvántartást vezetni, így pontosan tudni fogod, hogy melyiket kell ÁFÁ-san, és melyiket ÁFA nélkül eladni.

 

Üdv. Andi

nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Viszonteledói tevékenység

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » pén. nov. 06, 2009 9:09 am

Ha bizományba veszed át az árut, akkor célszerű lenne minden eladót nyilatkoztatni arról, hogy ÁFA-alanyi minőségében jár-e el vagy sem.

Mert gondolom, most is az a probléma, hogy azt hittétek, ÁFA nélküli számlát fogtok kapni.

Nagyon fontos tisztázni azt, hogy önmagában a "használt cikk" megnevezés még nem jelenti azt, hogy árrés szerint lehetne adózni az eladás után. Ha sima magánszemélytől veszitek át, akkor tiszta ügy, a magánszemély nem ÁFA-alany. De ha cégtől veszitek át, ott már vigyázni kell.

Mert ha pl. a cég a saját tárgyi eszközét adja el nektek, akkor azt ÁFÁ-san teheti meg. Ha eredetileg ÁFA alanytól vásárolta az árut, és azt adja nektek tovább, szintén ÁFÁ-san fog számlázni. És még lehetne folytatni a sort. Ezek mind olyan információk, melyről neked előzetesen nem lehet tudomásod, ezért javaslom azt, hogy nyilatkoztasd őket előzetesen.

 

Mivel most ÁFÁ-s számlát kaptál az áruról, és gondolom, hogy ÁFA nélkül értékesítetted, ezért mindenképpen korrigálni kell! Ha valakinek számlásan adtad el a terméket, adó áthárítása nélkül, akkor most helyesbíteni kell a számlákat. A fizetendő összeg lesz a bruttó érték, az alapján kell megállapítani a nettó értéket és a fizetendő ÁFÁ-t. Amit nem számlásan adtatok el, csak a pénztárgépbe lett beütve, arról célszerű lenne jegyzőkönyvet felvenni, és az előbb leírt számítás alapján korrigálni a fizetendő adó összegét.

Tehát azon termékek esetében, melyről utólag ÁFÁ-s számát kaptál, nem árrés alapján fogsz adózni, hanem "normál" módon.

nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Viszonteledói tevékenység

HozzászólásSzerző: tepimail » pén. nov. 06, 2009 10:45 am

Szia Andi!   Az Áfa trv. 222.§(1) rendelkezik arról, hogy az előzetesen felszámított áfa a viszonteladói minőségben nem vonható le. Arra vonatkozóan nem találtam rendelkezést, hogy ha a használtárut áfá-san szereztem be áfá-san is kell értékesítenem.  Legfeljebb nem éri meg áfá-stól beszereznem, mert nem igényelhetem vissza az áfát, és nem biztos, hogy az eladási árban érvényesíteni tudom a le nem vonható áfá-t és a hasznomat is, de tiltást erre vonatkozóan nem találtam.  Kérlek írd meg hol rendelkeznek erről, fontos lenne nekem is.

üdv:tepimail 

tepimail
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Viszonteledói tevékenység

HozzászólásSzerző: orgovanzs » pén. nov. 06, 2009 11:28 am

Sziasztok!

Nagyon-nagyon köszönöm a válaszokat, rendesek vagytok!

Szóval összegezve a dolgot ha áfás cégtől kapnak számlát akkor levonhatom az áfáját, de akkor ák is áfás számlát adnak az értékesítséről

Ha viszont magánszemélytől szerzik be akkor bizományosi szerződés van, és ők értékesítéskor 0%-ot tüntetnek fel hivatkozva a viszonteladói trv-re, és a különbözet alapján számolják ki az áfát!

Ugye, jól gondolom!

Köszi,nekktek mégegyszer:)

Zsuzsi

 

orgovanzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Viszonteledói tevékenység

HozzászólásSzerző: frivi » pén. nov. 06, 2009 11:37 am

nem jól gondolod!

A viszonteladói minőségedben vásárolt , vagy bizományba átvett áruk esetén akkor sem vonhatod ke az áfát, ha az egy másik adóalany által kibocsátott számlában szerepel.

 

FrK

frivi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Viszonteledói tevékenység

HozzászólásSzerző: orgovanzs » pén. nov. 06, 2009 11:46 am

Szia Frivi!

Én az Andi válaszából indultam ki mert ő viszont meg azt írta, hogy ha áfás akkor úgy kell eljárnom mint normál esetben. Ez nekem is logikusabban hangzik mert ha amit kaptam számlát nem az lenne rajta, hogy bizományos számla hanem sima számla akkor meg ki sem derülne, hogy ez bizományos beszerzés volt és akkor pedig az áfáját levonhatnám rendesen. Vagy, nem?

Zsuzsi

orgovanzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Következő

Vissza: Elektronikus bevallás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron